To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
-
White
Witam wszystkich.
Mam pewien problem, ktory musze szybko rozwiazac. Nie mam czasu na nauke asemblera poniewaz w ciagu 5 dni musze na zaliczenie wykonac program typu licznik odwiedzin na stronie HTML, oprocz tego sumujacy wejscia z danego dnia i tygodnia.
Jesli ktos nawet wykonal by licznik byl bym wdzieczny....
Moj adres:
white-black@wp.pl
Jesli chodzi o zaplate, to piszcie ile byscie ewentualnie chcieli za zrobienie tego programu... Tylko pamietajcie ze mam czas do piatku... a wiec prosze o szybko odp. z gory wszystkim dzieki.... Tylko nie piszcie za duzych kwot...

-
gaweł
- Użytkownik
-
Kontakt:
Źle trafiłes. Forum Wojtka jest edukacyje (niekomeryjne) i nie znam przypadków, aby ktoś robił komuś coś za kasę.
Z drugiej strony nie rozumiem powiązania HTML z assemblerem (czy chcesz realizować obsługę strony internetowej w assemblerze?).
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
-
Kontakt:
autor: Sebastian RCS » 12 sty 2005, 22:34
Może kolega chce zrobić jakieś urządzenie zewnętrzne do komputera z wyświetlaczem, na którym pokazana byłaby ilość osób wchodzących na stronę. ...
Ciekawe nawet [ale ja mądry jestem

]. Dałoby się coś takiego zrobić w rzeczywistości?
-
wwmajor
- -
-
Kontakt:
Teoretycznie by się dało.
Ja widzę to tak: mikrokontrolerek posiadający licznik oparty na EEPROM (coby nie miał sklerozy) podłączony do Internetu przez układ W3100A. Na stronie umieszczasz coś ala licznik w php tyle że przy każdym nawiedzeniu strony wysyła informację na adres ip mikrokontrolera.
Pomysł fajny tylko po co?

To tak jakby przewozić lodówkę czołgiem.

Myślę że jednak naszemu koledze nie oto chodziło.
-
atelszewski
- Użytkownik
Pomysl z ukladem W3100A jest raczej troche na wyrost... lepiej byloby wysylac dane bezposrednio z php do np. portu szeregowego, rownoleglego lub usb. php posiada mozliwosc 'podpiecia' rozszerzen, ktore umozliwia komunikacje z hardware'm. warto wspomniec, iz kernel linuxa posiada mozliwosc 'rozmawiania' z konwerterami usb<->rs232 firmy FTDI i pewnie innych ale nie pamietam juz. w ogole pod linuxem sa duze mozliwosci, bo o ile dobrze pamietam nie ma problemu z obsluga i2c i chyba 1-wire.
pozdrawiam
-
Ertew
- Użytkownik
-
Kontakt:
atelszewski pisze:kernel linuxa posiada mozliwosc 'rozmawiania' z konwerterami usb<->rs232 firmy FTDI i pewnie innych ale nie pamietam juz. w ogole pod linuxem sa duze mozliwosci, bo o ile dobrze pamietam nie ma problemu z obsluga i2c i chyba 1-wire.
No to muszę załatwić sobie linuxa i jakieś coś pod dosa bo windows nie lubi innych systemów i czasem nawet jeden kłóci się z innym

.
[ Dodano: 15-08-2005, 19:31 ]
A tak bardzo przepraszam że odbiegam od tematu

-
atelszewski
- Użytkownik
hmm, mnie osobiscie win nie 'kloci' sie z lin. mialem kiedys na jednym dysku win98/win2k/slackware i wszystko bylo w porzadku, z tym ze trzeba zastosowac pewna sztuczke podczas instalacji aby windowsy byly zainstalowane na dwoch partycjach, ktore beda widziane jako c:, zas siebie na wzajem widzialy jako d:. jezeli jestes zainteresowany tym tematem, daj znac. hehe, rzeczywiscie odbiegamy od tematu:/ moze by sie przeniesc do innego dzialu?:)
pozdrawiam
-
spark
- Użytkownik
M@rek pisze:No to muszę załatwić sobie linuxa i jakieś coś pod dosa bo windows nie lubi innych systemów i czasem nawet jeden kłóci się z innym

.
Ja mam zainstalowany Windows 98 i Linuxa (ja korzystam z win a brat z linuxa

) i jakoś nie zauważyłem aby oba systemy operacyjne ze sobą w jakiś sposób walczyły lub kłóciły. Wybierasz tylko po uruchomieniu komputera w jakim systemie chcesz pracować i koniec.
-
radzio
- Użytkownik
-
Kontakt:
Virtual PC -> żaden system się nie pogryzie. Obecnie mam normalnie XP i na Virtual PC Linuxa, Win2000 i Win2003. Zero problemów (tylko trochę pamięci wymaga i silnego procka).
-
Ertew
- Użytkownik
-
Kontakt:
radzio pisze:Virtual PC -> żaden system się nie pogryzie.
A wiesz gdzie go dostać za darmo (no prawie bo łącze kosztuje).
-
radzio
- Użytkownik
-
Kontakt:
A w pierwszym lepszym "sklepie z oprogramowaniem"

PeDwaPe