co jest nie tak??
attiny2313 i lcd
attiny2313 i lcd
mam problem. Na lcd widze "yyyyyyyy"
co jest nie tak??

co jest nie tak??
Wyświetlacz z pewnością nie jest na HD44780...
http://www.nikomp.com.pl/opisy/OEM00/OEMA2010.htm
Wystarczyło minutę poszukać...
Lepiej zaopatrzyć się w jakiś tani klon na standardowym HD44780 (na Allegro od kilku złotych za 2x16)
http://www.nikomp.com.pl/opisy/OEM00/OEMA2010.htm
Wystarczyło minutę poszukać...
Lepiej zaopatrzyć się w jakiś tani klon na standardowym HD44780 (na Allegro od kilku złotych za 2x16)
Na w/w stronie jest informacja, że potrzebny jest dodatkowy kontroler HD44780...
Jeśli jednak na płytce wyświetlacza taki układ już jest - to ok.
To, że jest 10 wyprowadzeń może oznaczać, że ten wyświetlacz domyślnie pracuje w trybie 4-bitowym...
Nie mam niestety jego dokumentacji (poza tym, co znalazłem do tej pory), więc pomóc więcej nie mogę. Chyba, że uda się mi znaleźć jakiś opis tego LCDka...
Jeśli jednak na płytce wyświetlacza taki układ już jest - to ok.
To, że jest 10 wyprowadzeń może oznaczać, że ten wyświetlacz domyślnie pracuje w trybie 4-bitowym...
Nie mam niestety jego dokumentacji (poza tym, co znalazłem do tej pory), więc pomóc więcej nie mogę. Chyba, że uda się mi znaleźć jakiś opis tego LCDka...
ja też szukam ale nie moge nic znaleść
a wyświetlacz po zmianie położenia pinów pokazuje dziwne znaki zamiast oczekiwanego tekstu. jak macie jakięć imformacje o tym wyświetlaczu to proszę o pomoc
[ Dodano: 2007-01-20, 16:42 ]
Na tej płytce wyświetlacza jest tylko jeden układ ; HD44780
[ Dodano: 2007-01-21, 11:43 ]
A czy to nic nie zmienia jeśli ja to podpiołem do portu D??
a wyświetlacz po zmianie położenia pinów pokazuje dziwne znaki zamiast oczekiwanego tekstu. jak macie jakięć imformacje o tym wyświetlaczu to proszę o pomoc
[ Dodano: 2007-01-20, 16:42 ]
Na tej płytce wyświetlacza jest tylko jeden układ ; HD44780
[ Dodano: 2007-01-21, 11:43 ]
A czy to nic nie zmienia jeśli ja to podpiołem do portu D??
- matelektronik
- Użytkownik
- Kontakt: