Stk200 i attiny 2313

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
minik97
-
Posty: 75
Rejestracja: 10 mar 2011, 22:12
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA

Stk200 i attiny 2313

Post autor: minik97 » 25 mar 2011, 20:27

Witam wszystkich. Mógłbym kogoś poprosić o schemat podłączenia attiny 2313 do stk 200/300
Pozdrawiam :???:

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 25 mar 2011, 20:40


snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 25 mar 2011, 20:41

Podłącza się tak samo jak większość mikrokontrolerów z rodzina Atmega/Attiny. Włącz sobie PDF procesora i odnajdź sobie rozkład pinów w danej obudowie (zazwyczaj druga strona datasheet) i poszukaj gdzie są piny MISO, MOSI, SCK, RESET, VCC i GND i do nich podłącz programator tak aby się pokrywały MISO z MISO, MOSI z MOSI itd.

Jeżeli mikroprocesor ma wyprowadzone kilka pinów GND to oczywiście wypadałoby je łaczyć razem. Powyższy schemat postępowania umożliwi ci podłączenie większości mikroprocesorów AVR.

minik97
-
Posty: 75
Rejestracja: 10 mar 2011, 22:12
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA

Post autor: minik97 » 25 mar 2011, 21:12

Dzięki wam serdeczne. A żadnego kwarcu do tego nie trzeba? A ta dioda do attiny do do czego służy ?

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 26 mar 2011, 8:32

Kwarcu póki co nie potrzebujesz ,attiny jest fabrycznie ustawiona na wewnętrzny generator.Tej diody nie montuj to schemat z sieci.

minik97
-
Posty: 75
Rejestracja: 10 mar 2011, 22:12
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA

Post autor: minik97 » 26 mar 2011, 14:31

to wszystko tak trzeba połączyć ?
Załączniki
stk.jpg

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 26 mar 2011, 14:44

Tak, ale nie zapomnij że w przypadku STK200 musisz jeszcze do VCC dołączyć zasilanie 5V bo sam programator jak i procesor nie ma zasilania

minik97
-
Posty: 75
Rejestracja: 10 mar 2011, 22:12
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA

Post autor: minik97 » 26 mar 2011, 19:53

Na aukcij pisze tak" nie potrzebuje zasilania, zasilanie bierze z układu docelowego" to co mam teraz zrobić i mierzyłem między gnd a vcc jest napięcie 3.6 v a attiny 2313 da sie rade zaprogramowac przy 2,7 v

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 26 mar 2011, 20:00

minik97 pisze:Na aukcij pisze tak
Na płocie raz pisało .... itd.
minik97 pisze:nie potrzebuje zasilania, zasilanie bierze z układu docelowego
Czyli programator zasila się z procesora, a ten zasila się ze źródła napięcia, a nie z powietrza.

ODPOWIEDZ