Jak podłączyć stację dyskietek do procesora avr?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 13 mar 2008, 21:34

Oj... czytając tego posta mam wrażenie że czysta elektronika dla hobbysty juz nie jest taka jak kiedyś, nie zawsze chcemy wykorzystać najnowsze scalaki i nowoczesną technikę, czasem chcemy wyprodukować jakiś rarytas dla na samych i chcemy zastosować elementy wiekowe (np. fdd) tylko i wyłącznie dla własnej satysfakcji. Dlatego w 100% popieram pomysł artykułu.

Jasam
Użytkownik
Posty: 422
Rejestracja: 27 mar 2007, 21:09

Post autor: Jasam » 13 mar 2008, 21:38

Widzę, że się bardzo dobrze rozumiemy Joon. W dzisiejszych czasach elektronik hhobbysta nie ma mozliwości konkurować z wielkimi firmami. Hobbysta tworzy urządzenia dla swojej potrzeby i satysfakcji.. wszelkie prototypy i dziwne (czytaj: Ciekawe) urządzenia robi przede wszystkim dla przyjemności tworzenia... Przynajmniej tak jest ze mną.

Nevar
-
Posty: 1
Rejestracja: 15 mar 2008, 22:36
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Nevar » 15 mar 2008, 22:53

W pełni rozumiem motywację do zabierania się za takie rzeczy. Sam zajmuje się pisaniem dość prymitywnych systemów operacyjnych dla komputerów PC w asemblerze. Udało mi się zakodować poprawnie przykładowe komendy zapisu i odczytu sektorów na stacji FDD.

Muszę stwierdzić iż napisanie samego kodu obsługującego system plików FAT12 jest nieporównywalnie prostsze niż udane zaprogramowanie takich podstawowych operacji jak właśnie niskopoziomowy odczyt/zapis danych na dyskietce. No oczywiście jest to możliwe.

Tutaj podaje link do dokumentacji z której przede wszystkim korzystałem pisząc sterownik do obsługi FDD.

http://nevar.pl/pliki/FDC.pdf
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2011, 16:05 przez Nevar, łącznie zmieniany 1 raz.

alaris
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 21 lut 2006, 14:56
Lokalizacja: Gorzow/Poznan

Post autor: alaris » 16 mar 2008, 13:16

joon pisze:Oj... czytając tego posta mam wrażenie że czysta elektronika dla hobbysty juz nie jest taka jak kiedyś
Wybacz... Skrzywienie zawodowe... Zreszta, jezeli kolega rzeczywiscie opublikuje taki artykul w EdW to pewnie i tak go przeczytam :twisted:

Awatar użytkownika
mictronic
-
Posty: 81
Rejestracja: 04 paź 2006, 19:28
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: mictronic » 16 mar 2008, 18:25

Popieram słowa kolegi joon jak i sam projekt,sam zresztą będę probował sie z tym bawić ; )

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 16 mar 2008, 19:08

Dzięki za miłe słowa. Kiedyś sam bawiłem sie z FDD ale niestety porażka, może dlatego pragne takiego artykułu :). Zresztą wykorzystuje bardzo dużo elementów "dziwnych" :D:D:D

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 16 mar 2008, 22:47

A może będzie to dobry przykład do kursu o FPGA który być może ukaże się na łamach EdW (ja oczywiście jestem "za" ukazaniem się tego kursu). Ostatnio coraz modniejsze staje się zaprzęganie logiki programowalnej...

Jasam
Użytkownik
Posty: 422
Rejestracja: 27 mar 2007, 21:09

Post autor: Jasam » 16 mar 2008, 22:59

Mi jednak bardziej by zależało na zaprzęgnięciu tego do procesorów...

Awatar użytkownika
mictronic
-
Posty: 81
Rejestracja: 04 paź 2006, 19:28
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: mictronic » 17 mar 2008, 11:46

gwozdex pisze:A może będzie to dobry przykład do kursu o FPGA który być może ukaże się na łamach EdW (ja oczywiście jestem "za" ukazaniem się tego kursu). Ostatnio coraz modniejsze staje się zaprzęganie logiki programowalnej...
Mikrokontrolery sa bardziej wykorzystywane wśród elektroników amatorów,niema co kombinować.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 17 mar 2008, 15:19

mictronic pisze: Mikrokontrolery sa bardziej wykorzystywane wśród elektroników amatorów,niema co kombinować.
Jeszcze...

icky
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 29 sty 2006, 17:31
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Post autor: icky » 19 mar 2008, 12:03

o projekcie

chciałbym zobaczyć projekt z fdd
chciałbym także zobaczyć podobny obsługujący karty pamięci (stare telefoniczne MMC 32mb chociażby). Jedno nie wyklucza drugiego, oba są interesujące. Mogłyby współistnieć na zasadzie porównania

mówicie że jest problem z zasilaniem z gabarytami i praktycznością - podobnie jest z AVRTV - równie dobrze można korzystać z niewielkiego lekkiego i oszczędnego wyświetlacza graficznego LCD a jednak sterowniczek tv powstał... czemu?

a jak obsługiwać fdd nie powiem bo sam bym bardzo chciał wiedzieć.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 19 mar 2008, 19:47

icky pisze: chciałbym także zobaczyć podobny obsługujący karty pamięci (stare telefoniczne MMC 32mb chociażby).
Taki projekt- kurs obsługi ukazał się w EP w zeszłym roku (choć tego niejestem do końca pewien).

alaris
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 21 lut 2006, 14:56
Lokalizacja: Gorzow/Poznan

Post autor: alaris » 19 mar 2008, 20:35

icky pisze:równie dobrze można korzystać z niewielkiego lekkiego i oszczędnego wyświetlacza graficznego LCD a jednak sterowniczek tv powstał... czemu?
Bo po podlaczeniu do telewizora, wystarczy wcisnac jeden guzik, zeby zobaczyc jaka jest temperatura na dworze, cisnienie, pradkosc wiatru, wilgotnosc czy co tam jeszcze podlaczysz do tego sterownika :)

Awatar użytkownika
Mateusz
-
Posty: 60
Rejestracja: 21 sty 2006, 16:31
Lokalizacja: Ełk
Kontakt:

Post autor: Mateusz » 27 mar 2008, 15:04

Do sterowania FDD są gotowe kontrolery, które znacznie ułatwiłyby wykorzystanie stacji, warto przemyśleć wykorzystanie takiej możliwości. Kłopot jest z zdobyciem takich kontrolerów. Udało mi się nawet swego czasu znaleźć jeden, niestety sprzedaż jedynie hurtowa :sad:.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 27 mar 2008, 15:13

To ciekawe, możesz przybliżyć temat? i w jakiej one są cenie, bo gdyby zakupić taki układzik nawet hurtowo, to jeśli projekt będzie atrakcyjny możesz te układy sprzedawać osobom które chcą go wykorzystać w twoim projekcie itd.

ODPOWIEDZ