Płytka testowa AVR-AVT3500
Płytka testowa AVR-AVT3500
Niedawno zakupilem plytke testowa do kursu BASCOM-AVR(kit 3500). Problem polega na tym że gdy podlaczylem plytke to portu LPT komputera i wyslalem program (F4 w BASCOM AVR). Po zakonczeniu przesylania spojrzalem na plytke i nic sie nie dzialo. Wyswietlacze alfanumeryczne nie "dzialaly" i wszystko inne tez. Probowalem wiele razy wysylac inne programy ale z kazdym razem to samo. Płytka nie dziala (pali sie jedynie dioda LED).Prosze o pomoc!!!
u mnie naprzykład gdy mam podłączony kabel programujący nie działa wyświetlacz alfanumetyczny, widocznie kolidują ze sobą... słyszałem też że w nowszych komputerach trzeba dać inne rezystory R15...R18 ja z tym problemów nie miałem [może właśnie dlatego że używam starszego sprzętu]
wyświetlacz alfanumeryczny może także nie wykazywać znaków życia przez źle ustawiony PR1 [do oporu w lewo o ile pamiętam... albo w prawo...] jeżeli nie działa wy świetlacz led to mogłeś popalić tranzystory\darlingtony T2...T6.
mogłeś też popełnić błąd przy montażu
możliwości jest wiele
wyświetlacz alfanumeryczny może także nie wykazywać znaków życia przez źle ustawiony PR1 [do oporu w lewo o ile pamiętam... albo w prawo...] jeżeli nie działa wy świetlacz led to mogłeś popalić tranzystory\darlingtony T2...T6.
mogłeś też popełnić błąd przy montażu
możliwości jest wiele
-
ZbeeGin
Mniejszą, dwukrotnie z 330Ω >> 150Ω. Jeśli BASCOM nie raportował, że nie potrafi zidentyfikować procka to z rezystorami nie masz co walczyć.Marcin1 pisze:Co do rezystorów to mają mieć wieksza wartosc czy mniejszą?
Po zaprogramowaniu mam nadzieję, że odłączasz przewód programujący?
W "montażu" raczej popełniłeś...Marcin1 pisze:Błedu w montarzu raczej nie popelnilem...
-
zyraf
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja zwykle podlaczam i odlaczam przy wlaczonym, uszkodzenia przez takie dzialania nie zdazaja sie chyba za czesto, ale kiedys mozna stac sie tym 'szczesliwcem', Problem chyba moglby sie pojawic przy roznicy potencjalu mas obu urzadzen (nieuziemiony typowy zasilacz do PC ma na obudowie polowe napiecia sieci, przez kondensatory w filtrze), gdyby masa nie byla pierwszym polaczeniem i przez ktores delikatne wejscie/wyjscie poplynal by sobie nieokreslony prad...
Kabel programujacy trzeba odlaczac, chyba ze siedzi w nim scalak z 3 stanowymi wyjsciami i po zaprogramowaniu staje sie niezauwazalny dla uC.
Kulpina: zajzyj tutaj Wydajnosc pradowa to wg specyfikacji 500mA
Pozdrawiam
Kabel programujacy trzeba odlaczac, chyba ze siedzi w nim scalak z 3 stanowymi wyjsciami i po zaprogramowaniu staje sie niezauwazalny dla uC.
Kulpina: zajzyj tutaj Wydajnosc pradowa to wg specyfikacji 500mA
Pozdrawiam