USBasp - problem z zaprogramowaniem Atmega8

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
BC547
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 25 wrz 2012, 15:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: BC547 » 16 lut 2013, 18:53

marek1846 pisze:Elportal stał się portalem dla blondynek.
Czekam na wątek, którą stroną lutownicy należy lutować.
Myślę, że czas najwyższy postawić temu tamę albo pogodzić się z tym,
To czekaj, ja ze swojej strony życzę Ci wszystkiego najlepszego. Nie wiem czy jestem godzien patrzeć na Twój nick i na Twoje wypowiedzi. Mistrzu, to dla mnie zaszczyt że odwiedziłeś mój skromny temat. Pobłogosław mnie, może wtedy skończę lutować rączką lutownicy, jako spoiwa zacznę używać cyny, a nie jak dotychczas drewna a jako topnik posłuży kalafonia a nie masło.

Panowie, napisałem że kolejne podejście w poniedziałek(to nie jest w całości zależne ode mnie), wtedy wstawię zdjęcia. Możliwe że robię jakiś głupi błąd i jak się to wyjaśni będzie mi wstyd że tyle osób próbowało mi pomóc a problem był naprawdę błahy. Przynajmniej nie popełnię go w przyszłości.

Dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 17 lut 2013, 0:05

Błędy programu nie są istotne dla problemu jego poprawnego za programowania, a z tym na razie walczy autor.
Zobacz na screene z pierwszej strony gdzie próbował za programować nie kompilując programu to czym miał to zrobić jak bufor był pusty same FF.
Później dopiero podjął próbę kompilacji i wyskoczyl mu błąd.

Zresztą nie widzę sensu dyskutować na ten temat , nie wiem co chcesz udowodnic że znasz rodzinę AVR-ów lepiej niż ja.
OK Ludzie TAK Dondu zna AVR-Y lepiej niz ja. Zna też sygnatury.
Nie czuje potrzeby rywalizacji z tobą ani z żadnym użytkownikiem forum
Ale nie oto w tym wątku chodzi.

Teraz coś do kolegi markek1846
PANU JUŻ DZIĘKUJEMY

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 17 lut 2013, 9:54

Panowie, panie i inne stworzenia myślące bardziej lub mniej. Poczekajmy aż autor zapoda coś więcej bo w przeciwnym razie wywiąże się nam tu niepotrzebna "kłótnia" w sumie o nic.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 17 lut 2013, 11:45

Wiesz matrix teraz to my się tu już nie będziemy musieli odzywać Bo Dondu i marek1846,
Rozwiążą problem.
Pozwólmy koledze Dondu pochwalić się jego stroną internetową, niech powkleja trochę linków do "piekła początkujących" itp itd.

Zresztą szkoda czasu.

BC547
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 25 wrz 2012, 15:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: BC547 » 17 lut 2013, 19:50

marek1846
jesteś po prostu chamski. Jeżeli nie znasz sytuacji powinieneś siedzieć cicho i mnie nie obrażać. Po Twoich dwóch postach można wywnioskować że w swoim życiu kierujesz się stereotypami... Nie potrafisz inaczej ? Widzisz kogoś ubranego w dres, od razu twierdzisz że kradnie, gwałci itd. ? Idzie mężczyzna ubrany w różową koszulkę - myślisz gej ? Jeżeli tak jest to gratuluję...

Nie mam ochoty ciągnąć dalej tego tematu (tym bardziej że do rozmowy włączył się marek1846) tak więc, dziękuję wszystkim za poświęcony mi czas i pozdrawiam.

Proszę administratora o usunięcie tematu.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2013, 22:50 przez BC547, łącznie zmieniany 1 raz.

paciek74
-
Posty: 13
Rejestracja: 07 gru 2008, 13:11
Lokalizacja: Piotrków Tryb

Post autor: paciek74 » 17 lut 2013, 22:30

Prościej się już nie da. To musi działać.
Załączniki
Opis_wyprowadzen.png
Opis_wyprowadzen.png (28.97 KiB) Przejrzano 5346 razy

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 17 lut 2013, 23:05

paciek74, podany przez ciebie schemat jest błędny.
Należy połączyć oba wyprowadzenia GND procesora razem. Połączenie VCC z AVCC nie zaszkodzi. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze kondensatora '104', czyli ceramicznego około 100nF podłączonego między VCC a GND, możliwie blisko procesora.

paciek74
-
Posty: 13
Rejestracja: 07 gru 2008, 13:11
Lokalizacja: Piotrków Tryb

Post autor: paciek74 » 18 lut 2013, 17:16

Dla sprawdzenia czy procesor żyje i odpowiada, oczywiście jeżeli nikt bezmyślnie nie pozmieniał fusebitów, takie podłączenie jest prawidłowe. Sprawdziłem przed chwilą.
Nie należy takiego połączenia traktować jako docelowe czy też zgodne z ogólnie przyjętymi rozwiązaniami lub o zgrozo jako godne powielania w projektach. Docelowo należy podłączyć kondensatory, może kwarc z kondensatorami, stabilizator?, i całą resztę w zależności od potrzeb.
Z tego co pamiętam Atmega8 ma wewnętrznie połączone AVcc z Vcc, ale ja osobiście i tak podłączam to w zależności od potrzeb.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 18 lut 2013, 18:05

Standard połączenia zalecany przez kanda http://www.kanda.com/avr-isp-circuits.html

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Posty: 211
Rejestracja: 24 maja 2005, 9:47
Lokalizacja: Śląskie
Kontakt:

Post autor: dondu » 18 lut 2013, 18:08

marek1846 pisze:Elportal stał się portalem dla blondynek.
Czekam na wątek, którą stroną lutownicy należy lutować.
Myślę, że czas najwyższy postawić temu tamę albo pogodzić się z tym,
To dość surowa ocena, ponieważ każdy może się pomylić, czegoś nie wiedzieć, czy palnąć głupotę. Mnie także się to zdarza i piszę o tym na 7 stopniu piekiełka wraz z podaniem linka.
BC547 pisze:Nie mam ochoty ciągnąć dalej tego tematu (tym bardziej że do rozmowy włączył się marek1846) tak więc, dziękuję wszystkim za poświęcony mi czas i pozdrawiam.
W taki sposób będzie Ci o wiele trudniej. Na forach jest możliwość zgłaszania postów do moderatora, a na tym forum jest jeszcze przycisk IGNORUJ, którym możesz wyłączyć posty danego użytkownika.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 01 paź 2006, 12:37
Lokalizacja: z planety Zi Emia
Kontakt:

Post autor: lutownik » 18 lut 2013, 23:54

Użytkownik marek1846, został odpowiednio ukarany za swoje czyny. Wszystkich zainteresowanych odsyłam do regulaminu naszego forum.

Co do samej dyskusji, proszę o dalszą kontynuację tematu. To forum jest dla wszystkich, a jako forum Elektroniki dla Wszystkich, szczególnie dla osób początkujących w pewnych dziedzinach elektroniki.

Wszystkich kolegów proszę o zaprzestanie udziału w kłótni i proszę o rzetelne wypowiadanie się wyłącznie na temat założony przez autora.

BC547
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 25 wrz 2012, 15:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: BC547 » 19 lut 2013, 17:44

Panowie, zaprogramowałem. Kupiłem goldpiny, zrobiłem ścieżki na płytce uniwersalnej i bascom rozpoznał procka :)
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 19 lut 2013, 18:33

O mamo, to potrzeba było 4 strony domysłów byśmy przekonali się że wystarczyło zrobić to jak pisze książka?
Ja rozumiem że każden jeden i każda jedna z nas był(a) młoda w temacie elektroniki, ale bez przesadyzmu.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 01 paź 2006, 12:37
Lokalizacja: z planety Zi Emia
Kontakt:

Post autor: lutownik » 20 lut 2013, 0:58

Najważniejsze jest według mnie żeby kolega BC547 wyciągnął wnioski z tej dyskusji i pamiętał o nich w przyszłości, oczywiście może się tutaj nimi podzielić :wink:

Czasem tak jest, że jeśli robimy coś, przy czym nie mamy doświadczenia, to wg. Nas błąd jest olbrzymi, aż przysłania nam banalny sposób jego rozwiązania :smile:. Sam to przerabiałem kilka razy. :razz:

ODPOWIEDZ