Ethernut jako darmowy RTOS do atmega128

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
zbynian
-
Kontakt:

Ethernut jako darmowy RTOS do atmega128

Post autor: zbynian » 24 sie 2005, 7:30

Witam wszytskich. Niedawno zapuściłęm posta AVRy i RTOSY , niestety przez przypadek nie przez swój profil lecz przez profil gościa. Troche przeszukałem sieć w poszukiwaniu informacji w tym zagadnieniu i znalazłem.
Spodobał mi sie RTOS ethernut.
http://www.ethernut.de/

Jedyne co mi w tym sytemie nie odpowiada to kody wynikowe nie współpracują one z AVRSTUDIO :(, no ale można sie i bez tego obejść.
Do tego RTOSa można dokupic moduły z mikrokontrolerami atmega128 w polskim przedstawicielstwie firmy propox
www.propox.com
Super w tym wszytskim jest to, że aplikacje ethernetową/internetową opartą na mikrokontrolerze można zbudować za 200zł. W porównaniu z płytkami ewoalucyjnymi ATMELA przeznaczonymi do takich rzeczy (ponad 1000zł) to raczej tanio. Ja właśnie składam zamówienie na MMnet01-B. Za kilka dni powinien przyjść. PObawie sie nim troche i dam znać co to jest warte.
Tymczasem jesli ktos uważa, że podane wyzej informacje są nie prawdziwe lub nieścisłe, to byłbym wdzięczny za korekcje. Nie ma nic gorszego niż błądzić w błędzie.

POZDRAWIAM
Zbynian(x)

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 24 sie 2005, 14:52

zbynian pisze:Tymczasem jesli ktos uważa, że podane wyzej informacje są nie prawdziwe lub nieścisłe
zbynian trochę wyżej pisze:polskim przedstawicielstwie firmy propox
Firma Propox jest od początku do końca firmą polską :
propox.com pisze:Firma Propox jest firmą prywatną założoną w kwietniu 2001 roku przez absolwentów i pracowników Politechniki Gdańskiej. Inspiracją do założenia firmy było doświadczenie, które zdobyliśmy podczas praktyk studenckich w USA i Krajach Europy Zachodniej. Obecnie nasza firma nabrała charakteru międzynarodowego po dołączeniu fachowców z USA i kontynentu Europejskiego.

zbynian
-
Kontakt:

Post autor: zbynian » 24 sie 2005, 16:00

Wspaniale.
Mam nadzieje , że ni uraziłęm nikogo swoimi pochopnymi sądami.
ps. Miło słyszeć, że przedsięwzięcie, które wygląda tak przyjemnie, urodziło się w naszym ojczystym kraju.

ODPOWIEDZ