Witam wszystkich, bawiłem się dzisiaj generowaniem impulsów na M32 w Bascomie.
Cokolwiek robię w Timerze1 czy generuje sygnał w OnTimer1 czy On Compare1a
nie mogę przekroczyć częstotliwości 30 khz (24 , 27 zależnie od programu i kwarcu).
Muszę wygenerować konkretną ilość impulsów z zadaną częstotliowscią, jeżeli się da to najlepiej z rozbiegiem i hamowaniem. Mój program wymaga maksimum 16khz i tyle wyciągłem ale dla czystej ciekawości może ktoś ma pomysł jak to zrobić.
pozdrawiam as
Generator na AVR
A może zrobić to jeszcze inaczej:
W przerwaniu licznika ustawionego w tryb zerowania przy zrównaniu (CTC) generować impuls na dowolnym wyjściu uP, dodatkowo zwiększając (a lepiej zmniejszając) licznik stanu (czyli zliczonych impulsów). Przy przepełnieniu tegoż będziemy mieli wygenerowaną odpowiednią liczbę impulsów.
Rozwiązanie generowania może być różne - od polecenia toggle (ale wtedy częstotliwość będzie 2x mniejsza niż ustawiona) po set/reset...
W przerwaniu licznika ustawionego w tryb zerowania przy zrównaniu (CTC) generować impuls na dowolnym wyjściu uP, dodatkowo zwiększając (a lepiej zmniejszając) licznik stanu (czyli zliczonych impulsów). Przy przepełnieniu tegoż będziemy mieli wygenerowaną odpowiednią liczbę impulsów.
Rozwiązanie generowania może być różne - od polecenia toggle (ale wtedy częstotliwość będzie 2x mniejsza niż ustawiona) po set/reset...