jak odzyskać plik .bas

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
remo
-

jak odzyskać plik .bas

Post autor: remo » 11 sie 2007, 14:22

Czy jest jakiś sposób aby z odczytanego AT90s2313 przekonwrtować .bin z powrotem na .bas
Uszkodził mi się dysk - to jedyna szansa na odzyskanie pisanego tygodniami programu.
Bardzo proszę o pomoc.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 11 sie 2007, 14:41

Przykro mi, nie ma szans :sad: Plik .bin czy .hex zawiera kod maszynowy, ktory jest bezposrednia pochodna assemblera. Z pliku takiego mozna odtworzyc kod w assemblerze, z tym, ze wszystkie etykiety i definicje beda mialy "dziwne" nazwy (np. L0002).
Pakiet Bascom tworzy najpierw kod assemblera, a potem maszynowy. Nie ma natomiast programow pozwalajacych zamieniac kod assemlera na Bascoma.
Jedyne wyjscie, to sprobowac reaktywowac dysk, odzyskac dane np. specjalnymi programami (jezeli uszkodzenie nie ma charakteru fizycznego).
W ramach pocieszenia moge powiedziec, ze pisanie drugi raz tego samego programu idzie znacznie szybciej i czesto taki program jest lepszy, bo jest juz dobrze "przemyslany" :)

MiW
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MiW » 11 sie 2007, 15:02

Jak nastąpiło uszkodzenie dysku? Może da się naprawić-mam sporo elektronik do HDD. Programy też bywają skuteczne, pod warunkiem, że na dysk nie było nic wgrywane od czasu awarii.

remo
-

Post autor: remo » 12 sie 2007, 20:13

Obawiam, się że nie da rady nic odzyskać - próbowałem różnych sposobów - odzyskane fragmenty są nieczytelne. Chyba idę się powiesić....

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 12 sie 2007, 21:22

Pytanie, jak uszkodził Ci się ten dysk? Elektronika, mechanika, tablica MBR albo partycji, a może uszkodzenie fizyczne (coś w stylu "gwóźdź w HDD")?

ODPOWIEDZ