Płytka testowa kursu BSCOM-AVR

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Płytka testowa kursu BSCOM-AVR

Post autor: Wojtek » 11 kwie 2003, 15:14

Polecam wszystkim, którzy zaczynają przygodę z BASCOM-AVR i z mikrokontrolerami AVR płytkę testową - kit AVT-3500. Dla tych którzy korzystają z kursu umieszczonego w EDW jest on bardzo pomocny, ponieważ od razu widać efekty pisanych programików i ćwiczeń umieszczonych w kursie. Zrobiłem sobie taką płytkę i jestem bardzo zadowolony :D.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 06 cze 2005, 19:04 przez Wojtek, łącznie zmieniany 5 razy.

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 15 kwie 2005, 15:37

Witam,
Chciałbym też wykonać taką płytkę samodzielnie bo w avt dla mnie jest za drogo.
Jak ty ją wykonałeś? Kupileś zestaw za 130 złotych z wszystkimi elementami czy tylko płytke za 22 zł i reszte elementów sobie dokupiłeś w sklepie elektronicznym?
z góry dziekuje za pomoc
Pozdrawiam

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 15 kwie 2005, 21:14

kupiłem płytke reszte praktycznie miałem w swoich "zasobach" ale wszystko mozna kupić tyle że nie wiem czy w niektórych przypadkach szybciej nie bedzie kupic płytki z elementami, to wszystko zalezy jaki masz dostep do sklepów, w internecie praktycznie wszystko kupisz tu www.seguro.pl

Gość

Post autor: Gość » 16 kwie 2005, 7:05

Wszystko dokładnie podlicz i przeanalizuj, bo STK500 kosztuje już poniżej 400zł.

czarutek
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 02 lis 2004, 11:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: czarutek » 16 kwie 2005, 7:16

P.S. I też jest w Seguro...
Sorki, ktoś mi tu gmerał i się nie zalogowałem ;)

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 02 maja 2005, 20:53

Witam,
Mam problem.
Zrobilem zestaw uruchomieniowy i zainstalowałem BASCOM-AVR. I jak chce sprawdzić poprawność poleceniem syntax check to wyskakują mi następujące komunikaty:
|---------------------------------------------------------------------|
| Checking START.BAS |
| FLASH used: 8% |
| |
| |
| |
------------------------------------------------------------------------

a potem wyświetla sie mi taki komunikat:
|---------------------------------------------------------------------|
| |
| FLE NOT FOUND |
| |
| |
| |
------------------------------------------------------------------------

Co mam zrobić?? dlaczego mam takie komunikaty??
Prosze o odpowiedź.
Pozdrawiam

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 02 maja 2005, 22:34

Problem zniknął jak zainstalowałem starszą wersję , taką na jakiej pisane były ćwiczenia do oślej łaczki. Jednak mam drugi bardziej poważniejszy problem
Po skompilowaniu i jak chce już wysląć do procka F4 to wyskakuje mi następujący komunikat:

Could not identifity chip with ID:000000

Co to może być jak to ominąć??
Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 03 maja 2005, 6:49

Sprawdź co masz poustawiane w opcjach, zrób dokładnie tak jak w opisie "Mikroprocesorowej oślej łączki"
Najlepiej jak zostawisz domyślne ustawienia, ale sprawdź jeśli nie uzywasz zewnętrznego programatora czy masz ustawione "Sample electronic programmer". Przepraszam za głupie pytanie ale nie wkładasz odwrotnie kabelka w płytkę testową?

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 03 maja 2005, 8:34

Kabla nie wkładam odwrotnie, wszsystko wygląda dobrze, luty dobre Napięcie Vref pokazuje 2,56 V to wszystko wyglada dobrze.
W opcjach mam ustawione dokładnie tak jak w oślej łaczce, i mam sample ustawione.
Sam już nie wiem co to może być za przyczyna...
Wszystkie elementy były kupione w sklepie wiec możliwośc uszodzonego jest znikoma
Co do kabla programującego to nie mam podłączonej żyły do game portu bo takiego portu nie posiadam, wiec zasilam ukladzik tylko z zasilacza.

Zauważyłem że komputer jakoś sie komunikuje z prockiem, bo jak wyciągne kabel programujacy to zgłasza sie bład ID:FFFFFFF
a po właczonym ID:000000
Pisze że nie może zidentyfikować chipu. Colud not identify chip.

Mam Win XP i port mam sprawny gdyż używam drukarki na tym porcie.
Co robić?
Pozdrawiam

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 03 maja 2005, 8:43

A masz w zakładce programatora ustawiony taki sam mikrokontroler jak w kompilowanym programie?
Pod WinXP nie sprawdzałem, masz jeszcze takie wyjście aby sprawdzić to na komputerze z Win98SE, nigdy nie miałem żadnego problemu o jakich czytam na różnych forach, też sam zmontowałem ten zestaw.

czarutek
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 02 lis 2004, 11:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: czarutek » 03 maja 2005, 9:01

Jarek leniu popraw się, poczytaj, nie przeskakuj rzeczy, które robisz pierwszy raz w życiu.
A masz... :P

P.S. A w ogóle to 2313 ma ID inne niż same zera? Bo coś mi się tak kojarzy, a nie mam czasu sprawdzać... Fuse nie ma, to chyba pamiętam.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 03 maja 2005, 10:40

Trochę mnie to zaciekawiło i pobawiłem sie przez chwilę u siebie ustawieniami. Sprawdź jeszcze raz ustawienia portu LPT. Zobacz jaki masz adres w biosie i ustaw tak samo. Domyślnie w zakładce Options --> Programmer -->Parallel jest ustawione 378 jak zmieniłem na 278 to otrzymałem identyczny komunikat jak ty, moze więc tu masz problem. Ustaw drukarkę w biosie na EPP+ECP.
Jeżeli to nie pomoże to jednak sprawdziłbym montaż, moze jednak masz zwarcia na sygnałach służących do programowania. Najlepiej powyciągaj LCD jak masz lub LEDy a potem po prostu rób pomiary :)
Ostatnio zmieniony 03 maja 2005, 11:10 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.

czarutek
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 02 lis 2004, 11:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: czarutek » 03 maja 2005, 10:44

Ruszyło, zaraz Jarek napisze.

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 03 maja 2005, 11:08

DZIAŁA!! JUŻ DZIALA:)
Okazało się że wyświetlacz LED był źle włożony na odwrót!!.
Wszystko działa dziekuje za zainteresowanie i pomoc!
Pozdrawiam

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 03 maja 2005, 11:12

No więc jak zwykle okazuje sie że jednak błąd montażu, to jest kolejne doświadczenie :) Moja dopisana uwaga juz jest w takim razie nieaktualna

ODPOWIEDZ