Witam. Czy ktoś wie, jak w prosty sposób z windowsowego wav'a uzyskać sample
zapisane w postaci zer i jedynek? Wiem, że można plik .wav zapisać z rozszerzeniem .bin
a następnie otworzyć za pomocą np. PonyProg'a, ale...
Pytam, ponieważ zainteresowała mnie "application note" AVR335 ze strony Atmel'a
i w najbliższym czasie zamierzam sprawdzić czy mikroprocesor rzeczywiście potrafi
zagrać i zaśpiewać...
Pozdr.
konwersja wav>bin
-
ZbeeGin
Dziękuję z odpowiedź, rzeczywiście, nie pomyślałem... tym bardziej, że te 44 bajty
nagłówka RIFF nie są mi na razie potrzebne.
Zastanawiam się tylko, co ładniej gra: PWM czy może jednak DAC0800?
Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie?
ZbeeGeen: przy okazji (wcześniej jej nie było..) wielkie dzięki za Help PL do Bascoma, kawał porządnej roboty!!!
A swoją drogą, na www.mcselec.com znalazłem też coś bardzo ciekawego: AN134.
nagłówka RIFF nie są mi na razie potrzebne.
Zastanawiam się tylko, co ładniej gra: PWM czy może jednak DAC0800?
Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie?
A swoją drogą, na www.mcselec.com znalazłem też coś bardzo ciekawego: AN134.
-
ZbeeGin
Ja kiedyś próbowałem na PWM coś odtworzyć... ale wtedy nic z tego nie wyszło AVR 2313 nie podołał temu zadaniu.
W "zamierzchłych" czasach podłączyliśmy DAC (prosta drabina R/2R+zatrzask) do Z80 i nasz projekt zegara zaczął mówić godziny. Jakość przy kodowaniu PCM 8bit i próbkowaniu 6kHz była znośna.
Help do Bascom-a?... To ja to kiedyś robiłem?
Ok. Dość tych żartów. Po prawie dwuletniej przerwie wracam do tego. Ale chyba będzie tylko w formacie HtmlHelp, bo obecnie używam XP HE i kompilacja do WinHelp32 skutkuje niestety brakiem polskich znaków. Być może help pojaiwi się w wersji on-line; jeszcze nie zdecydowałem. Zalążek - test - na http://zbeegin.republika.pl/bashelp/
W "zamierzchłych" czasach podłączyliśmy DAC (prosta drabina R/2R+zatrzask) do Z80 i nasz projekt zegara zaczął mówić godziny. Jakość przy kodowaniu PCM 8bit i próbkowaniu 6kHz była znośna.
Help do Bascom-a?... To ja to kiedyś robiłem?
Ok. Dość tych żartów. Po prawie dwuletniej przerwie wracam do tego. Ale chyba będzie tylko w formacie HtmlHelp, bo obecnie używam XP HE i kompilacja do WinHelp32 skutkuje niestety brakiem polskich znaków. Być może help pojaiwi się w wersji on-line; jeszcze nie zdecydowałem. Zalążek - test - na http://zbeegin.republika.pl/bashelp/