"Mikrokontrolery AVR w praktyce" - kilka pytań

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Kontakt:

"Mikrokontrolery AVR w praktyce" - kilka pytań

Post autor: adiblol » 04 mar 2007, 10:45

W książce "Mikrokontrolery AVR w praktyce" używany jest mikrokontroler AT90S2313, lecz podobno teraz już jest tylko ATTINY2313. Czy mogę go zastosować?

I jeszcze jedno: czy ZL2PRG http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=46697 to jest zmontowany, czy będę musiał go wyrzucić z uwagi na SMD (unsoldable ;) )? A może STK200 jest lepszy?

I jeszcze jedno: czy można gdzieś dostać płytkę + elementy (coś jak kit AVT B) zestawu ZL1AVR http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=46687

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 04 mar 2007, 11:11

Wprawdzie nie mam tej książki i nie pisze w asemblerze, ale ATTINY2313 to odpowiednik AT90s2313, więc powinien miec te same rozkazy. Co do SMD (50milsów) to wsadzasz cieńki grot i lutujesz jak zwykły układ. Ja tak robie i jest dobrze. ZL2PRG to też odpowiednik STK200 i niczym nie różnią się w działaniu.

Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adiblol » 04 mar 2007, 11:27

Aro pisze:ZL2PRG to też odpowiednik STK200 i niczym nie różnią się w działaniu.
Taak? To dlaczego w sklepie internetowym AVT STK200 kosztuje 25zł, a ZL2PRG - 79zł ?
I według opisu STK200 programuje szeregowo a ZL2PRG - nie wiadomo.
Aro pisze:Wprawdzie nie mam tej książki i nie pisze w asemblerze
W tej książce przykłady i objaśnienia dostępu do portów i inne takie (WD, UART...) są w C.

A może ktoś poleci mi programator z buforem typu DIL :twisted: . Bez żadnych zbędnych elementów...
Aro pisze:Co do SMD (50milsów) to wsadzasz cieńki grot i lutujesz jak zwykły układ.
Ja mam transformatorówkę. :oops: Bo nie wiem JAKĄ stację lutowniczę kupić

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 04 mar 2007, 11:48

adiblol pisze:W książce "Mikrokontrolery AVR w praktyce" używany jest mikrokontroler AT90S2313, lecz podobno teraz już jest tylko ATTINY2313. Czy mogę go zastosować?
Proszę spojrzeć do tematu: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php ... t=tiny2313
Ponadto w tym dziale odnajdziesz jeszcze parę innych wątków dotyczących zamiany 90s2313 -> Tiny2313.
adiblol pisze:Taak? To dlaczego w sklepie internetowym AVT STK200 kosztuje 25zł, a ZL2PRG - 79zł ?
O to musisz zapytać już producenta, czyli KAMAMI. ZL2PRG występuje jako zmontowany, a ZL2PRG_PCB jako sama płytka.
adiblol pisze:I według opisu STK200 programuje szeregowo a ZL2PRG - nie wiadomo.
Programatory STK200 firmy Kanda i jego klony (jakim jest np. ZL2PRG) programują szeregowo przez ISP.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 04 mar 2007, 12:20

adiblol pisze:Ja mam transformatorówkę. :oops: Bo nie wiem JAKĄ stację lutowniczę kupić
Jeśli nie potrzebna Ci na gwałt stacja lutownicza to kup sobie małą lutownicę grzałkową ~40W. Do SMD jak znalazł.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 04 mar 2007, 13:09

Pisząc "wsadzasz cieńki grot i lutujesz..." zapomniałem dopisac że ja lutuje to transformatorową. Ładuje zwykły miedziany grot, kombinerki w ręke i spłaszczam w pionie. Potem szczypce i przycinam ten "placek" na kształt ściętego ostrosłupa. W sumie grot przypomina ten w stacji lutowniczej, oczywiście technika lutowania pozostaje bez zmian :wink:

ODPOWIEDZ