[BASCOM] Sprawdzenie kodu

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 09 lip 2013, 15:37

kayron, zgadzam się z Tobą, ale tylko po części. Co do języka to kazdy język jest tak dobry jak programista który go używa.
Nie namawiam tu oczywiście do bascoma. Każdy pisze w tym co lubi i w czym czuje się dobrze.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 09 lip 2013, 15:58

Kayron arduino ma dobre ceny warto pozbyć się uprzedzeń i użyć. Nie mówię tu o środowisku ale tylko a sprzęcie schemat i cały plik projektu jest dostępny jako projekt w eaglu, większość pinów jest wyprowadzona a do głupio opisanych wyprowadzeń można znaleść pdf z dokładnym opisem.
W poprzednich postach podałem link z cena 14 dolarów nie mam szans zrobic płytki i wsadzić mega2560 i mega 16 plus pare innych elementów w tej cenie.
A urządzenia wejscia wyjścia sobie dorobi jak mu będą pasowały.

ps.Pozdrawiam ze słoneczniej Irlandii
Musiałem to napisać od 2006 roku nie było takiej pogody mamy 28st :)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2086
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 09 lip 2013, 19:09

W takim razie czekam z niecierpliwością co wam z tego wyjdzie ? A tym czasem ja spróbuję to zrobić, na jakim Tanim PLC (w symulacji), i potem porównamy, te dwa rozwiązania cenowo i możliwościami.
Tylko pytanie do kolegi, ta pompa wody jest 1 czy 3-fazowa ?

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 09 lip 2013, 22:09

Kayron twoje rozwiązanie jest bez konkurencyjne bez dwóch zdań.
Ale to Manerus ma podjąć decyzje. Ja tylko dodałem swoje trzy grosze na temat kodu i możliwości zastosowania gotowego modułu z mega 2560.

Pozdrawiam
Paweł aka Pikczu

Manerus
-
Posty: 52
Rejestracja: 05 cze 2011, 20:31
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Manerus » 10 lip 2013, 22:39

Jedno fazowa ona nie musi mi podnosić wysoko wody tylko tyle żeby dawała rade przelać około 100 l wody , około 350w może ciut więcej przepompować a druga to może max 50w

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2086
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 13 lip 2013, 20:15

Tak się zastanawiam nad tym sterowaniem i mam do was parę pytań. Wszystkich zainteresowanych.
Za pewne chcecie iść po kosztach, i stosować triaki do sterowania. więc pytanie .
Co jak triak ulegnie zwarciu i nie można go wyłączyć ? Jak to chcecie wykrywać i zabezpieczać ?
O ile w przypadku pompy wody, jest stosunkowo luz, najwyżej ogórki odpłyną, to co w przypadku grzałek ? Cukinia z grila ?
Tak co kombinuję to same zabezpieczenia, przed pożarem, grzałek będą ładnie kosztowały, bo raczej latwo samemu ich zrobić się nie da. Jednofazowy, przekaźnik prądowy kosztuje 110zł.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 14 lip 2013, 15:04

Można sprawdzać napięcie na obciążeniu za pomocą transoptora. A każdy odbiornik wyposażyć w oddzielnego esa + moduł wyzwalania (gdzieś widziałem takowy z cewka na 24V poniżej 20zł, no name ale zawsze to taniej wyjdzie niż dodatkowe styczniki).

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2086
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 14 lip 2013, 15:33

joon pisze:Można sprawdzać napięcie na obciążeniu za pomocą transoptora. A każdy odbiornik wyposażyć w oddzielnego esa + moduł wyzwalania (gdzieś widziałem takowy z cewka na 24V poniżej 20zł, no name ale zawsze to taniej wyjdzie niż dodatkowe styczniki).
Może masz na myśli eSa z modułem różnicowo-pradowym, tylko to raczej 20zł nie kosztuje, za 20zł to można kupić styk pomocniczy do eSa, który sygnalizuje zdalnie czy go wybiło.
Oczywiście grzałki należałoby zabezpieczyć bezwzględnie wyłącznikiem różnicowo- prądowym, na wypadek przebica.
Myśmy w pracy zrobili to na przekładnikach prądowych, gdzie PLC mierzy prąd w każdej fazie. Program działa tak że jeżeli dana sekcja ma grzać, a nie płynie przez nią prąd, to mamy wybity albo ES od niej, albo uszkodzone grzałki. Podobnie można zrobić, tutaj, tylko, jeżeli grzałka, nie grzeje, a płynie prąd, to mamy zwarcie na obwodzie grzanie, i należy odciąć zasilanie, czyli bez stycznika bezpieczeństwa sie i tak nie obędzie.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 14 lip 2013, 17:20

kayron pisze:Może masz na myśli eSa z modułem różnicowo-pradowym, tylko to raczej 20zł nie kosztuje, za 20zł to można kupić styk pomocniczy do eSa, który sygnalizuje zdalnie czy go wybiło.
Nie zrozumiałeś mnie, miałem na myśli moduł który dopina się do "esa" analogicznie jak dodatkowy styk pomocniczy lecz nie jest to styk a właśnie dodatkowy zewnętrzny wyzwalacz który możemy sterować z "zewnątrz.

kayron pisze:jeżeli grzałka, nie grzeje, a płynie prąd, to mamy zwarcie na obwodzie grzanie, i należy odciąć zasilanie,
to chyba za zadanie zabezpieczeń?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2086
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 14 lip 2013, 18:51

Wiem o co ci chodzi, wyzwalacz napięciowy, ale nie znalazłem nic za 20zł, to co znalazłem kręci się blisko 80zł. A i tak to bardzo cięzko kupić ?
kayron napisał/a:
jeżeli grzałka, nie grzeje, a płynie prąd, to mamy zwarcie na obwodzie grzanie, i należy odciąć zasilanie,
to chyba za zadanie zabezpieczeń?
Tak tylko że to zabezpieczenie nie wyłącza maszyny, bo nie może, ze względu na jej charakter, wyłącza tylko konkretną pod sekcję grzania. Dzięki przekładnikowi pradowemu można wykryć, że nie grzeje, jedna sekcja i walczyć alarm ostrzegający, bez zatrzymywania maszyny. wynika to z tego że ta maszyna suszy taśmę, jeżeli by się od razu zatrzymała, po awarii grzałki, to nagrzany bęben (150°C), spowodowałby przypalenie taśmy. Tak mimo że już nie grzeją grzałki, bęben sie nadal obraca i stygnie do bezpiecznej temperatury, po czym dopiero następuje całkowite zatrzymanie.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2013, 19:00 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 14 lip 2013, 18:59

Wiem że ciężko, raz tego używałem i to tylko dlatego że w rozdzielnicy nie było już miejsca na stycznik :/

Z ceną na pewno się nie walnąłem - fakt że było to przez hurtownie zamawiane i kawałek czasu temu ale dam sobie rękę obciąć że tyle to kosztowało. Chyba że nadal nie piszemy o tym samym- to miało wymiar połowy modułu na grubość.


Zresztą, dość mocno odbiegamy od tematu ;)

celtor
-
Posty: 18
Rejestracja: 27 cze 2013, 20:31
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Post autor: celtor » 18 lip 2013, 22:06

W bascomie jest gotowa biblioteka do obsługi SD. Jednak mimo to przygodę z mikrokontrolerami proponuję zacząć od C a bascoma zostawić w spokoju, kopiowanie czyjegoś kodu to tak jak byś szukał igły w stogu siana bo sam do końca nie wiesz "co autor miał na myśli". Dodatkowo oprócz wiedzy programistycznej przyda Ci się znajomość techniki analogowej.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2086
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 19 sie 2013, 11:05

I jak tam prace panowie ? Zbliża się nam Wrzesień, a tu nic nie widać, nie słychać. Macie chociaż schemat elektryczny ?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 19 sie 2013, 17:05

kayron, teraz czas żniw :D

ODPOWIEDZ