Płytka testowa kursu BSCOM-AVR

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 28 paź 2007, 13:16

Jakby kolega ziajek, użył opcji Szukaj na forum to znalazłby taki oto temat:
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php ... ht=zl11avr

Nasze "Szukaj" w porównaniu z tym z Windows-a nie gryzie!

ziajek
-
Posty: 2
Rejestracja: 28 paź 2007, 11:08
Lokalizacja: Zamość
Kontakt:

Post autor: ziajek » 30 paź 2007, 20:55

chęci były ale nie wystarczyły w każdym razie dzięki za cierpliwość na priv ;)

Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 16 lut 2008, 16:29
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Post autor: wojtusp » 16 lut 2008, 17:13

Witam
Mam problem z płytką testowaZL11AVR
Dolaczlem do niej zasilanie przez zlacze JP8
Z mojego transformatora stabilizowanego no napieciu wyjsciowym 6V i natezeniu 500mA
Myślę że dobrze zrobilem bo się dioda swieci
Do komputera podlaczylem kablem z drukarki USB
Wpisalem prosty program i Ladujac go do mikroprocesora
Wyświetla sie komunikat
" Could not identify chip with ID : FFFFFF "
Proszę o pomoc i z góry dziekuje.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2008, 18:36 przez wojtusp, łącznie zmieniany 1 raz.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 16 lut 2008, 18:38

USB nie służy do komunikacji z procesorem. To tylko dodatkowa opcja zasilania - tym razem z komputera.

Potrzebujesz programatora STK200 (lub jego klon) by coś zaprogramować.

Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 16 lut 2008, 16:29
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Post autor: wojtusp » 16 lut 2008, 20:20

Rozumiem to do czego sluzy wejsciena ten kabel?
Nie daje mi napiecia tak jak Pan mowil
sprawdzilem miernikiem elektrycznym napiecie odniesienia
Regulujac potencjometrem PR3 nie zmienialo się
i wciaz jest na 2V a w instrukcji pisze ze ma byc na 2,52V
Brosze o porade czy to tak powinno byc?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 16 lut 2008, 20:26

wojtusp pisze:Rozumiem to do czego sluzy wejsciena ten kabel?
Jak napisałem wyżej. Zasilanie płytki z portu USB.
wojtusp pisze:Nie daje mi napiecia tak jak Pan mowil
Bo do tego jeszcze jest zworka PWR_SEL.
wojtusp pisze:Regulujac potencjometrem PR3 nie zmienialo się
i wciaz jest na 2V a w instrukcji pisze ze ma byc na 2,52V
Płytkę sam składałeś, czy jest to wersja kupiona zmontowana? Jakie jest napięcie zasilania na procesorze?

Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 16 lut 2008, 16:29
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Post autor: wojtusp » 16 lut 2008, 20:55

Płytke kupilem zlozona
A przepraszam jak mam spawdzic zasilanie na procesorze
Czy programator moze to byc kabel laczacy drukarke z komputerem tylko inny niz teraz uzlylem
Bo inny pasuje chyba

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 16 lut 2008, 23:18

żeby zaprogramować procesor przy użyciu STK lub nawet zwykłego "kabelka programującego" (czyli tzw. Sample Programer) musisz podpiąć się pod złącze LPT komputera.

Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 16 lut 2008, 16:29
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Post autor: wojtusp » 29 lut 2008, 21:11

Witam
Udało mi się kupić programator i teraz mam kolejny problem
A mianowicie:
Wpisałem program I załadowałem to do płytki i się udało
Ale na wyswietlaczu płytki nic się nie wyświetla a powinno.


Program :
Rem
Config Portb = &B11111111
Portb = &B11111111
Config Portb = &B1111100
Portb = &B1110111
Do
If Pind.0 = 0 Then
Portb.7 = 0
Waitms 950
Portb.7 = 1
End If
Loop
End

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator
Posty: 243
Rejestracja: 27 wrz 2007, 21:15
Lokalizacja: Głogów / Wrocław

Post autor: RcTomek » 29 lut 2008, 23:29

wojtusp pisze: Config Portb = &B11111111
Portb = &B11111111
Config Portb = &B1111100
Portb = &B1110111
Bo konfigurujesz dwa razy PORTB.

Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 16 lut 2008, 16:29
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Post autor: wojtusp » 01 mar 2008, 11:09

Dzięki

ODPOWIEDZ