Co jest grane ?!

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Neurol
-

Co jest grane ?!

Post autor: Neurol » 25 gru 2005, 14:51

mam najnowszą wersje bascoma, programuje nia attiny2313 oraz atmega8 najprostszymi softami, zadnego efektu nie widac (tzn tak jaky procesor byl martwy, na portach napiecie ok 2,3 V bardzo zalezne od dotyku jak by były w wysokiej impedancji), za to stare zrodla dzialaja bez problemu, tzn daja sie kompilowac, procesor po zaprogramowaniu pracuje poprawnie, co jest grane ? czy to nowa wersja bascoma cos psuje czy to moja wina ?

ustawilem fusy w atmega na defalutowe i programuje takim programem
$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 1000000
Config Portd = 255
Config Portb = 255
Config Portc = 255
Do
Set Portc
Set Portd
Set Portb
Wait 1
Reset Portc
Reset Portd
Reset Portb
Wait 1
Loop

ani drgnie, napiecia na potrach jak 2,5 V; pod XP to samo; mam dwa procki atmega8 i na kazdym to samo; podobnie a attiny2313. Brak jakiej kolwiek reakcji. POMOCY CO JEST GRANE ???? czy to problem najnowszej wersji bascoma ?

korekta timi

Michal_z1
-

Post autor: Michal_z1 » 30 gru 2005, 21:45

witam.
Tak mi się wydaje, a nawet jestem pewien, że nie możesz uzyć Set Porta czy Reset Porta, funkcje Set i Reset są przeznaczone do operowania na pojedyńczych bitach, a nie jak w Twoim przykładzie do operacji na całym porcie. Patrz HELP
pozdrawiam.

Neurol
-

Post autor: Neurol » 31 gru 2005, 11:29

hehe wlasnie ze tak mozna zrobic :) problem lezal po stronie zasilania procka, mala zworka a tyle nerwow :) pozdrawiam

ODPOWIEDZ