Moduł transceivera o częstotliwości 433MHz

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Moduł transceivera o częstotliwości 433MHz

Post autor: Tranzystor » 08 gru 2007, 9:28

Witam ;)

Kupiłem ostatnio dwa moduły transceivera o częstotliwości 433MHz (nota katalogowa układu sterującego oraz nota katalogowa modułu), dość fajnie to wygląda... Z tym, że nie mogę sobie poradzić z wysyłaniem i odbieraniem danych przez interfejs SPI. Moduł ma generować przerwanie nIRQ, którego nie generuje i cały program się mi zawiesza. Czy mógłby mi ktoś pomóc z konfiguracją oraz z odbieraniem i nadawaniem danych :?:

Pracuję na mikroprocesorze AVR ATMEGA8535 i ATMEGA8 taktowane rezonatorem kwarcowym 8MHz. Program piszę w BASCOMie AVR. Chciałbym użyć, o ile jest to możliwe, sprzętowego interfejsu SPI.

Byłbym bardzo wdzięczny...
Pozdrawiam ;)

[ Dodano: 2007-12-09, 09:55 ]
Z modułami sobie już poradziłem, mam jednak dwa pytania.
W nocie katalogowej są podane wartości mocy nadajnika w dB jaka wartość odpowiada 10mW :?: Tak samo jest z czułością odbiornika, jaka wartość odpowiada największej czułości :?:

Pozdrawiam ;)

ODPOWIEDZ