Wśród profesjonalistów też są hobbyści

i w pełni zgadzam się z Radziem, bo rzeczywiście brakuje "klasy średniej" w układach SoC.
Trochę dziwnie to już samo z siebie brzmi.
Hobbysta, który stał się profesjonalistą, chyba bardziej po kolei brzmi.
Gdyby Atmel zrobił kiedyś jakiś procek z prostym FPGA w normalnej obudowie to byłbym bardzo szczęśliwy.
Ależ ATMEL coś takiego swego czasu Budował, ba nawet miał w ofercie, rdzeń AVR + CPLD AF15xx. ALE???? Nie udało im sie tego rozpowszechnić, i wycofali z produkcji. Sądzę że przyczyną był brak narzędzi, dostępnych dla szerszego grona. No i był to pomysł który wyprzedzał trochę swoje czasy wtedy jeszcze.
Niestety materiały trudno już na ten temat wyszukać, ale w EP pisano o tym. Zresztą układy te nie są już produkowane, ani do zdobycia, więc nie ma to większej wartości.
Niedawno weszły XMEGA serii E, które mają na pokładzie kilka komórek XCL (Xmega Custom Logic), czyli coś na kształt super mega prostego FPGA. Mam nadzieję, że ten temat w przyszłości wyewoluuje. Jednak cena 10zł za taki procek jest bardzo kusząca i bije na łeb wiele tradycyjnych ATmega.
Atmel po prostu nie chce zostać za innymi, a że raz już się na tym sparzyli, to podchodzą do tego teraz ostrożniej, i nie mamy tam od razu pełnoprawnego FPGA.
Na łamach EdW był prowadzony kurs zarówno logiki programowalnej, jak i mikrokontrolerów ARM. Tak więc wydaje mi się że temat "CortexM + FPGA" jest jak najbardziej do ogarnięcia przez hobbystów, pozatym czy jeszcze 10 lat temu nie mówiono podobnie o mikrokontrolerach? .............
Natomiast "cenzurowanie" dyskusji na forum wyłącznie do tematów "prostych" nie bardzo służy rozwojowi.
Ależ zgadzam się z tobą. Tylko zauważ. Zrobiono kurs o CPLD w EDW, i już tematu więcej nie ruszono ? Dla czego ? FPGA za trudne, czy za dużo tłumaczenia zawiłości VHDL ? Ja tam co prawda nie mam takich wymagań, typu ARM + FPGA, ale proste CPLD jak najbardziej. ARMy mnie co prawda nie przekonały do siebie, bo jest za dużo narzędzi, co powoduje, trochę bałagan. Ale jak by ATMEL zrobił XMEGE z CPLD, to na pewno ciekawa alternatywa.
Natomiast poważniejszych rzeczy, już dawno nie budują, na własnych, płytkach. Falowniki, sterowniki PLC, wszystko ostatnimi latami tak staniało, że jeżeli chodzi o automatyzacje, nie warto się, już bawić w własne konstrukcje.
Jak tam się ktoś bawi jakimś MiniSumo, to i owszem, ale sądzę że za dwa lata, sterownik PLC będzie tak tani, że i tam się pojawi, no może nie w Mini Sumo, bo za wielki, ale w większych konstrukcjach czemu nie ? I może sie okazać, że będzie bezkonkurencyjny, ze względu na prostototę swojego stosowania i programowania.