ZL3AVR - prośba o przetestowanie programu

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
mnarcin
-

ZL3AVR - prośba o przetestowanie programu

Post autor: mnarcin » 23 maja 2012, 6:01

Witam.
Chciałbym prosić kogoś posiadającego zestaw uruchomieniowy ZL3AVR o przetestowanie programu obsługi klawiatury matrycowej.
Program kompiluje się bez żadnych błędów i działa na mojej płytce bez żadnych problemów. Niestety spotkałem się z opinią, że na innej płycie zl3avr obsługa ta nie działa. Wydaje mi się to co najmniej dziwne, zwłaszcza że program jest dosyć prosty.
Jeśli ktoś mógłby to sprawdzić, będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Marcin

PS. Pliki projektu AVR Studio w załączniku. Program jest też już skompilowany pod ATMega16 16MHz.
Załączniki
Klawiatura.rar
(22.84 KiB) Pobrany 518 razy

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 23 maja 2012, 18:31

Niestety moja ZLka ma Megę32 więc musiałbym przekompilować.

Tak przy okazji nie maskuj tak jak to teraz napisałeś. Zrób se stałe i nimi maskuj. Potem jak coś będziesz zmieniał to tylko parę klików w nagłówkowym i gotowe, a tak musisz przepisywać pół programu.

mnarcin
-

Post autor: mnarcin » 24 maja 2012, 8:13

Witam.
Dziękuję bardzo za zainteresowanie. Przekompilowanie programu to nie problem. W załączniku zamieszczam projekt przekompilowany na AtMega32. Jeśli więc mógłbyś to sprawdzić byłbym bardzo wdzięczny.
Co do masek dla klawiatury, to program był pisany "na szybko" dlatego tak to jest nieładnie zrobione. Zwykle staram się stosować właśnie definicje, tak by program można było szybko i bez główkowania godzinami zmieniać i adoptować na inne potrzeby. Ale dziękuję za uwagi i sugestię :)
Pozdrawiam.
Marcin
Załączniki
Klawiatura_ATMega32.rar
(22.84 KiB) Pobrany 501 razy

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 26 maja 2012, 8:20

Nie podałeś najważniejszego: opis połączeń kalwiatury z prockiem.

mnarcin
-

Post autor: mnarcin » 27 maja 2012, 10:45

Witam.
Przepraszam najmocniej. To rzeczywiście niegrzeczne kazać szukać tego w kodzie programu, a więc:

Klawiatura:
PB0 - W1
PB1 - W2
PB2 - W3
PB3 - W4
PB4 - K1
PB5 - K2
PB6 - K3
PB7 - K4

LCD:
PA0 - RS
PA1 - E
PA2 - D4
PA3 - D5
PA4 - D6
PA5 - D7

Czekam z niecierpliwością na wyniki testu.
Pozdrawiam
Marcin

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 30 maja 2012, 18:34

Twój HEX bezpośrednio wgrany do M32 takowana z kwarcu 16MHz. Na wyświetlaczu wyświetla się "Test klawiatury". Naciskanie po kolei klawiszy: nic sie nie dzieje. Jak przytrzymę "0" i naciśnę "*" albo "D" razem to te kody się wyświetlą.

mnarcin
-

Post autor: mnarcin » 31 maja 2012, 6:45

Witam.
Dziękuję bardzo za test. Choć jego wyniki bardzo mnie zaskoczyły, gdyż u mnie ten program działa bez zarzutu - również ATMega32 z kwarcem 16MHz. Cóż, będę musiał teraz kombinować, dlaczego tak jest.. Gdybyś miał jakiś pomysł, będę wdzięczny za podpowiedź.
Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam.
Marcin

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 31 maja 2012, 22:47

mnarcin pisze:Gdybyś miał jakiś pomysł, będę wdzięczny za podpowiedź.
Wiesz. Tym razem zachowam pozycję bierną. Twój program więc walcz.

mnarcin
-

Post autor: mnarcin » 01 cze 2012, 7:26

Ok, rozumiem. Dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ