Programator procesorów AVR z allegro.

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Programator procesorów AVR z allegro.

Post autor: Sebastian RCS » 24 lut 2005, 20:44

Witam!
Sprawa przedstawia się tak: Zlutowałem już całkowicie ten zestaw ZL2AVR. Załączyłem do niego napięcie no i działa, połączyłem diody [bez programowania up] i też działają. Ponieważ mam programator, wcześniej przeze mnie wykonany [na płytce drukowanej przez port Centronics] postanowiłem sobie dziś zaprogramować ATmegę i coś podziałać.... a tu nici. Nigdy wcześniej jeszcze nie programowałem programatorkiem jakimkolwiek, toteż mam sporo z tym trudności. Ale teraz moje pytanie... gdzie na tej całej płytce ZL2AVR mam podłączyć: VCC, MOSI, MISO, SCK, RST, GND. Podłączam tak jak napisane jest na płytce ZL2AVR - to mi nie działa, natomiast w książce także jest inaczej ustawione te całe MOSI, SCK, itd.. - tak tez podłączam i mi nie działa. Oni sami sobie przeczą, czy czasem w obu przypadkach nie podają błędnie tych podłączeń? Gdzie ja mam wtyknąć te VCC, MOSI, MISO, SCK, RST, GND?
Proszę o jakies zdjęcia, fotki, czy coś w tym rodzaju z opisem co i jak, bo się gubię :?
Ostatnio zmieniony 26 lut 2005, 13:44 przez Sebastian RCS, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 24 lut 2005, 22:07

Nie wiem jaki masz programator ale zobacz do dokumentacji ZL2AVR , nawet na płytce, którą zmontowałeś jest opisane gdzie jaki sygnał dochodzi, jest to zgodne z sygnałami z programatora ZL2PRG z BTC (zgodny z STK200), w książce na schemacie ideowym jest nieco inaczej i jest to albo błąd albo wersja która później uległa zmianie.

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 24 lut 2005, 22:25

Czyli mam się kierować opisem [sygnałów] na płytce drukowanej ZL2AVR, czy opisem w książce [co do tej płytki]?

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 26 lut 2005, 13:43

No i programator mi nie odpalił, czyli musi on być skopsany :?. A szkoda.

Mam do was kochani elektronicy prośbę, możecie wyrazić swoje zdanie na temat tego programatora:
http://allegro.pl/show_item.php?item=43236038

Czy za jego pomocą będę mógł zaprogramować sobie ATMegę z zestawu ZL2AVR ?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 26 lut 2005, 19:37

A czemu nie ZL2PRG z BTC?

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 26 lut 2005, 19:51

Wojtek pisze:A czemu nie ZL2PRG z BTC?
Po 1. Cena :idea:
Po 2. Brak zaufania do portu Centronics :idea:

----------------------------------------------------------------

I jak ten z allegro będzie mi programował ZL2AVR?

Gość

Post autor: Gość » 26 lut 2005, 20:13

Ad.1 cena http://www.btc.pl/index.php?id=zl2prg to tylko 12 zł za płytkę, pozostałe elementy to mozna powiedzieć że sprawa drobna :)
Ad.2 :shock: używam tego programatora w domu i w firmie i jeszcze nic się nie stało złego ani z programatorem ani z komputerem :)

Będziesz mógł programować ale może trzeba będzie tasiemkę przerobić pod rozszycie sygnałów jak na płytce, bo ono jest zgodne z ZL2PRG.
AVR910 ze strony Atmela znajdziesz tu http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... OC0943.PDF ale na allegro gość pisze że jest to układ zmodyfikowany, jak są ułożone sygnały na tasiemce? W AVR910 jest standard ze złączem 6 pinowym

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 26 lut 2005, 20:18

No właśnie wysłałem zapytanie i czekam na jego odpowiedź, a oto szkic jaki mu podesłałem: [załapie on o co chodzi?]

Obrazek

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 26 lut 2005, 22:08

Gościu mi odpisał następująco:
  • Tak . Rozkład wyprowadzeń jest dokładnie taki sam .
    Dodam tylko że pin pierwszy jest tam gdzie MOSI.
    Pierwotnie firma ATMEL złącze ISP przedstawiała
    jako sześcio pinowe . Problem w tym że takich złączy
    nie ma . Najmniejsze są właśnie 10-ki . No i nastąpiła
    zmiana . [...]
Czyli mogę kupować? Wojtek odpisz, twoje zdanie jest bardzo ważne dla mnie.
Czy ta wtyczka do ISP [którą zakończony jest ten programator] wejdzie do tych goldpinów na ZL2AVR?

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 27 lut 2005, 19:33

No dobra, dajcie już sobie luza, bo się kwapicie z tymi odpowiedziami, że aż strach. :?

Gość

Post autor: Gość » 27 lut 2005, 19:41

Przecież nikt Ci nie napisze kupuj bo to musi być twoja decyzja, swoją drogą ciekaw jestem co za programator masz ten który Ci nie ruszył?
złącze zaciskane będzie pasowało do "goldpinów", z tego co wiem to ten programator jest na AT90S1200, czy jest aktualne oprogramowanie do niego?

Wojtek

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 27 lut 2005, 19:57

Wojtek pisze:Przecież nikt Ci nie napisze kupuj bo to musi być twoja decyzja, swoją drogą ciekaw jestem co za programator masz ten który Ci nie ruszył?
złącze zaciskane będzie pasowało do "goldpinów", z tego co wiem to ten programator jest na AT90S1200, czy jest aktualne oprogramowanie do niego?
Ten co mi nie ruszył był z Nowego Elektronika, kiedyś jak wykonałem zamieszczony w ich gazecie projekcik też mi się nie uruchomił :?. A co chodzi Ci z tym akutalnym oprogramowaniem? Jeżeli chodzi o soft, to przez Bascoma można go programować, nawet się już pytałem jednego gościa, który zakupił ten programator.

pajaczek
-

Post autor: pajaczek » 28 lut 2005, 2:19

Anonymous pisze:złącze zaciskane będzie pasowało do "goldpinów"
A ja wlasnie szukam goldpinow o rastrze 2,0 (a nie 2,54), oraz zlacz na tasme (zaciskanych) tez o takim rastrze... aaa... i jakby ktos widzial jeszcze goldpin o rastrze 1,27 to tez bylbym wdzieczny (2 rzedowka).

A moj programator kosztowal mnie az... 3 zl, zgrozo ze az tyle ;p ale ma niestety 1 minus :( bity kontrolne moge (jak narazie) wypalic tylko pod Bascomem (i tylko do tego go musialem sciagnac ;) ).

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 28 lut 2005, 12:51

pajaczek pisze: A ja wlasnie szukam goldpinow o rastrze 2,0 (a nie 2,54), oraz zlacz na tasme (zaciskanych) tez o takim rastrze... aaa... i jakby ktos widzial jeszcze goldpin o rastrze 1,27 to tez bylbym wdzieczny (2 rzedowka).
A jesteś pewien, że o takim rastrze są :?? Najwidoczniej będziesz musiał goldpiny połamać i użyć pojedynczo.

pajaczek
-

Post autor: pajaczek » 01 mar 2005, 0:47

spec pisze:A jesteś pewien, że o takim rastrze są :?? Najwidoczniej będziesz musiał goldpiny połamać i użyć pojedynczo.
Nie bede sie spieral co do terminologii goldpin/niegoldpin, a do tego ze sa to tak...

R=2,00 2 rzedy, 44 piny - to nic innego jak zlacze dysku IDE 2,5"

R=1,27 2 rzedy, 50 pin to... zlacze CompactFlash ;)

Polamac... to pewnie nie przejdzie... bo musialbym lamac w obu osiach, pozatym nie polamie przeciez zlacza zaciskanego na tasme, a to do kompletu by sie przydalo ;)

Tego 1,27 to juz zupelnie nie przejdzie... tam piny maja mniejszy przekroj, inaczej by sie to przeciez nie zmiescilo ;)

ODPOWIEDZ