Wi-Fi ->AVR->Bascom
Wi-Fi ->AVR->Bascom
Witam. Mam pytanie: czy Ktoś już robił takie coś: kupić moduł jakiś Wi-Fi i podłączyć go do mikroprocesora AVR, Atmega jakaś i sterować za pomocą radia np. jakiegoś robota, albo przesyłanie danych jak dźwięk i kamera? Nie jestem zaawansowanym programistą, ale co nieco umię napisać, uczę się pewnie jak każdy i chcę jakieę informacje na ten temat, może Ktoś ma jakieś projekty, albo jakieś pomysły jak to zrobić, oraz czy się to opłaca, czy lepiej na jakiś falach innych radiowych przesyłać obraz z kamery, albo sterować robotem itp.
Pozdrawiam Bartek
Pozdrawiam Bartek
Takie ktore nie beda drogie i latwe w uzyciu
, ale narazie to dyskusja i jak ktos ma to moze podac jakies schematy ,lekturke ,a w miare mozliwosci to przerodzi sie to w jakies urzadzenie
.
np mozna uzyc Karty Typu , albo takich kart + jakas antena .
A podstawa narazie bedzie uzycie tej stronki .
Pozdrawiam Bartek
np mozna uzyc Karty Typu , albo takich kart + jakas antena .
A podstawa narazie bedzie uzycie tej stronki .
Pozdrawiam Bartek
Ostatnio zmieniony 28 lip 2007, 13:29 przez Thor, łącznie zmieniany 3 razy.
A, czy ktos powiedzial ze to ma kosztowac do 100zl ;P . Wiem ze to nie bedzie tanie , ani proste , ale nikt takiego czegos nie powiedzial
. Wi-Fi jako przesylanie danych z kamery itp nie bedzie proste , dlatego chce dowiedziec sie jak najwiecej o taj sieci , czy jest mozliwosc przesylu rowniez sprawnie i daleko powiedzmy 200m - 1km albo i wiecej zalezy potem jak kto chce , nie wiem czy to dobry dzial , ale chce sie doweidziec i jak napisac program oraz schematy itp , na uP AVR i w jezyku Bascom bo tylko to umiem jako tako
.
Pozdrawiam Bartek
Pozdrawiam Bartek
Ostatnio zmieniony 28 lip 2007, 13:28 przez Thor, łącznie zmieniany 1 raz.
Zasięg kart jest różny, zazwyczaj od 100m w pomieszczeniu do 400 ma zewnątrz. wszystko zależy od karty i routera. Proponuje najpierw znaleźć jakiś moduł Wii-Fii i na nim skupić swoją uwagę. Wtedy można myśleć o programie i zgłębić tajniki tej sieci
Ja znalazłem taki moduł http://www.drrobot.com/products_item.as ... er=WFS802b ale ta cena...
Pozdro
Ja znalazłem taki moduł http://www.drrobot.com/products_item.as ... er=WFS802b ale ta cena...
Pozdro
Wiem ze to odbiega od calego tematu a czy nie byloby latwiej zastosowac jakiegos typu tego moduly radiowe (RX-4M30RR01SF oraz TX-SAW-MID-3V ) i takie pytanie dalo by sie nimi przeslac dzwiek ,obraz , sterowanie to tak bo widzialem aparature 7 kanalowa na tej czestotliwosci .
misha89 nie nalezy to do tanich modolow ale cos juz wiecej
zblizamy sie krokami do wybrania tego wymarzonego
Pozdrawiam Bartek
misha89 nie nalezy to do tanich modolow ale cos juz wiecej
Pozdrawiam Bartek
Aby przesyłać dane sterujące takimi modułami wystarczy podpiąć wyjście TX UARTu do wejścia tego modułu. Natomiast nie wiem jak ma się sprawa z wysyłaniem dźwięku (lub obrazu) przez te moduły.Żeby przesyłać dźwięk lub obraz modułami cyfrowymi potrzebny jest jakiś przetwornik który zamieni sygnał na postać cyfrową, O wiele prostszym rozwiązaniem jest nadajnik analogowy. W bieżącym numerze EDW jest projekt mikrofonu bezprzewodowego.
Może jednak wróćmy do Wii-Fii.
Może jednak wróćmy do Wii-Fii.
tak powróćmy do Wi-Fi, mniej roboty tzn. przez to można przesłac kilka rzeczy, bo ma kilka kanałów, więc łatwiej będzie, niż budować do sterowania jedno, a do przesyłu drugie, czy dobrze może rozumuje. Więc trzeba pomyślec nad jakimś wykorzystaniem modułów, może jakiegoś routera rozebrac i jakoś może będzie oddzielone to od reszty, ale wątpie w to, więc będzie trzeba zastanowić się nad już gotowymi, typu karta do Pocket pc, albo moduły jak kolega posłał wyżej, ale znacznie taniej niż po 288 E
Pozdrawiam Bartek
Pozdrawiam Bartek
Witam .
Tak , ale ponoc to sama teoria itp ,a ja chce praktyczne rzeczy bo teoria mi nic nie da zabardzo ,chcialbym schematy itp , kody do transmisji jak to wykorzystac itp , a nie teorie
A , moze taki modol wiem ze to nie Wi-Fi ale podobne Moduł Ethernet - RS
Pozdrawiam Bartek
Tak , ale ponoc to sama teoria itp ,a ja chce praktyczne rzeczy bo teoria mi nic nie da zabardzo ,chcialbym schematy itp , kody do transmisji jak to wykorzystac itp , a nie teorie
A , moze taki modol wiem ze to nie Wi-Fi ale podobne Moduł Ethernet - RS
Pozdrawiam Bartek
Też bym chciał WiFi (albo Bluetootha, bo wtedy mógłbym też z komórki sterować
) wykorzystać we własnym projekcie, ale trochę pogooglowałem i uznałem, że będzie ciężko. Przy okazji trafiłem na potencjalnie ciekawe rozwiązanie jakim jest ZigBee.
Przepustowość 250kbps, ani mało ani dużo, powinno wystarczyć do większości zastosowań (także przesyłanie obrazu wraz z dźwiękiem w średniej jakości - zauważcie, że streaming obrazu w internecie zdarza się dla przepustowości 128kbps lub nawet mniejszych). W oko wpadł mi transceiver Texas Instruments CC2420 pracujący na paśmie 2.4GHz (a więc takiej jak WiFi, może mozna by te same anteny wykorzystać). Na razie zagłębiam się w temat (czyt. notę katalogową CC2420
), żeby zobaczyć jak to wygląda w praktyce.
Tutaj projekt, w którym ten układ został wykorzystany - od strony sprzętowej bardzo skomplikowane to nie jest, ale pytanie czy równie prosto jest od strony programowej
http://student.pr.radom.pl/~tsz/moja%20pd.htm
Edit: Odnośnie Bluetootha, jeżeli ktoś ma do swojego komputera zewnętrzny adapter Bluetootha (np. na USB) i jest w stanie otworzyc go bezmłotkowo i/lub nie uszkadzając go w żaden inny sposób to niech zobaczy co za scalak siedzi w środku, może któryś da się zastosować amatorsko.
Przepustowość 250kbps, ani mało ani dużo, powinno wystarczyć do większości zastosowań (także przesyłanie obrazu wraz z dźwiękiem w średniej jakości - zauważcie, że streaming obrazu w internecie zdarza się dla przepustowości 128kbps lub nawet mniejszych). W oko wpadł mi transceiver Texas Instruments CC2420 pracujący na paśmie 2.4GHz (a więc takiej jak WiFi, może mozna by te same anteny wykorzystać). Na razie zagłębiam się w temat (czyt. notę katalogową CC2420
Tutaj projekt, w którym ten układ został wykorzystany - od strony sprzętowej bardzo skomplikowane to nie jest, ale pytanie czy równie prosto jest od strony programowej
http://student.pr.radom.pl/~tsz/moja%20pd.htm
Edit: Odnośnie Bluetootha, jeżeli ktoś ma do swojego komputera zewnętrzny adapter Bluetootha (np. na USB) i jest w stanie otworzyc go bezmłotkowo i/lub nie uszkadzając go w żaden inny sposób to niech zobaczy co za scalak siedzi w środku, może któryś da się zastosować amatorsko.