Bascom AVR 1.11.9.0

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
KLIWAT5
-
Posty: 24
Rejestracja: 30 gru 2007, 9:30
Lokalizacja: WLKP

Bascom AVR 1.11.9.0

Post autor: KLIWAT5 » 30 gru 2007, 10:20

Mam zainstalowany Bascom AVR 1.11.9.0 ver 8KB rejestrowaną
Po kompilacji programu(przebiega ok) i włączeniu symulatora (F2) program czeka? (brak działanie) i po około 20/30 sek zaczyna się symulacja
Problem ten występuje raczej gdy w programie jest zastosowany LCD
Skonfigurowanie LCD w programie jest poprawne

ZbeeGin

Re: Bascom AVR 1.11.9.0

Post autor: ZbeeGin » 30 gru 2007, 11:15

KLIWAT5 pisze:Po kompilacji programu(przebiega ok) i włączeniu symulatora (F2) program czeka? (brak działanie) i po około 20/30 sek zaczyna się symulacja
Problem ten występuje raczej gdy w programie jest zastosowany LCD
Skonfigurowanie LCD w programie jest poprawne
Jest to normalny efekt. Zauważ, że przed właściwym programem BASCOM (a ściślej jego kompilator) dodaje spory ciąg instrukcji inicjalizacyjnych. M.in. inicjalizacja pamięci SRAM (wyzerowanie całej), inicjalizacja stosów, inicjalizacja portów, LCD (a trwa to 40ms!), układu USI.
Zauważ jaki czas jest wyświetlany na dolniej belce, gdy program dojdzie do pierwszej instrukcji właściwego programu.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 31 gru 2007, 9:14

Czy na początku programu umieszczona jest dyrektywa $sim? Dyrektywa ta sprawia, że program jest przygotowywany do symulacji, z tego co zauważyłem, polega to na usunięciu wszystkich opóźnień z programu. Procedura inicjacji LCD zawiera w sobie dość spore pętle opóźniające.

KLIWAT5
-
Posty: 24
Rejestracja: 30 gru 2007, 9:30
Lokalizacja: WLKP

Post autor: KLIWAT5 » 31 gru 2007, 10:11

W innych ver Bascoma AVR jakoś ta symulacja płynnie działała (na tym samym PC)
Ale dopisywanie w programie $sim znacznie pomaga
Dziękuję za wiadomość zamykam temat

ODPOWIEDZ