Ciekawe, jak to jest zrobione?Na pokładzie mam MAX232, więc jakby co,to pokombinuje z ujemnym,ale czy nie wystarczy między + a masę? Ja zawsze podłączałem do masy i było dobrze widać. Myślę, że problem tkwi także w niekompatybilności sterowników KS0066,jaki jest w wyświetlaczu i KS077,jaki obsługuje Bascom.
[ Dodano: 2008-04-13, 10:22 ]
Udało się uruchomić sam wyświetlacz przez konfigurację potencjometru,jak radził jeden z Kolegów. Suwak dałem do Vo a odczepy wpiąłem między Vcc a GND i przy skręceniu potencjometru na minimum,wyświetlacz ożył, ale....
Gdy piszę taki kod:
Kod: Zaznacz cały
Config Lcd = 40 * 4
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portb.6 , Db5 = Portb.3 , Db6 = Portb.5 , Db7 = Portb.4 , E = Portb.1 , Rs = Portb.0
Dim A As Byte
Do
For A = 1 To 4
Locate A , 1 : Lcd "Linia " ; A
Waitms 800
Cls
Next A
Loop
End
wyświetlacz wariuje. Pokazuje się coś takiego:
krok1:
Linia 1
{puste}
Linia 1
{puste}
krok2:
{puste}
Linia 2
{puste}
Linia2
krok3:
→ Linia 3
→ {puste}
→ Linia 3
→ {puste}
Krok 4:
→ {puste}
→ Linia 4
→ {puste}
→ Linia 4
Zapis "{puste}" należy rozumieć, że w tym miejscu i w tej linii nic nie jest wyświetlane, strzałki oznaczają przesunięcie tekstu do kolumny 20 (chyba tyle). Być może trzeba pogrzebać w rejestrach wyświetlacza,co nieco było napisane w HELPie do Bascoma,ale nie bardzo to zrozumiałem.
[ Dodano: 2008-04-14, 10:35 ]
Dzwoniłem do Artronic'a i dowiedziałem się dlaczego tak jest. Wyświetlacz 4x40 ma w sobie 2 oddzielne sterowniki KS0066. Każdy z KS0066 steruje 2 liniami po 40 znaków i tak:
1 sterownik steruje 1 i 3 linią i uaktywnia się go wykwaterowując linię E1
2 sterownik steruje 2 i 4 linię i uaktywnia się go wykwaterowując linię E2
Jak skonfiguruję go poprawnie, to dam znać jak wyszło.
[ Dodano: 2008-04-17, 00:00 ]
Zrobiłem prosty układ przełączający sygnał E z procka na sygnały albo E1, albo E2,ale to nie poprawiło problemu. Jak załącza się E1, to wyświetla tylko w pierwszych dwóch linijkach, jak załącza się E2, to wyświetla jedynie krzaki w 3-ciej linijce. Powoli tracę zdrowie co do tego wyświetlacza.