Pomocy! Czy ktoś pomoże mi poznać sposób prog. LCD, IRQ itp.

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
BartP
-
Kontakt:

Pomocy! Czy ktoś pomoże mi poznać sposób prog. LCD, IRQ itp.

Post autor: BartP » 26 lut 2007, 21:19

Witajcie drodzy programiści :)
Co moglibyście polecić do kupienia, ewentualnie do pobrania o programowaniu AVR w C, nie bardzo doświadczonemu w tych sprawach elektronikowi??

Mam taki układ ewal. z Atmega 16 i trochę już na nim robiłem. Jednak niestety takie sprawy, jak przerwania, wyświetlanie multipleksowe, komunikacja z EEPROM i 1wire (DS 18B20), wyśw. LCD, zegar czasu rzeczywistego itp... są dla mnie zagadką.
Funkcji do sterowania tymi peryferiami jest masa, a bibliotek też niemało. Jeden wielki gąszcz i to jeszcze po angielsku. Na razie jest to dla mnie nie do przejścia. :(

Chciałbym bardzo poznać jakieś konkretne, proste przykłady o użyciu tych elementów. I to PO POLSKU!!
Nie całe wielkie programy, w których trzeba się głowić co i jak to działa i z jakich bibliotek korzysta i dlaczego...
Napisałbym sobie wtedy swoje funkcje w oparciu o te przykładowe i zapisał je w swojej własnej bibliotece i nareszcie miałbym spokuj na zawsze!!
Na przykład taką funkcję: void NapiszLCD(x,y,text); która wysyłałaby 'text' na wyświetlacz LCD w miejsce o współrzędnych X i Y. I po POLSKU z opisami każdej linii, żebym zawsze mógł zrozumieć jak to działa, gdybym coś sobie zapomniał.
Tak właśnie robiłem pisząc programy w Turbo C 2.0 pod DOSem i świetnie było!

Czy miałby ktoś, ewentualnie napisałby mi takie przykłady??
Na początek bardzo chciałbym opanować LCD (2x16). Podpięty mam obecnie do portu D Atmega16. I żeby można było też wyświetlać na nim zmienne (wyniki obliczeń)! Np. taka wspomniana funkcja void NapiszLCD(x,y,text);.

Jako drugie może być wyświetlanie multipleksowe z użyciem przerwań np. dwóch lub czterech wyświetlaczy 7-segm. LED o wspólnej anodzie.
Np taka funkcja wywoływana samoczynnie co X czasu przez przerwanie:
void NapiszLED(ilosc, wartosc);, gdzie 'ilosc' to liczba wyświetlaczy, a wartość to liczba mająca się ukazać na wyświetlaczu LED.

Prosto, jak dziecku, bo to najlepszy sposób! Sam zawsze właśnie w taki sposób tłumaczyłem ludziom matmę oraz inne i efekt był bardzo dobry :) !

Byłbym Wam STRASZNIE wdzięczny za takie coś!!!
Proszę, pomóżcie!!! :)
Z góry BARDZO dziękuję!

Pozdrawiam serdecznie. Bartek.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez BartP, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Re: Pomocy! Czy ktoś pomoże mi poznać sposób prog. LCD, IRQ

Post autor: gaweł » 28 lut 2007, 1:11

BartP pisze:Witajcie drodzy programiści :)
Tu i polecam lekturę wszystkich części, nawet tych assemblerowych.

ODPOWIEDZ