problem z attiny2313
problem z attiny2313
Problem w tym że wgram program do procesora wszystko ładnie tylko ze program jest tak napisany aby dioda mrugała atu nie mruga tylko non stop świeci co jest nie tak ??
-
ZbeeGin
Gwoli ścisłości jeśli w temacie się nie pomyliłeś:curylop pisze:$regfile = "2313def.dat"
Kod: Zaznacz cały
$regfile = "attiny2313.dat"Ok. Zostaw na razie tą zakładkę w spookju. Najpierw spróbuj jeszcze zamiast:
$Crystal = 8000000Kod: Zaznacz cały
$Crystal = 1000000I zdecyduj jakiego w końcu używasz modelu procesora: AT90s2313 czy ATTiny2313.
Mam też nadzieję, że diodą sterujesz od strony katody nie anody.
[ Dodano: 2007-01-13, 16:44 ]
Dodatkowo o jednej jedynce jeszcze zapomniałeś:
Portd = &B01010101-
ZbeeGin
-
ZbeeGin
mam podłączoną jedną diodę do portu PD0 przez rezystor470R
sprawdziłem na pinach ale teraz wogule nie świeci dioda
wypinam programator
[ Dodano: 2007-01-13, 17:39 ]
sprawdzałem na wszystkich pinach PD świeci dioda
jak wypne programator z kompa to mrygnie 1 raz a potem wogule
[ Dodano: 2007-01-13, 17:51 ]
mam wersje BASCOM-AVR 1.11.7.7
sprawdziłem na pinach ale teraz wogule nie świeci dioda
wypinam programator
[ Dodano: 2007-01-13, 17:39 ]
sprawdzałem na wszystkich pinach PD świeci dioda
jak wypne programator z kompa to mrygnie 1 raz a potem wogule
[ Dodano: 2007-01-13, 17:51 ]
mam wersje BASCOM-AVR 1.11.7.7
-
ZbeeGin
Jeśli prawdą jest co piszesz Aro, to program skompilowany przez pełną wersję - patrz załączone pliki - działałby bez problemu. Choć może się tak zdarzyć(!), gdyż aktualnie używam BASCOM AVR 1.11.8.4 w którym - o ile był taki błąd - instrukcje te mogły zostać naprawione. Jednak nie jestem przekonany co do słuszności Twojego wywodu.Aro pisze:Z tego co się orientuję to polecenie Portd=&B10101010 i Rotate działa tylko w pełnej wersji Bascom AVR albo w Bascom 8051.
Akurat w mikrokontrolerach AVR z serii Mega i nowsze Tiny, da się taką instrukcję wykonać. Pozwala ona na szybkie odwracanie stanu końcówki - operacja toggle. Układ Tiny2313 właśnie do nich należy, jednak nie we wszystkich mikrokontrolerach taka operacja jest możliwa.Aro pisze:Za to działa Set Pinb.0 i takie podobne.
----
Prośba do koloegi curylop by podesłał program razem z plikami wynikowymi wygenerowanymi przez jego BASCOM-a. Sprawdzę w AVR Studio czy podany program działa jak należy.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
ZbeeGin pisze:Jednak nie jestem przekonany co do słuszności Twojego wywodu.
Też nie jestem tego pewny, ale w wersji Demo niektóre komendy nie działają poprawnie. Ja mam wersję 1.11.7.3.
Druga rzecz to to że Bascom najprawdopodobniej nie kompiluje całego kodu, tylko tą częśc gdzie zaszły zmiany i to jest przyczyną różnych błędów. Dowód na to, to np. ten sam kod źródłowy skompilowany w różnych plikach, daje inne kody wynikowe oraz inne działanie µkontrolera. Nie znam algorytmów tworzenia kodu w bascomie, ale podejrzewam że to właśnie wina niepełnego kompilowania.
dołączyłem pliki do tiny2313
w starszej wersji mi nie wykrywa procka
[ Dodano: 2007-01-14, 14:03 ]
jak napisze program i nacisne F7 to mi wyskakuje: FILE NOT FOUND w wersji 7.7
w starszej wersji mi nie wykrywa procka
[ Dodano: 2007-01-14, 14:03 ]
jak napisze program i nacisne F7 to mi wyskakuje: FILE NOT FOUND w wersji 7.7
- Załączniki
-
- waż świetlny.rar
- (4.23 KiB) Pobrany 316 razy
Ostatnio zmieniony 15 sty 2007, 9:56 przez curylop, łącznie zmieniany 2 razy.
-
ZbeeGin
Program z załącznika w AVR Studio symuluje się normalnie. Co 200,1ms port jest przesuwany. Zatem nie widzę problemów z programem. Ustawienie: 8MHz clock, ATTiny2313.
Wróć do działającego BASCOM-a i zmień parametr $Crystal jak opisałem wcześniej. Bo przy domyślnym taktowaniu ATTiny2313 program będzie działał 8 razy wolniej, więc zmiany na portach będą widoczne dopiero po 1,6 sek.
Wróć do działającego BASCOM-a i zmień parametr $Crystal jak opisałem wcześniej. Bo przy domyślnym taktowaniu ATTiny2313 program będzie działał 8 razy wolniej, więc zmiany na portach będą widoczne dopiero po 1,6 sek.
Najwidoczniej opcje w zakładce Compiler -> Output masz ustawione niewłaściwie.curylop pisze:jak napisze program i nacisne F7 to mi wyskakuje: FILE NOT FOUND w wersji 7.7
Wgrałem taki program i chodzi. Ale dlaczego ten wcześniejszy nie??
[/code]
$regfile = "attiny2313.dat"
$crystal = 8000000
Config Portd = Output
Config Pinb.0 = Input
Config Pinb.1 = Input
Set Portb.0
Set Portb.1
Do
If Pinb.0 = 0 Then
Portd = &B00000000