Mam problem ze zbudowaniem licznika na At90s2313. Nozka 9 tego procesora to wejscie timera1 (tam podaje impulsy- stan wysoki 4.75V niski 0.7V) a procesor programuje takim programem
Enable Interrupts
Config Timer1 = Counter , Edge = Falling
Cls
Cursor Off
Enable Timer1
Start Timer1
Do
Locate 1 , 1
Lcd Timer1
Loop
I mimo podawania impulsow na wejscie T1 na LCD nic sie nie pojawia tzn uklad pokazuje 0 mimo podawania impulsow do zliczenia.
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Licznik na At90S2313
Wstaw wait jakiś, po procedurze LCD. Ogólnie powinno działać, dla pewności daj tranzystor na wejściu.
Albo spróbuj to:
Albo spróbuj to:
Kod: Zaznacz cały
Enable Interrupts
Enable Int0
On Int0 Impuls
Dim Count As Long
Do
Loop
Impuls:
Incr Count
LCD Count
Return
Tranzystorrek jest na wejsciu. te napiecia podane to sa juz napiecia na pinie 9 procka. Ok dzieki za kod zaraz sprawdze. Ale po co tam mam wstawiac wait'a on mi bedzie tylko przeszkadzal ?
[ Dodano: 23-09-2005, 16:51 ]
aha jeszcze jedno. MUSI to byc timer1 bo potrzebuje go do pomiaru czestotliwosci. Nie moze to byc INT0 (dalo by sie tez ale wiecej komplikacji a mam juz plytke na T1).
[ Dodano: 23-09-2005, 16:54 ]
No nic z tego. Wstawiam WAIT 1 po LCD i nic sie nie zmienia. Nadal na LCD wyswietla sie 0 i ani drgnie
[ Dodano: 23-09-2005, 16:51 ]
aha jeszcze jedno. MUSI to byc timer1 bo potrzebuje go do pomiaru czestotliwosci. Nie moze to byc INT0 (dalo by sie tez ale wiecej komplikacji a mam juz plytke na T1).
[ Dodano: 23-09-2005, 16:54 ]
No nic z tego. Wstawiam WAIT 1 po LCD i nic sie nie zmienia. Nadal na LCD wyswietla sie 0 i ani drgnie