AVT5350 Moduł wykonawczy z interfejsem Ethernet

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
krzych51
-
Posty: 11
Rejestracja: 25 wrz 2007, 13:16
Lokalizacja: Puławy
Kontakt:

AVT5350 Moduł wykonawczy z interfejsem Ethernet

Post autor: krzych51 » 25 wrz 2013, 5:43

Witam serdecznie.

Od pewnego czasu zastanawiam się na kupnem tego zestawu. Z pośród różnych rozwiązań dotyczących sterowania przez internet ten wydał mi się najbardziej optymalny. W związku z tym mam pytanie do szanownych kolegów, czy ktoś posiada zestaw AVT 5350 ? Jak ten sterownik sprawuje się w praktyce ? A może macie jakieś inne propozycje sterowników internetowych.

Pozdrawiam
Krzych

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 25 wrz 2013, 19:13

Zrób własny. Co to jest podłączyć ENCkę do jakiegoś mikroklocka, sciągnąć stos z Tux-a i zrobić prosty parser HTTP z metodą GET?

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 06 sty 2013, 14:10
Lokalizacja: Z Polski
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 25 wrz 2013, 19:31

Właśnie ja takie coś sobie planuję zrobić.
Koszt tego modułu AVT to 250zł. Jak samemu zrobisz to koszt wyniesie do 40zł maksimum: 10zł procek, 10zł ENC i drobnica plus laminat, wytrawiacz... itp. Jeszcze powinno starczyć na programator USBasp. (Ceny podane w dużym przybliżeniu w celu ukazania dramatycznej różnicy cenowej).

krzych51
-
Posty: 11
Rejestracja: 25 wrz 2007, 13:16
Lokalizacja: Puławy
Kontakt:

Post autor: krzych51 » 27 wrz 2013, 5:21

Witam ponownie.

Dziękuję kolegom za sugestie, chyba zachęciliście mnie do samodzielnego działania :grin:

Pozdrawiam
Krzych

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1290
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 27 wrz 2013, 8:28

Artyliusz pisze:Koszt tego modułu AVT to 250zł.
Dokładniej cena wynosi 260 zł za układ zmontowany i uruchomiony. Zestaw do montażu jest 90 zł tańszy. Można też zakupić samą płytkę i zaprogramowany układ. Więcej informacji można znaleźć tutaj.

elektron81
-
Posty: 6
Rejestracja: 05 paź 2014, 9:47
Lokalizacja: syców

Post autor: elektron81 » 05 paź 2014, 11:23

Witam jestem elektronikiem amatorem jako tako znam się na elektronice.Wszystko zaczęło się w latach 90 od EdW i EP na co dzień zajmuje się automatyką centrali wentylacyjnych i wydaje mi się że doświadczenie pozwala mi przedstawić opinie na tema AVT5350 który zakupiłem jako płytka PCB i zaprogramowany układ (nie znam się na programowaniu)resztę elementów kupowałem osobno (szkoda zachodu) tanio nie było ale przekaźniki udało się znaleźć takie jak w pdf na zdjęciu bo te w opisie to szok :shock: cenowy.
Złożenie układu to sama przyjemność i tu koniec tego dobrego.
Wielkie rozczarowanie układ działa ale po za tym że klikam sobie przekaźnikami to nic sensownego z tego nie wynika. Pewnie są tacy co powiedzą ale masz zakładkę "Timery" mam i nic :???: , bo nie realizuje planu dziennego, tygodniowego,rocznego itd (np.start 9.00-koniec 11.00 start 13.00-koniec15.00 to samo wyjście) .A można by przystosować do przykładowego akwarium,sterownika oświetlenia,sterownika CO,itd.
Zakładka "PIO" i mamy przekaźniki nawet przydatne :smile: ale jak wykorzystać "Digital Input" i "Analog Input" zero informacji w PDF co to jest i jak te wejścia wykorzystać .
Podsumowanie AVT5350 to Bajer i tylko Bajer w tej wersji oprogramowania i z tym opisem ale jak znajdzie się osoba która wyciągnie potencjał tego projektu lub zna się na programowaniu to proszę o kontakt chętnie pomogę w testowaniu i ulepszaniu :mrgreen:

Pozdrawiam
elektron81

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 06 sty 2013, 14:10
Lokalizacja: Z Polski
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 05 paź 2014, 12:42

Przecież Timery tam służą do odliczania czasu, a nie do ustawiania na daną godzinę (chyba, że sami sobie odliczymy za ile to będzie). W wersji "czystej" jest to 9 godzin do odliczania maksymalnie, a można zmodyfikować do 22 dni.
Tak samo o wejściach cyfrowych i analogowych jest wspomniane. Te drugie są przetwornikiem o 10-bitowej rozdzielczości i mierzą napięcie - chyba nawet na screenie jest przykład do zastosowania jako termometr; pewnie na jakimś LM35. Natomiast na tych pierwszych widzimy poziomy logiczne. O tym jest napisane w PDF-ie.
Stanowi to moim zdaniem dość dobrą bazę na domową automatykę. ;)

elektron81
-
Posty: 6
Rejestracja: 05 paź 2014, 9:47
Lokalizacja: syców

Post autor: elektron81 » 05 paź 2014, 18:37

Kolego Artyliusz bardzo dziękuje za tak szybką odpowiedź po części się z tobą zgodzę że są wzmianki. Ale jak ja nie ma zielonego pojęcia o programowaniu to ciężko mi znaleźć takie rodzynki.Mam wielki szacunek dla autora tego projektu.Szkoda że nie pokusił się na szersze opisanie tego sterownika.
Może kolega jest mi wstanie pomóż w modernizacji sterownika.
Co chciałbym zmienić opiszę w punktach.

1. Zegar czasu rzeczywistego priorytet (możliwość ustawienia harmonogramu)

2. 3-4 czujniki odczyty temperatur (akwarium, pokój, bojler )
3. Jedno sterowanie PWM do Led COB (akwarium)
4. Sterowanie stycznikiem I/O przekaźnik (bojler)

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 06 sty 2013, 14:10
Lokalizacja: Z Polski
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 05 paź 2014, 22:24

Nie jestem akurat jakoś znacznie obeznany w tym, ale:
1. Moim zdaniem tutaj powinno podejść się od strony skryptu, np. w PHP, który by przetwarzał informacje wejściowe typu właśnie godzina, a potem wysyłał informacje do timerów lub od razu na przekaźniki. Nie wiem czy w Html można też takie coś zrobić.
2. Masz kilka wejść analogowych do mierzenia temperatury na czujnikach analogowych typu LM35. Wartość napięcia przekłada się na temperaturę.
3. Sterownie PWM poprzez przekaźniki, które de facto przyjmują stan 1/0 jest trochę trudniejsze. Jednakże można zrobić oddzielny układ, który by przyjmował stan H do zwiększania wartości PWM, a stan L do zmniejszania.
4. Sterownie masz przecież przekaźnikiem, a więc nie problem. Mniejszy przekaźnik może załączać przecież większy. Na sterowniku masz jeden przekaźnik normalnie zamknięty. A więc możesz zrobić tzw. podtrzymanie sygnału na przekaźnikach.

Wykonanie jest trudniejsze i chyba trzeba zrobić nowy interfejs oparty na PHP lub coś z HTML pokombinować. Nie otwierałem jeszcze kodu, a powyższe to przemyślenia, ale prawdopodobnie działa to przez polecenia GET w HTML.

elektron81
-
Posty: 6
Rejestracja: 05 paź 2014, 9:47
Lokalizacja: syców

Post autor: elektron81 » 06 paź 2014, 16:35

Witam kolegę odwiedziłem twoją stronę :shock: robi dobre wrażenie nawet przyswoiłem sobie mikro wiedzę na temat programowania (głowa boli :razz: ) .Dziękuje że poświęciłeś trochę czasu nad zagadnieniami.
Wracając do tematu-
1. zegar to podstawa tego sterownika bo bez niego to tylko zabawka.
2.odczyt temperatur jak najbardziej ale czytałem o DS18B20 jedna nóżka a cztery czujniki(czy trzeba coś programować)
3.sterowanie PWM można wykorzystać przed przekaźnikiem (usunę przekaźnik)
4.dokładnie tak jak piszesz tylko podstawa to zegar żeby go nastawić np.17:00 do 19:00

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 06 paź 2014, 21:17

Pozwolę się wtrącić do tematu.

Artyliusz sugeruje by nie modyfikować oprogramowania zawartego w tym module. Zamiast tego wykorzystać dowolny komputer znajdujący się w domu i pełniący role serwera (przecież każdy informatyk ma taki serwer w domu, u elektroników trudniej o domowy serwer) by przy okazji co kwadrans odczytywał stan modułu i odpowiednio sterował jego wyjściami.

Dodanie do tego obsługi 1-wire (więc i czujników temperatury DS18x20) wymaga niewielkiej integracji w soft - wklejenia brakującego kawałka kodu i odpowiedniego zapięcia go do reszty oprogramowania. Jeśli potraktujemy ten moduł za przejściówkę LAN-RS232 to rzecz całkiem prosta w realizacji.


Z tego co rozumiem, elektron81, oczekujesz by od nowa napisać soft dla modułu AVT5350, tak by ten stał się prostym sterownikiem PLC zarządzanym przez LAN. Rzecz możliwa do wykonania, ale znacznie bardziej skomplikowana i (z punktu widzenia jednej osoby) dość trudna do zrealizowania.


Ja nie podejmuję się pisania całego softu ze względu na brak sprzętu i doświadczenia z modułem LANu. Za to (jeśli czas pozwoli, a z tym ciężko) chętnie pomogę w pisaniu fragmentów programu. Przecież im więcej punktów widzenia, tym ciekawsze pomysły mogą powstać.

elektron81
-
Posty: 6
Rejestracja: 05 paź 2014, 9:47
Lokalizacja: syców

Post autor: elektron81 » 07 paź 2014, 20:28

Witaj Ertew

Bardzo dziękuje za każdą pomoc w rozwiązaniu problemu.

W pracy używam do programowania sterowników AVR-ISP mkii a u mnie jest złącze Jtag nie wiem czy da się tym zaprogramować (złącz są inne ale to dam rade ogarnąć ).
Niestety nie mam styczności z ludźmi co piszą nam programy bo bym coś podpytał :sad: .

Nie chodzi mi o pisanie kodu od nowa tylko czy jest ktoś wstanie dopisać funkcje zegara (jakkolwiek realizowany ).
Naprawdę jak bym miał jakąś wiedzę to próbował bym ogarnąć to sam :sad: tym bardziej że na stronie Artyliusza zasięgałem wiedzy na temat programowania to mi "kopara opadła" :lol:

Przyznam się że jak kupowałem sterownik to nie doczytałem że nie ma opcji zegara a po złożeniu i pierwszym uruchomieniu już wiedziałem że nic z tego nie będzie.Przecież nikt nie siedzi przed komputerem , tabletem itd. i będzie klikał przekaźniki dla zabawy "no chyba teraz to tylko ja :razz: "


Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 06 sty 2013, 14:10
Lokalizacja: Z Polski
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 07 paź 2014, 21:16

Wczoraj pobieżnie przejrzałem kod - dość długi. Co ciekawe jest tam dopisane funkcja (po polsku), która ma konwertować czas, a raczej cały blok kodu z nagłówkiem konwersja czasu. W tym bloku jest obliczanie czasu z UTP, sprawdzanie pory roku, zmiany godziny przy przesileniach pór roku, itp.
De facto ta funkcja wysyła po RS dzień, godzinę, minutę, rok, miesiąc, porę roku.
Jednak przeglądałem tylko bez zgłębienia się.

elektron81
-
Posty: 6
Rejestracja: 05 paź 2014, 9:47
Lokalizacja: syców

Post autor: elektron81 » 09 paź 2014, 20:00

Witam

Zainstalowałem Atmel Studio i przejrzałem kod programu (oczywiście to co jest napisane po polsku :grin: ).
I nasuwa mi się myśl czy autor programu specjalnie okroił program od wyświetlania strony żeby było na przyszły upgrade.

Nagrałem filmik z możliwościami sterownika może to coś pomoże.

http://www.youtube.com/watch?v=pHmV0_Qy ... e=youtu.be

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 11 paź 2014, 1:16

Pytanie nr 1, jak zamierzasz programować ten procesor?
Do wyboru masz interfejs JTAG (wyprowadzone są wszystkie piny) lub nieco prostszy ISP (trzeba dolutować przewód do pinu 11 procesora lub 8 kontrolera, pozostałe 3 piny są wyprowadzone na złącza na płytce).
Oczywiście mówimy o pierwszym przeprogramowaniu. Jak dobrze pójdzie, raz wgrasz bootloader i będziesz mógł oddać programator. Kolejne aktualizacje programu zrobisz przez przejściówkę USB-RS232 lub (jeśli dopisze szczęście, nadzieja: http://code.google.com/p/avr-etherboot/ ) nawet przez LAN.


Pytanie nr 2, skompiluj program i powiedz ile zajmuje.
Z pobieżnego przejrzenia załączonych plików źródłowych (nie kompilowałem, mogę się mylić) widzę że program zajmuje tylko połowę dostępnej pamięci. Zatem jest jeszcze sporo miejsca na rozszerzanie funkcjonalności.


Kolejne wyzwania stojące na drodze to:
- Wypuszczenie z procesora magistrali RS232, I2C i 1-wire, na każdej można zamontować czujnik temperatury, układ zegara RTC, sterownik PWM i zbudować sporo dodatkowej funkcjonalności.
- Uruchomienie zegara (np. zaufanie wbudowanemu kwarcowi, ściąganie czasu z internetu co kilka godzin, dołożenie zewnętrznego układu RTC nawet z podtrzymaniem bateryjnym lub w ostateczności dolutowanie kwarca zegarkowego do wolnych pinów TOSC).
- Zrobienie sterownika PWM (piny sprzętowego PWM leżą odłogiem - odpada, programowe PWM również odpada, można dodać drugi uC który odbierze dane po RS232 i wygeneruje sygnał PWM lub inne gotowe układy).
- Zmuszenie sterownika by co minutę sprawdzał kalendarz i temperaturę, na ich podstawie sprawdzał zaprogramowane warunki odnośnie temperatury i sterowania przekaźnikami (nawet mam pomysł i da się to dość logicznie rozwiązać).
- Dodanie kilku normalnych wejść cyfrowych/analogowych (obecne wejścia cyfrowe zostaną zajęte przez linie 1-wire, I2C czy RS232) i wyświetlacza by można było ręcznie kontrolować ten sterownik bez użycia komputera.



Cóż, zabawa idealna na długie zimowe wieczory.

ODPOWIEDZ