Sterowanie PWM

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Decado666
-
Posty: 28
Rejestracja: 02 paź 2006, 11:03
Lokalizacja: ul. Kwiecista 666
Kontakt:

Sterowanie PWM

Post autor: Decado666 » 01 sty 2007, 19:26

Zabrałem się za budowe bocika, wykonałem układ jezdny i czas na sterowanie i dlatego poszukuje informacji o sterowaniu PWM z Atmega8. Będę bardzo wdzięczny za wszęlką udzieloną mi pomoc.

Pozdrawiam Decado666 :twisted: :twisted: :twisted:

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Posty: 869
Rejestracja: 14 lut 2006, 14:13
Lokalizacja: z pociągu...
Kontakt:

Post autor: marcing » 01 sty 2007, 19:49

Decado666 pisze:dlatego poszukuje informacji o sterowaniu PWM z Atmega8.
Chociażby karta katalogowa... Zaglądał tam Kolega?

Decado666
-
Posty: 28
Rejestracja: 02 paź 2006, 11:03
Lokalizacja: ul. Kwiecista 666
Kontakt:

Post autor: Decado666 » 01 sty 2007, 19:57

Sprawdzałem na google.pl i www.elenota.pl i jest tam ale po angielsku a ja tak dobrze jeszcze nie umie tego języka. Dlatego proszę o przetłumaczenie/znalezienie po polsku tej noty katalogowej, lub podania jakichkolwiek informacji o PWM

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Posty: 869
Rejestracja: 14 lut 2006, 14:13
Lokalizacja: z pociągu...
Kontakt:

Post autor: marcing » 01 sty 2007, 20:16

Decado666 pisze:a ja tak dobrze jeszcze nie umie tego języka. Dlatego proszę o przetłumaczenie/znalezienie po polsku tej noty katalogowej, lub podania jakichkolwiek informacji o PWM
Ech... Słowniki są ogólnodostępne, wystarczy trochę pracy, a zrozumienie noty nie będzie problemem...
Zresztą - rysunki w tejże są bardzo czytelne.

Pytanie jest też takie - co chcesz osiągnąć? I jakiego języka programowania używasz?

A może pomyśl o jakiejś książce?
Chociażby z tego tematu: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=4241

Decado666
-
Posty: 28
Rejestracja: 02 paź 2006, 11:03
Lokalizacja: ul. Kwiecista 666
Kontakt:

Post autor: Decado666 » 01 sty 2007, 21:18

Mam słownik ale nie techniczny.
Chce się dowiedziec czy lepiej sterowac mi będzie silnikami za pomocą PWM czy za pomocą zwykłego wyjścia.
Umie podstawy BASCOMa i w niedalekiej przyszłości chce zakupic jakąś książkę która uzupełniła by moją wiedzę na ten temat.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 02 sty 2007, 20:16

Jeśli chodzi o bascom to tak:

Kod: Zaznacz cały

Config Timer1 = Pwm, Pwm = 8, Compare A Pwm = Clear Up ,Prescale = 1    
Pwm1a=n        
n-współczynnik wypełnienia - dowolna liczba z zakresu 0-255 dla Pwm=8
Clear Up / Clear Down - wybór zbocza
Prescale - preskaler (szybkośc zmian przebiegu PWM) wartości 1,8,64,256,1024

Decado666
-
Posty: 28
Rejestracja: 02 paź 2006, 11:03
Lokalizacja: ul. Kwiecista 666
Kontakt:

Post autor: Decado666 » 02 sty 2007, 20:22

Aro dzięki wypróbuje to jak tylko znajde jakiegos krokowca

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 02 sty 2007, 20:54

Decado666 pisze:Aro dzięki wypróbuje to jak tylko znajde jakiegos krokowca
Zaraz... Zaraz... DLaczego kolega nie powiedział, że chodzi o krokowy? Przecież to zmienia postać rzeczy!

Decado666
-
Posty: 28
Rejestracja: 02 paź 2006, 11:03
Lokalizacja: ul. Kwiecista 666
Kontakt:

Post autor: Decado666 » 02 sty 2007, 22:04

Tak jakoś z głowy mi wyleciało jak pisałem temat :oops: :oops: :oops:

Pozdrawiam Decado666

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 03 sty 2007, 16:04

Jak masz krokowy to nie wystarczy tylko przebieg PWM. Musisz napisac całe procedury sterowania. Nie używałem nigdy w praktyce silnika krokowego i nie mam żadnego programu. Poza tym układ tranzystorowy jest nieco rozbudowany, bo trzeba aż 5 mosfetów, albo 10 zwykłych bipolarnych(to jeszcze zależy od mocy). Mówisz, że nie masz jeszcze takiego silnika, więc zastanów się lepiej nad zdobyciem zwykłego silnika prądu stałego. Wtedy PWM+mosfet i układ gotowy.

Decado666
-
Posty: 28
Rejestracja: 02 paź 2006, 11:03
Lokalizacja: ul. Kwiecista 666
Kontakt:

Post autor: Decado666 » 03 sty 2007, 16:29

Oki no to kupie sobie zwykłego. A teraz takie małe pytanie:
Czy jest możliwośc pomiaru ilości obrotów silnika zwykłego??

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 03 sty 2007, 20:40

oczywiście jest taka możliwośc. W droższych silnikach jest to realizowane za pomocą kawałka obracającego się magnesu , który w każdym obrocie zbliża się do magnetorezystora(hallotrona). W zwykłym silniku możesz wykorzystac do tego barierę podczerwieni. Nałóż na oś silnika tekturowe kółko z wyciętym otworem. między kółkiem umieśc diodę IRED a po drugiej stronie fototranzystor(fotodiodę) IRED. (...) Chyba wiesz o co mi chodzi, bo nie chce się niepotrzebnie rozpisywac.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Posty: 869
Rejestracja: 14 lut 2006, 14:13
Lokalizacja: z pociągu...
Kontakt:

Post autor: marcing » 03 sty 2007, 21:13

Aro pisze:W droższych silnikach jest to realizowane za pomocą kawałka obracającego się magnesu , który w każdym obrocie zbliża się do magnetorezystora(hallotrona). W zwykłym silniku możesz wykorzystac do tego barierę podczerwieni.
Jest jeszcze trzecia możliwość - pomiar napięcia wytwarzanego przez obracający się silnik - ale to wyższa szkoła jazdy :(

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 04 sty 2007, 17:57

Takie urządzenie byłoby pewnie droższe od samego silnika(chodzi tu o sygnał PWM). No chyba że są specjalizowane układy do tego celu.

ODPOWIEDZ