Bascom - odbiór RC6

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Zablokowany
BIGjack
-
Posty: 2
Rejestracja: 05 cze 2006, 15:59
Lokalizacja: Gdynia

Bascom - odbiór RC6

Post autor: BIGjack » 05 cze 2006, 16:02

Witam,

Pytanie dotyczy instrukcji odbioru RC6 i SONY ??
Czy w Bascomie są takowe?? Nigdzie nie ma o tym wzmianki.
Jest nadawanie i odbiór RC5 i nadawanie RC6 i sony a co z odbiorem?

pozdrawiam
BIGjack

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 05 cze 2006, 21:12

Jak narazie to takich poleceń nie ma. :( Stan z BASCOMa AVR 1.11.8.3

Michał17
Użytkownik
Posty: 329
Rejestracja: 07 sty 2006, 14:25
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Michał17 » 06 cze 2006, 14:22

W pliku pomocy BASCOM:

"Przeznaczenie:

Wysyła sygnały zdalnego sterowania w standardzie RC6.

Składnia:

RC6SEND bit_zmienny , adres , rozkaz

gdzie:

bit_zmienny podanie 0 zeruje, a podanie 1 ustawia bit zwany. tobggle bit,
adres adres urządzenia dla którego przeznaczony jest rozkaz,
rozkaz kod rozkazu.
Opis:

Wiele urządzeń audio-video jest wyposażonych w system zdalnego sterowania pracujący w podczerwieni. Nadajniki pracujące według standardu RC6 transmitują 16-bitowe słowa danych, kodowane w formacie bi-phase, zwanym także kodem Manchester.
Nagłówek składa się z 20bitów w których umieszczone są bity toggle bit. Pięć bitów systemowych zawiera adres urządzenia, co pozwala by tylko odpowiednie urządzenia mogło odebrać transmitowany kod. Rozkazy są 8 bajtowe, więc jest możliwe przesłanie do 256 komend dla jednego urządzenia.

Przeważnie odbiorniki telewizyjne posiadają adres 0, magnetowidy adres 5, odbiorniki SAT adres 8 a odtwarzacze DVD adres 4. Poniżej znajduje się lista (niekompletna) rozkazów i ich kodów:


Rozkaz Kod Rozkaz Kod
Klawisz 0 0 Balans w prawo 26
Klawisz 1 1 Balans w lewo 27
Klawisz 2-9 2-9 Przeszukiwanie kanałów + 30
Program - 10 Przeszukiwanie kanałów - 31
Włącz/Wyłącz 12 Następny 32
Wyciszanie 13 Poprzedni 33
Pamięć nastaw 14 External 1 56
Pokaż ODS 15 External 2 57
Głośność + 16 Tryb teletekstu 60
Głośność - 17 Stanby 61
Jasność + 18 Pokaż Menu 84
Jasność - 19 Ukryj Menu 85
Nasycenie + 20 Pomoc 129
Nasycenie - 21 Powiększenie - 246
Tony niskie + 22 Powiększenie + 247
Tony niskie - 23
Tony wysokie + 24
Tony wysokie - 25
Uwaga! Informacje opublikowane w sieci Internet na temat RC6 są aktualnie dość skąpe. Używasz ich na własne ryzyko!



Opis implementacji nadajnika.

W przykładzie wykorzystywany jest kontroler AT90s2313, który używa końcówki PortB.3 jako wyjście OC1A. Zajrzyj do not katalogowych, by określić numer końcówki dla innych układów.

Schemat przykładowego wzmacniacza sygnału podczerwieni pokazano poniżej:

Zobacz także: SONYSEND , RC5SEND , CONFIG RC5 , GETRC5


Przykład:


'-----------------------------------------------------------------
' RC6SEND.BAS
' (c) 2002 MCS Electronics
'Kod w oparciu o notę aplikacyjną, którą napisał Ger Langezaal
'+5V <---[A Led K]---[220 Ohm]---> PB.3 dla 90s2313.
'RC5SEND używa licznika TIMER1, nie są używane przerwania
'Rezystor musi być dołączony do końcówki OC1(A), w tym wypadku PB.3
'-----------------------------------------------------------------

$regfile = "2313def.dat"
$crystal = 4000000

Dim Togbit As Byte , Command As Byte , Address As Byte

Command = 12 'kod włącz/wyłącz
Togbit = 0 'wyzeruj toggle bit
Address = 0
Do
Waitms 500
Rc6send Togbit , Address , Command
Loop

End

(c) Zbigniew Gibek, 2002-2003 (c) MCS Electronics, 1999-2003"

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 06 cze 2006, 18:20

Kolego michal17 paiętam tą strone z helpa - sam ją zresztą zredagowałem. Kolega BIGjack pytał o ODBIERANIE kodu RC6, nie o NADAWANIE :!:

Michał17
Użytkownik
Posty: 329
Rejestracja: 07 sty 2006, 14:25
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Michał17 » 06 cze 2006, 20:43

Przepraszma za pomyłkę.
A czy próbowałeś RC5 odbierać :?:

BIGjack
-
Posty: 2
Rejestracja: 05 cze 2006, 15:59
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: BIGjack » 08 cze 2006, 16:11

Nie, ponieważ nie mam pilota pracującego w rc5.
Wiele osób rozwiązuje ten problem kupując pilota rc5 mnie jednak to nie urządza ponieważ chcę wykorzystać jeden z posiadanych pilotów a nie dokupywać następny następny.
Dziwi mnie jednak fakt iż w bascomie są komendy nadawania a nie ma odbioru :-(

pozdro
BIGjack

r-mik
-
Posty: 48
Rejestracja: 10 wrz 2011, 6:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: r-mik » 19 mar 2017, 9:09

Bo nadawac jest łatwiej niz odbierać :-)
Bascom jest, delikatnie mówiąc) kiepski. Pomyśl o C. Przykładowe programy odbierające RC5 można znaleźć w necie, także dla AVR oczywiście w przerwaniach. Jeśli upierasz sie przy Bascom, to przeportuj program z C na Bascom :-)

Zablokowany