Nowa rodzina procesorów z gałęzi AVR 8-bit - XMEGA

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 02 maja 2008, 20:23

elektronWielki pisze:RTC mają od dawna znane procki ATMEGA8.
Dziwne, że o tym nie wiem... :roll: Na jakiej podstawie kolega tak twierdzi?

spark
Użytkownik
Posty: 406
Rejestracja: 25 lis 2004, 15:50
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: spark » 02 maja 2008, 20:31

ZbeeGin pisze:
elektronWielki pisze:RTC mają od dawna znane procki ATMEGA8.
Dziwne, że o tym nie wiem... :roll: Na jakiej podstawie kolega tak twierdzi?
Koledze pewnie chodziło o to, że jeden z Timerów można taktować zewnętrznym sygnałem z 32,768 kHz. Można oczywiście wykorzystać to do pomiaru czasu ale jako samo RTC wbudowane to to nie jest...

alaris
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 21 lut 2006, 14:56
Lokalizacja: Gorzow/Poznan

Post autor: alaris » 03 maja 2008, 19:07

ZbeeGin pisze:Dziwne, że o tym nie wiem... :roll: Na jakiej podstawie kolega tak twierdzi?
W ATmega8 mozna dolaczyc kwarc 32,768KHz i wtedy przerwanie z T2 bedzie sie zglaszalo co 1 sek. Napisanie funkcji do zliczania sekund, minut i godzin nie jest duzym problemem.
olo16 pisze:zyli uC musi być pd zasilaniem żeby ten wbudwany RTC działał, tak?
Tak, ale mozna uK wprowadzic w tryb uspienia i bedzie wybudzany co 1 sek przez przerwanie od T2. Wtedy wystarczy doliczyc jedna sekunde i ponownie uspic procesor. Przy dobrze napisanym programie zuzycie pradu jest bardzo male.
Tranzystor pisze:Ciekawe kiedy ATMEL wrzuci do tych swoich AVR sprzętowe dekodery MP3
Atmel wrzucil dekoder MP3, ale do '51, np.: http://www.seguro.pl/sklep/?zobacz=4121&producent=

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 04 maja 2008, 7:16

alaris pisze:W ATmega8 mozna dolaczyc kwarc 32,768KHz i wtedy przerwanie z T2 bedzie sie zglaszalo co 1 sek.
Nie jest to takie proste, gdyż trzeba wprowadzić licznik w tryb ASYNC i odpowiednio ustawić prescaler. RTC to sprzętowy zegarek który sam liczy czas, a w przypadku TIMER2 w trybie ASYNC trzeba go zrobić programowo za pomocą przerwań. Stąd nie jest on dla Mnie typowym RTC.

Ten z XMega też nie jest tym czym powinien być. :cry:

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Posty: 889
Rejestracja: 28 sie 2005, 19:19
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 04 maja 2008, 7:23

alaris pisze: Tranzystor napisał/a:
Ciekawe kiedy ATMEL wrzuci do tych swoich AVR sprzętowe dekodery MP3

Atmel wrzucil dekoder MP3, ale do '51, np.: http://www.seguro.pl/skle...4121&producent=
Akurat tyle to wiem od paru lat, ale przydało by się coś mocniejszego z dekoderem MP3.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 27 sty 2006, 13:05
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Post autor: Gutek » 04 maja 2008, 15:13

No ale taki procek kosztowałby dużo wiecej .Kiedys widzialem '51 nową z dekoderem MP3 za 40 zł

K_o_n_r_a_d
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 29 lip 2005, 10:21
Lokalizacja: Lublin

Post autor: K_o_n_r_a_d » 04 maja 2008, 16:20

Tranzystor pisze:Ja się tam nie napalam. Procesory są już od miesiąca na stronie ATMELA, ale jeszcze nie widziałem ich w Polskich sklepach. Jak zawsze, Polska kraj zacofany.
I myślę, że nie szybko będą. Ale jak już się pojawią to na pewno w Polsce będą tak samo szybko dostępne jak w innych krajach, w Polsce sprzedaż AVRów jest dużo bardziej rozwinięta niż w wielu innych krajach.

Mi najbardziej podobają się 4 kanały DMA. DMA w odpowiednich projektach może dużo więcej przyspieszyć program mniż te 32MIPSy. Ciekawe też jest:

Kod: Zaznacz cały

8 Event System channels
No ale nie ma się co napalać na to, konkurencja ma już to wszystko od dawna i jeszcze więcej, w dobrej cenie, np. rodzina PIC24.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 04 maja 2008, 17:03

Kiedyś w EdW był plakat procesory AVR ostatnio na niego natrafiłem z tego co tam w nim jest wynika, że bardzo dużo procków na RTC... Tu chodzi o taki pseudo RTC jak koledzy wcześniej mówili czy co?

treker
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lut 2007, 15:34
Kontakt:

Post autor: treker » 05 maja 2008, 14:24

Kulpina, tak.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 05 maja 2008, 18:56

Ależ dziękuje za wyczerpującą wypowiedź :mrgreen:
P.S. sorki nie mogłem sie powstrzymać :mrgreen: , no ale w każdym razie dzienki za odpowiedź teraz już wiem

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 26 kwie 2009, 21:01

ATXMEGA128A1-AU

128k Flash, 8K SRAM, 78I/O, 8*USART, 12bit ADC, DAC, 4 komparatory analogowe, SPI, TWI, 4 kanały DMA, moduł crypto AES/DES, RTC, BOD, TQFP100, Ucc 1,6V-3,6, do 32MHz, -40 +85zt.C

Cena 24zł

Interesujące :)

http://www.seguro.pl/sklep/?zobacz=4997

fae
-
Posty: 6
Rejestracja: 05 sty 2009, 15:09
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: fae » 27 kwie 2009, 12:09

Panowie a po co wam w mocniejszych procesorach sprzętowy dekoder MP3?
jak się ma mocniejszy procesor np UC3 to się to robi softowo i tyle
sprzęt jest zawsze sztywny, zmieni się rodzaj kompresji i już taki procek jest do niczego
a '51 z Atmela z serii SND1/2 czyli te z MP3 już są wycofane z produkcji, właśnie z tych powodów
A Xmega polecam, bo to naprawdę nowa jakość
Oprócz RTC, o którym była mowa to ważniejsze będą chyba takie cechy jak:
4 kanałowy DMA
Event System
Crypto Engine do szyfrowania danych w locie DES 64-bit, AES 128-bit
szybkie przetworniki ADC 2MSps, DAC 1MSps - wszystko 12-bitowe
interfejs pamięci SRAM i SDRAM - sprzętowy!
no i ma priorytetowy system przerwań - coś czego w AVRach brakowało

Awatar użytkownika
DarkJarek
-
Posty: 44
Rejestracja: 21 mar 2006, 15:48
Lokalizacja: ...
Kontakt:

Post autor: DarkJarek » 27 kwie 2009, 15:39

Bardzo fajna ta xmega tylko przeraża mnie lutowanie tego TQFP100 :/

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 27 kwie 2009, 22:12

A jeszcze nie ma tak źle z tym lutowaniem. Troszkę wprawy i to na prawde nie jest coś trudnego.
A wracając do tematu to całkiem fajna sprawa. Praktycznie większość prostych systemów mikroporcesorowych mozemy zrealizować używając praktycznie jednego układu scalonego.

MiW
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 28 sty 2007, 11:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: MiW » 30 kwie 2009, 19:18

Taaak, pościutkich ;P
Xmega robi bardzo poważną konkurencję dla ARM'ów, ogromna większość urządzeń wykorzystujących dotychczas ARM'y będzie mogła być wykonana na Xmega. Chyba tylko aplikacje DSP potrzebuje szybszego taktowania.

ODPOWIEDZ