Nokia 3310 i procesor AVR

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Posty: 889
Rejestracja: 28 sie 2005, 19:19
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Nokia 3310 i procesor AVR

Post autor: Tranzystor » 17 paź 2006, 15:50

Czy da się jakoś podłączć komórke Nokie 3310 do jakiegoś procesora AVR. Wiem, że wogóle to idzie podłączyć. Chodzi mi tu czy dało by się kazać wysłać z tej komórki SMSa o treści, którą by "pisał" procesor AVR.
Pozdrawiam

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 17 paź 2006, 16:52

Nie wiem czy akurat do Nokii, ale w notach aplikacyjnych BASCOM-AVR były ze dwa takie opisy. Szukaj w dziale Application Notes na stronie www.mcselec.com

[ Dodano: 2006-10-17, 17:53 ]
Np. http://www.mcselec.com/index.php?option ... &Itemid=57

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Posty: 889
Rejestracja: 28 sie 2005, 19:19
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 21 paź 2006, 12:19

Znalazłem taką stronę http://www.embedtronics.com/nokia/fbus.html . Jest tam opisane porozumiewanie się z komórką za pomocą ATmega128 . Tylko nie rozumiem wszystkiego co jest na tej stronie napisane, bo jeszcze takiego angielskiego się nie uczyłem. Mógłby mi to ktoś na forum wytłomaczyć?

Leszczu87
-
Posty: 7
Rejestracja: 23 wrz 2005, 9:34

POMOCY !!!

Post autor: Leszczu87 » 19 wrz 2007, 15:37

Witam. Mam prosbe o pomoc:
Próbuje wykorzystać wyświetlacz z 3310 kupiony na allegro(sprawdzony w telefonie kolegi - działa). Procesor - Atmega 8, schemat połączeń z Edw 1/2006 autorstwa p. Radka Koppela(dokładnie chodzi mi o stabilizator napiecia), połaczenia przerobione na 8mke tzn. w porcie B:
Res - 0
SCK - 5
SD - 3(MOSI)
SCE - 2(SS)
DC - 1.
Kondensator próbowałem ceramika(chyba) na 1uF(oznaczenie 1u0M 63V-) i elektrolita 1uf. Program(sciagniety ze strony p. Radka na ATmege 162) zmieniłem tylko zmianą w Makefile na odpowiednie koncowki i zmienilem procesor. Próbowałem sprzętowe i programowe SPI. Niestety nie działa...
Przy zasilaniu 3,3V stan wysoki wynosi 3.25V, a niski 0,26V. Wartości na poszczególnych pinach wyglądają na OK: RES 1,SD 0, SCK 0, SCE 1 i DC 1.
Prąd wynosi tylko jakies 50uA, a napięcie na kondensatorze zwykle 2,5V.
Oprócz przetwornicy wszystko wyglada OK,ale wyświetlacz jeszcze nie zagadał do mnie w żaden sposób.Połączenia fizyczne są w porządku.
Proszę o pomoc,bo zmarnowałem przy tym już tyle czasu, że coś mnie trafia gdy na to patrze...
Z góry dziękuje

Guzer
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 08 lis 2006, 18:36
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: Guzer » 29 wrz 2007, 18:20

Połączenia fizyczne są w porządku.
Radzę sprawdzić jeszcze raz, wystarczy jeden niekontaktujący pin i już nie będzie działać, a w niektórych wyświetlaczach o dobry kontakt na prawdę bardzo trudno.

Npn
-
Posty: 35
Rejestracja: 19 maja 2007, 3:09
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Npn » 30 wrz 2007, 3:55

A jak tam fuse-bity?
Być może masz coś nie tak z ustawieniem portów?
Na pewno te, które powinny, porty są jako input i output ports?

Leszczu87
-
Posty: 7
Rejestracja: 23 wrz 2005, 9:34

Post autor: Leszczu87 » 02 paź 2007, 20:23

wyświetlacz jest z tymi blaszkami śmiesznymi i działa w telefonie kumpla.
fusebity chyba też OK, bo na tym procku działało już mnóstwo programów(np LCD 16*2) wiec chyba są w porządku

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 02 paź 2007, 21:20

Te blaszki wymagają solidnego docisku. Ja zawsze demontuje je i lutuje się do pól pod blaszkami - pewny kontakt dzięki temu jest. Jak na razie wszystkie wyświetlacze działają a przez blaszki nie zawsze chciały (zaśniedziałe styki czasem się zdarzały). Jeżeli masz taki wyświetlacz (a 3310 chyba wszystkie tak mają) to proponuje wyjąć go z tej plastikowej obudowy uważając żeby nie połamać i po prostu się przylutować bezpośrednio do pól kontaktowych - jest wtedy pewność że kontaktuje. Po przylutowaniu można włożyć na miejsce w plastikową obudowę.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 04 paź 2007, 12:47

snow pisze:Jeżeli masz taki wyświetlacz (a 3310 chyba wszystkie tak mają)
Gdzie kupujesz wyświetlacze? Ja kupowałem już dość spore ich ilości a na metalowe blaszki na samym module wyświetlacza jeszcze nie trafiłem. Zwykle były to układy COG i wyprowadzenia na szkle, absolutnie "nielutowalne".

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 04 paź 2007, 13:24

Koppel pisze:Gdzie kupujesz wyświetlacze?
Ja kupywałem na allegro. Z ścieżkami na szkle trafiłem jedynie z 3210.

ODPOWIEDZ