Programowanie AVR

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 03 kwie 2007, 20:21
Lokalizacja: Olsztyn, Zgorzelec
Kontakt:

Post autor: miloo1 » 16 kwie 2008, 20:02

Chciałbym ponowić temat dobra zakładamy że kupiłem juz ten programator do czego go podłączam bo nie ma on pinów do włozenia odrazu procka. Chodiz mi dokładnie o to jak przebiega proces programowania procka. Jak dla mnie to po zaprogramowaniu wkładam go w jakąś płytkę do testowania układów tą z avt. Czy ja to dobrze rozumiem bo nie czaje jak przebiega proces zrzucania programu na procka i co dalej.

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 02 mar 2007, 19:39
Lokalizacja: Znad Jezioraq

Post autor: PiotrekEl » 16 kwie 2008, 20:22

Do programatora podłączasz procesor. W dokumentacji programatora napewno jest napisane gdzie podłączyć odpowiednie piny procka (tj MISO MOSI RESET SCK i ew zasilanie. Najmniej skomplitkowany programator przez LPT masz np tutaj:
http://www.patron.ehost.pl/patron/artyk ... torial.htm
Ciekawy tutorial. Polecam, warto przeczytać.

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Posty: 315
Rejestracja: 27 cze 2007, 6:34
Lokalizacja: Limanowa
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 17 kwie 2008, 19:52

miloo1 pisze: Czy ja to dobrze rozumiem bo nie czaje jak przebiega proces zrzucania programu na procka i co dalej.
Bajty danych przesyłane są szergowo do pamięci Flash procesora

choina
-
Posty: 26
Rejestracja: 11 kwie 2008, 12:25
Lokalizacja: Świdnica/Wrocław
Kontakt:

Post autor: choina » 12 maja 2008, 11:18

Witam

Wracając do tematu to prawdopodobnie zdecydowałem się na język BASCOM. Mam zamiar kupić TAKI ZESTAW oraz TAKI PROGRAMATOR. Co wy na to? Czego jeszcze będe potrzebował?

Pozdrawiam

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 12 maja 2008, 11:26

choina pisze:Czego jeszcze będe potrzebował?
Bascoma oraz czasu :)

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 12 maja 2008, 11:43

Witam!
Moim zdaniem jest to jeden z bardziej rozbudowanych systemów mikroprocesorowych (naukowych) dla kontrolerów AVR.
Aby w pełni wykorzystać możliwości ATMega32 konieczne jest posiadanie pełnej wersji BASCOMa, a to jest wydatek rzędu 79 Euro. Pozdrawiam.

choina
-
Posty: 26
Rejestracja: 11 kwie 2008, 12:25
Lokalizacja: Świdnica/Wrocław
Kontakt:

Post autor: choina » 12 maja 2008, 11:49

No wiem że w pełni nie wykorzystam tego micro ale chce zestaw uruchomieniowy a że ten micro jest już w zestwie to po co mam wybierać inny? W dodatku ma już ADC na pokładzie co przyda się w moim woltomierzu

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 05 kwie 2004, 8:38
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Post autor: gaweł » 12 maja 2008, 12:15

No, wiadomo, że nie będziesz używał wypasionego zestawu do budowy jakiegoś urządzenia. Zestawy są po to, by pokonywać pierwsze problemy. Jak zbudujesz sobie coś, napiszesz program, uruchamiasz i ... nie działa. Nie wiadomo, czy jest błąd w schemacie czy w programie. Zestaw daje gwarancję, że nie ma wad spręowych (pomijam przypadek, gdzie starter kit jest uwalony).
W końcu przyjdzie czas na własne realizacje. Tu może okazać się przydatne to:
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=142

choina
-
Posty: 26
Rejestracja: 11 kwie 2008, 12:25
Lokalizacja: Świdnica/Wrocław
Kontakt:

Post autor: choina » 12 maja 2008, 12:45

Chce zrobić swój woltomierz początkowo na zestawie ale jak już uda mi się go zrobić lub ewentualnie rozbudowac zestaw tak żeby zadziałał to zrobie sobie osobny układ dla woltomierza

[ Dodano: 2008-08-05, 17:46 ]
Witam

Zakupiłem makiete ZL3AVR i TAKI programator. Niestety nie wiem co dalej. Mam BASCOM-AVR i AVR Studio 4 i nie wiem jak się dostać na mikrokontroler. Jak go programować, kompilować i wysyłać program na kontroler. Prosze o wasza pomoc

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ