Jaki kompilator (bascom lub inne...moze być C) ma ograniczenie objętości kodu na poziomie co najmniej 8 kilo? Proszę o szybka odpowiedź. Pytanie może będzie się wam wydawać głupie, ale nie wiem gdzie to znaleść. Prośba-odpowiedź
[ Dodano: 2007-09-12, 20:45 ]
Darmowy
Pytanie. kompilator z limitem < 8 kilo
- Sagittarius
- Użytkownik
- Kontakt:
Wszystko zależy o tego, co chcesz programować, czyli do czego ma się sprowadzić kod wynikowy. Jeśli 8051 to w asemblerze możesz używać ASEM51 (ale wersja 1.3). Jest darmowy i nie ma ograniczeń kodu, a ma wiele możliwości. W C darmowy jest SDCC. Może służyć dla 8051, AVR, itd. Niektóre funkcje moga być niedopracowane (informacje w plikach). Oba kompilatory są w wersji dla Windowsa, jak i Linuxa. Do AVR jest AVR GCC (o ile się nie przejęzyczyłem
). Myślę że właśnie o coś podobnego Tobie chodziło.
To w czym będziesz pisał, to już zależy od Twoich upodobań. Fakt faktem, że w C można napisać program działający szybciej, zajmujący mniej miejsca w pamięci FLASH, i ogólnie można go używać do bardziej ambitnych zadań w stylu programowanie ARM-ów - BASCOM-em tego w życiu nie zrobisz, no chyba że Mark Alberts się dobrze postaraJasam pisze:Nie ma.....Więc pisac w c trzeba zeby napisac bardziej rozbudowany program....tak?
Każdy program napisany w BASCOM-ie, można też napisać w C, nawet najprostszy w stylu mruganie diodą, ale nie każdy program napisany w C, można napisać w BASCOM-ie. BASCOM dużo rzeczy załatwia za Ciebie, nie pytając Cię o to. Pisząc w C, masz dużo większą kontrolę nad prockiem. Jest tylko taki mały dylemacik - spróbuj najpierw nauki w BASCOM-ie, a potem w C, sam przekonasz się, który jest prostszy do przyswojenia