PROBLEM!! Programator AVR na RS232 i teraz także LPT!!

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Sebastian RCS
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 03 lut 2003, 18:23
Lokalizacja: Koluszki
Kontakt:

PROBLEM!! Programator AVR na RS232 i teraz także LPT!!

Post autor: Sebastian RCS » 30 mar 2005, 21:47

Witam, mam problem z programowaniem.
Zakupiłem sobie taki oto programator: http://allegro.pl/show_item.php?item=43236038
A taki mam problem:
Po załączeniu Bascomowego okna programowania, wyskakuje mi taki komunikat: "Selected chip and target chip do not match ATmega8 <> AT90S2313"
I co jest dziwne następnie wykrywa, jaki jest mikrokontroler na płytce ZL2AVR, czyli wykrywa ATMegę8.
I teraz tak: Wciskam: Read flash ROM, to się co readuje, i następnie pokazuje się, że wyREADYowało, czyli, że pączek [atmega] jest pusty.
Ale jeżeli już chcę coś wgrać do ATMegii, poprzez Write buffer to flash ROM to się pokazuje "Difference at 0000".
Czyli tak odczytuje wporządku, ale nie chce wgrywać, tak jak by transmisja była tylko w jedną stronę.
POMÓŻCIE, ja chciałbym w końcu coś zaprogramować!
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2005, 18:24 przez Sebastian RCS, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Posty: 573
Rejestracja: 07 gru 2004, 23:06
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: radzio » 31 mar 2005, 21:23

Po załączeniu Bascomowego okna programowania, wyskakuje mi taki komunikat: "Selected chip and target chip do not match ATmega8 <> AT90S2313"
Na zakładce "options->Compiler->Chip" wybierz plik "m8def.dat" (albo za pomocą dyrektuwy $regfile "m8def.dat" w pliku z programem.

Jaki kwarc siedzi w tym programatorze? Jeśli "nieuartowy" (czyli np 4MHz 8MHz) to możliwe że niedokładność prędości łącza jest temu winna (ja małem problem z uruchomieniem progrmatora z kwarcem 4MHz).

Sebastian RCS
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 03 lut 2003, 18:23
Lokalizacja: Koluszki
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 31 mar 2005, 23:15

Na zakładce "options->Compiler->Chip" wybierz plik "m8def.dat" (albo za pomocą dyrektuwy $regfile "m8def.dat" w pliku z programem.
Wybrałem ten plik w tych opcjach i dopisałem dyrektywę tę, o której mówiłeś i teraz jak wchodzę do okna programowania w Bascomie, to już się nie pokazuje komunikat "Selected chip and target chip do not match ATmega8 <> AT90S2313", ale nadal mi nie programuje.
Jak chcę coś wgrać do ATMegii, poprzez Write buffer to flash ROM to się pokazuje "Difference at 0000".
Mam kwarca, takiego niziutkiego 8 Mhz.
Proszę pomóż, chciałbym w końcu pierwszy raz coś zaprogramować :)

czarutek
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 02 lis 2004, 11:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: czarutek » 01 kwie 2005, 8:18

Ech, jak to już wszystko na koniec podsumujesz okaże się, że taniej wyszłaby STK500 od bezpośredniego dystrybutora Atmela... :(

pajaczek
-
Posty: 20
Rejestracja: 23 lut 2005, 23:12

Post autor: pajaczek » 01 kwie 2005, 12:11

radzio pisze:Jaki kwarc siedzi w tym programatorze? Jeśli "nieuartowy" (czyli np 4MHz 8MHz) to możliwe że niedokładność prędości łącza jest temu winna (ja małem problem z uruchomieniem progrmatora z kwarcem 4MHz).
Eeee... a co ma jedno do drugiego ?? Przeciez magistrala programujaca (czy to SPI, czy JTAG) jest taktowana z zewnatrz. No... chyba ze tu gdzies mowimy o bootloaderze i ladowaniu softu przez UART.

Sebastian RCS
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 03 lut 2003, 18:23
Lokalizacja: Koluszki
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 01 kwie 2005, 14:50

Czyli, czemu mi nadal nie programuje.
Proszę, pomóżcie :)

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Posty: 573
Rejestracja: 07 gru 2004, 23:06
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: radzio » 01 kwie 2005, 20:21

pajaczek pisze:Eeee... a co ma jedno do drugiego ?? Przeciez magistrala programujaca (czy to SPI, czy JTAG) jest taktowana z zewnatrz. No... chyba ze tu gdzies mowimy o bootloaderze i ladowaniu softu przez UART.
A ma wiele! Widziałeś chociaż ten programator o którym jest mowa? Składa się on z mikrokontrolera, komunikującego sie z PC z jednej strony i z programowanym uK z drugiej. Po prostu ten mikrokontroler steruje magistralą SPI, za pomocą której programuje drugi mikrokontroler. W sytuacji gdy kwarc mikrokontrolera, który siedzi w prgramatorze nie ma odpowiedniej wartości, to transmisja UARTEM jest obarczona pewnym błedem, kóry może mieć wpływ poprawność transmisji. Powtarzam - może.

pajaczek
-
Posty: 20
Rejestracja: 23 lut 2005, 23:12

Post autor: pajaczek » 02 kwie 2005, 0:18

radzio pisze:A ma wiele! Widziałeś chociaż ten programator o którym jest mowa? Składa się on z mikrokontrolera, komunikującego sie z PC z jednej strony i z programowanym uK z drugiej. Po prostu ten mikrokontroler steruje magistralą SPI, za pomocą której programuje drugi mikrokontroler. W sytuacji gdy kwarc mikrokontrolera, który siedzi w prgramatorze nie ma odpowiedniej wartości, to transmisja UARTEM jest obarczona pewnym błedem, kóry może mieć wpływ poprawność transmisji. Powtarzam - może.
Widzialem... ladne zdjecie skrzyneczki :P

Nie uzywam takich wynalazkow, coz... Ale skoro mowisz ze to jest tak rozwiazane, to faktycznie, kwarc moze miec minimalny wplyw na "zafalszowanie" transmisji, ale... po pierwsze ktos musialby... no wtopic dajac tam niepodzielny kwarc (bo tu nie mona dopuscic zadnego bledu), po drugie, nie objawialo by sie to w ten sposob, blad transmisji przy niepodzielnym kwarcu jest dosc losowy, a tu (jak pisze spec) zawsze wywalalo mu w tym samym miejscu.

Dobra, koncze bo moze juz dzis goopoty gadam... pozno, zmeczony jestem a i wogole nieciekawy dzien.

Sebastian RCS
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 03 lut 2003, 18:23
Lokalizacja: Koluszki
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 02 kwie 2005, 15:06

Hallo! Ale mi nadal nie programuje :)

Sebastian RCS
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 03 lut 2003, 18:23
Lokalizacja: Koluszki
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 02 kwie 2005, 18:26

Mam prośbę, możecie żucić okiem na ten schemat i powiedzieć mi, czy jeżeli tak połączę będzie mi programować [wiem słaba jakość, jak mi się uda to zaraz wrzucę naszkicowane to przeze mnie w paintcie]:

Obrazek

schemat ten pochodzi ze strony: http://www.patron.net.pl/AVRintropl.htm#_Toc91331580

przerysowałem, i to m.in. wygląda tak: [zaprogramuje mi to procka, czy popsuje]:

Obrazek

pajaczek
-
Posty: 20
Rejestracja: 23 lut 2005, 23:12

Post autor: pajaczek » 04 kwie 2005, 12:40

Linie sygnalowe podlaczone tak jak w BSD - Brian Dean's Programmer, albo ALF - Nightshade ALF-PgmAVR (rozbudowany BSD). Tyle ze tu masz podlaczone GND, a tam jest Vcc (2,3,4,5) - wg. opisu w AVRDude - bo tak spojrzalem na strone bsd to juz podana masa.

Osobiscie uzywam podlaczenia Bascom:
programmer
id = "bascom";
desc = "Bascom SAMPLE programming cable";
type = par;
reset = 4;
sck = 5;
mosi = 2;
miso = 11;
;

ODPOWIEDZ