Test Atmega8

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
bruus
-
Kontakt:

Test Atmega8

Post autor: bruus » 30 sty 2008, 7:48

Witam,
...no właśnie, jak można najprościej sprawdzić czy zaprogramowana Atmega8 jest
faktycznie zaprogramowany i czy działa.
Zrobiłem 2 układy z tym uC i niestety mi nie działają.
Coś mi sie wydaje ze własnie problem tkwi w Atmedze.
Mam programator STK500 v2 poprzez USB.

Proszę o porady, może jakiś prosty soft do wgrania żeby zapalił leda, sam nie wiem.

Pozdrawiam,
Bruus

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 30 sty 2008, 9:23

Na poczatku warto zainteresowac sie, co ma do powiedzenia sam programator. Powinien on wyswietlac podsumowanie z informacja czy programowanie sie powiodlo czy tez nie.
Po drugie to, ze mikrokontroler nie pracuje nie oznacza wcale, ze jest uszkodzony, bo np.:
- moze przerwana jest sciezka doprowadzajaca don zasilanie
- brakuje sygnalu zegarowego - zimny lut albo uklad skonfigurowany do pracy z zewnetrznym kwarcem, podczas gdy nie dolaczono go do ukladu. Jendakze, jezeli programowanie konczy sie sukcesem, to ta opcje nalezy odrzucic.
- warto jeszcze sprawdzic reset - czy jest podciagniety rezystorem do plusa zasilania.
Prosty soft do zapalenia LEDa jest bardzo dobrym pomyslem :)

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 30 sty 2008, 10:21

Dodatkowo mogę powiedzieć, że programy obsługujące poszczególne programatory posiadają funkcję porównywania buforu z pamięcią procesora- na przykład Bascom ma polecenie Verify i po jego wywołaniu otrzymujemy wynik pozytywny- tzn. ze to co skompilowaliśmy i to co jest w procesorze to to sam0 lub negatywny- porównanie wykazało różnice miedzy obiema lokalizacjami.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 30 sty 2008, 12:39

W załączeniu program który miga ledem co 1s dołączonym do PB1, zegar 1MHz.
Załączniki
led.zip
(312 Bajtów) Pobrany 475 razy

ODPOWIEDZ