Kurs EdW - Programowanie up jezyku C

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Martin85
-

Kurs EdW - Programowanie up jezyku C

Post autor: Martin85 » 02 lis 2007, 14:28

Witam,
Właśnie leci do mnie kilkanaście, albo i więcej numerów EdW zawierających kurs dot. programowania uP w języku C. Bardzo się cieszę, bo zawsze chciałem nauczyć się programować procki właśnie w tym języku. Myślę, że będzie to dobrze spożytkowany czas..
mam jednak kilka pytań.

Czy kit AVT3505"
http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=33066
jest optymalną pozycją do rozpoczęcia nauki w tym temacie? Skoro jest to dedykowany zestaw do tego kursu powinno być bardzo Ok, ale czy może da się nieco lepiej spożytkować niemal 200PLN i kupić coś innego?

Płytkę testową podłącza się do kompa za pomocą RS232... niestety (albo stety) korzystam z laptopa, gdzie jedynym portem szeregowym jest USB. Czy dostępne na rynku przejściówki USB->RS232 mogę zastosować do tego zestawu?

Jest na forum trochę tematów odnośnie tego kursu i zestawu startowego, ale specjalnie dużego entuzjazmu się nie doczytałem.. więc moje ostatnie pytanie:
Czy WARTO zacząć naukę programowania procków właśnie w sposób zapropnowany przez autora, czy może lepiej poszukać czegoś innego?
Czy mając niewielkie pojęcie o C można zacząć kurs? Nie znam C bardzo dobrze, jestem dopiero w trakcie nauki.

Proszę bardzo o kilka odpowiedzi w tym temacie.
Z góry dziekuje.
Marcin

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 02 lis 2007, 15:45

Myślę, że wydane przez Ciebie pieniądze nie pójdą w błoto!
Ja polecam ten kurs. Jak to zazwyczaj bywa w EdW bardzo duży nacisk został położony na praktyczne aspekty programowania nie wgłębiając się zbytnio w zbędne szczegóły które na początek nie są potrzebne.
Co to przejściówki RS232-USB- też nie powinieneś mieć problemu.

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Post autor: PiotrekEl » 02 lis 2007, 16:00

Tutaj masz przejściówke USB->RS232:

http://www.kamami.pl/?id_prod=10551

Korzystam z niej i nie miałem z nią nigdy żadnych problemów. Odkupiłem używaną i sprawuje się świetnie pod Vistą. Wystarczy ściągnąć sterowniki i śmiga :wink:

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 02 lis 2007, 21:11

Jeśli chdzi o sam kurs to jest najlepszy jaki znam. Języka C uczyłem się z wielu źródeł, książek i kursów internetowych. Ale i tak najlepszy okazał się właśnie kurs z EdW. Płytka nie jest konieczna żeby nauczyc się tego języka, jednak na pewno jest ona dużym ułatwieniem. Ja przez cały czas pracowałem na innej płytce z prockiem Atmega8 i większośc programów udało sie uruchomic bez problemu.

ODPOWIEDZ