AVR i ARM7 Prog. uC dla każdego - jaki sprzęt do tej knigi?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
szasza
-

AVR i ARM7 Prog. uC dla każdego - jaki sprzęt do tej knigi?

Post autor: szasza » 21 sie 2010, 15:49

Witam!

Chciałbym zająć się programowaniem uC. Poczytałem trochę w sieci i zainteresowałem się książką, której tytuł jest w temacie. Pytanie mam jedno: jaki sprzęt do niej kupić aby wszystko działało jak należy? Mam na myśli płytkę, programator etc. Książka tyczy się dwu uC Atmega8 i LPC2106 czy to znaczy że będę musiał mieć wszystko zdublowane?

Prosiłbym o konkretne nazwy sprzętu bo tego właściwie szukam :) .

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

MacBi
Użytkownik

Post autor: MacBi » 21 sie 2010, 18:08

Witaj, w książce jest wszystko opisane, jest kilka wariantów, nic nie trzeba kupować.
Zapraszam do lektury.

szasza
-

Post autor: szasza » 22 sie 2010, 0:50

Witam!

Dziękuję za odpowiedz.
Wiesz może czy istnieje możliwość programowania uC w C++ lub Adzie95?

[ Dodano: 2010-08-22, 18:40 ]
Witam!

Ale jaki programator i inne dodatki kupić? :]

Doktor_UC
-

Post autor: Doktor_UC » 22 sie 2010, 22:59

Witam,
zacznijmy od części poświęconej AVR. Tu przede wszystkim polecam zbudować samodzielnie płytkę uruchomieniową (na bazie instrukcji z książki lub strony internetowej poradnika SI Prog). Do tego można sobie zbudować programator (opis konstrukcji 3 najprostszych programatorów w książce), bądź zakupić dowolny w sieci. A dalej programujemy, trochę się śmiejemy, robimy ćwiczenia, i tak w koło Macieju. Aż dochodzimy do części drugiej, poświęconej układom z rdzeniem ARM7 na przykładzie LPC2106. Tu do prezentacji przykładów służył mi zestaw edukacyjny MEGA z ARE. Nie ma potrzeby zakupienia całego zestawu, jest to koszt około 350 zł. W książce opisałem, w jaki sposób skompletować sobie zestaw oszczędny.

Darz Bór,
PB

szasza
-

Post autor: szasza » 23 sie 2010, 1:50

Witam!

Dziękuję za odpowiedz! Jutro udam się do księgarni w celu zakupu Pana książki oraz do elektronika po odpowiednie podzespoły.

Jeszcze raz dziękuję za Pańską odpowiedz w moim temacie i pozdrawiam!

ODPOWIEDZ