[BASCOM] Sposób rozwiązania problemu

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
malcik
-
Kontakt:

[BASCOM] Sposób rozwiązania problemu

Post autor: malcik » 25 mar 2008, 21:44

Witam,
Mam zamiar zbudować sterownik oświetlenia - będzie to układ, który będzie "zliczał' osoby wchodzące i wychodzące. Wieczorem, gdy pierwsza wejdzie, zapali światło, gdy ostatnia wyjdzie - zgasi światło.
Zapalenie/zgaszenie światła ma odbywać się płynnie - płynna regulacja mocy.
Dodatkowo światłem będzie można sterować z dowolnego pilota RC5.
Mikrokontroler na jakim chce to zbudować to ATmega8, gdyż taki właśnie posiadam.
Myślę by całość zrealizować na przerwaniach. Czy idę w dobrym kierunku? Jaki zastosować kwarc?

Pozdrawiam

Podrzucam schemat części wykonawczej jak i wyłapującej przejście przez 0:
Obrazek

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 26 mar 2008, 11:39

jak uklad ma wykrywać kierunek ruchu?
Jaki zastosować kwarc?
kwarc jest niekonieczny, mozesz wykorzystac wewnetrzny oscylator procesora atmega8 odowiednio go kalibrując

Awatar użytkownika
malcik
-
Kontakt:

Post autor: malcik » 26 mar 2008, 15:40

jak układ ma wykrywać kierunek ruchu?
Co do wykrywania kierunku ruchu to myślę, by zamontować coś w rodzaju bariery podczerwieni i dwa czujnik. Gdy sygnał najpierw pojawi się na wejściu A potem na B znaczy że ktoś wszedł i zwiększyć licznik. Gdy odwrotnie,najpierw B potem A, zmniejszyć licznik - ktoś wyszedł. Licznik będzie pracował cały dzień ale dopiero bo wysetowaniu bitu X układ będzie zapalał/ gasił światło. ( nie potrzebne jest zapalanie światła w dzień ).
Myślę, żeby zrobić to tak :
Na wejście INT0 podawać sygnał z wykrywacza przejścia przez 0
Na wejście INT1 podczepić odbiornik podczerwieni.
W pętli głównej / przerwaniu od wolnego timera obsługiwać wykrywanie osób i licznik.
Czy w dobrym kierunku idę?

Pozdrawiam Marcin

ODPOWIEDZ