Witam.
Mam problem z podłączeniem AtMega128 poprzez STK200/300(LPT) do Bascom-AVR. W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy złącza programujące to:
SCK(czyli CLK?) - pin 11 (PB.1)
MOSI - pin 12 (PB.2)
MISO - pin 13 (PB.3)
Reset - pin 20
Bo widziałem też inną wersję i nie wiem czy dobrze podłączam?
2. czy przy podłączeniu do komputera i programowaniu mogę mieć podłączone do pinów na płytce bufory lub diody led? czy muszę od powyższych złączy poodpinać wszystkie peryferia? Nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi...
3. W jaki sposób ustawić fusebity, jeśli mam zewnętrzny rezonator kwarcowy 16MHz (+2x33pF) ?
AtTiny2313 wykrywa mi bez problemu, a jak podłączę AtMega128 wyskakuje "Could not identify chip with ID:FFFFFF
Możliwe że procesor został uszkodzony od dotyku? przegrzanie przy lutowaniu raczej wykluczam... Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
AtMega128 w Bascom-AVR, kilka pytań
-
ZbeeGin
Programowanie ATMega128 odbywa się w inny nieco sposób. Nie korzysta się z linii MISO/MOSI/SCK tylko specjalnych końcówek. Wszystko jest opisane w nocie katalogowej.1. Czy złącza programujące to:
SCK(czyli CLK?) - pin 11 (PB.1)
MOSI - pin 12 (PB.2)
MISO - pin 13 (PB.3)
Reset - pin 20
Bo widziałem też inną wersję i nie wiem czy dobrze podłączam?
Bo jednoznacznej odpowiedzi nie ma. W zależności jak obiciążają peryferia dane porty (strong pull-up na przykład) może nie być możliwe wymuszenie stanu niskiego na danej linii. Albo też peryferia ściągają linię do masy i nie jest możliwe uzyskanie stanu wysokiego.Pev4 pisze:2. czy przy podłączeniu do komputera i programowaniu mogę mieć podłączone do pinów na płytce bufory lub diody led? czy muszę od powyższych złączy poodpinać wszystkie peryferia? Nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi...
Dzięki:) Właśnie nie widziałem co jest nie tak, już miałem robić drugi układ.
Zamierzam programować szeregowo, więc odszukałem w nocie katalogowej że do szeregowego programowania służą piny:
PE0 (jako PDI)
PE1 (jalo PDO)
PB1 (jako zegar)
i Reset
W związku z tym muszę podłączyć STK200/300 do pinów:
PDI(złącze MOSI z STK)
PDO(złącze MISO z STK)
Reset do Restet
CLK do SCK
i zasilanie.
Dobrze rozumiem?
Jeszcze raz dziękuję za Pomoc, pozdrawiam.
Podłączyłem - wykryło układ, wielkie dzięki:)
Zamierzam programować szeregowo, więc odszukałem w nocie katalogowej że do szeregowego programowania służą piny:
PE0 (jako PDI)
PE1 (jalo PDO)
PB1 (jako zegar)
i Reset
W związku z tym muszę podłączyć STK200/300 do pinów:
PDI(złącze MOSI z STK)
PDO(złącze MISO z STK)
Reset do Restet
CLK do SCK
i zasilanie.
Dobrze rozumiem?
Jeszcze raz dziękuję za Pomoc, pozdrawiam.
Podłączyłem - wykryło układ, wielkie dzięki:)