Witam,
Mam następujący problem:
Posiadam procesor AT90S2313 i programator ZL2PRG ale za nic nie mogę ustawić w opcjach Bascoma aby dobrze mi programował.
Jak muszę ustawić w opcjach żeby dobrze programował mi ten programator?
z góry dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
Bascom-AVR DEMO i ZL2PRG problem
1. Czy w Bascomie wybrales wlasciwy mikrokontroler do zaprogramowania?
2. Czy sprawdzales ten programator we wspolpracy z inntm programem np. Ponyprog?
3. Czy kiedykolwiek ten programator juz pracowal czy tez dopiero go uruchamiasz?
4. Jak jest zasilany u Ciebie ten programator?
przepraszam za brak polskich czcionek, ktory spowodowany jest brakiem takowych w komputerze z ktorego pisze teraz
2. Czy sprawdzales ten programator we wspolpracy z inntm programem np. Ponyprog?
3. Czy kiedykolwiek ten programator juz pracowal czy tez dopiero go uruchamiasz?
przepraszam za brak polskich czcionek, ktory spowodowany jest brakiem takowych w komputerze z ktorego pisze teraz
Ad1. Mam Bascoma demo tam tylko można 2313 procesor ustawićWojtek pisze:1. Czy w Bascomie wybrales wlasciwy mikrokontroler do zaprogramowania?
przepraszam za brak polskich czcionek, ktory spowodowany jest brakiem takowych w komputerze z ktorego pisze teraz![]()
Ad2. Sprawdzalęm z ISP programmator taki program, też tam nie dziala
Ad3. Tak pracował i jest sprawny ten programator.
Ad4. Programator jest zasilany napięciem 5V z zasilacza tym samym co procesor.
Właściwie chodzi mi o to żeby podłączyć programator ZL2PRG pod plytkę testową AVT 3500. Wszystko dobrze podlączylem, Nie mam rezystorów ochornnych 330 tylko zwarcie. Wszystko wygląda na dobrze podłączone. Wyciagnąłem wszystkie wyświetlacze i zworki i dalej nie dziala.
Pozdrawiam
W takim razie sprawdź jeszcze raz połaczenie miedzu złączem w programatorze a płytką AVT3500, z doswiadczenia wiem że najczęściej powodem podobnych problemów jest bład w połączeniu. Tasiemka do programatora jest na złączu 2x5 pin w którym to złaczu jedynka jest oznaczana małym trójkącikiem. W jerdnym rzędzie sa piny nieparzyste czyli 1, 3, 5, 7, 9 a na przeciwko nich parzyste 2, 4, 6, 8, 10 (ale to pewnie wiesz). Złacze na płytce AVT3500 ma 8 pinów w jednym rzadku musisz dokładnie porównać oba schematy ideowe tzn programator i płytki i sprawdzić czy dobrze to połaczyłeś.