Na dole jest link do dokumentacji... (Dlaczego wcześniej nie wpadłem na to
Problem z Polaczeniem Pc Mikrus;/;/
nie bardzo wiem o co biega ja mam ta dokumetacje dostalem razem z programatorem mam ustawione przelacznik na AVR oraz wyprowadzenia z niego mam dobrze podpiete 3 razy sprawdzalem ,albo cos kolo tego
.Nadal nie wiem co jest grane cos zle robie ale co ?
Pozdrawiam Bartek
[ Dodano: 2006-12-09, 10:40 ]
ok sprawdzilem na nowo polaczenia i obciolem tasme o 3 cm i polaczylem na nowo i sa postepy
teraz mi wyskakuje blad w ID FFFFFF Cio to jest ??
Pozdrawiam Bartek
Pozdrawiam Bartek
[ Dodano: 2006-12-09, 10:40 ]
ok sprawdzilem na nowo polaczenia i obciolem tasme o 3 cm i polaczylem na nowo i sa postepy
Pozdrawiam Bartek
hmm problem juz rozwiazalem na poczatku musialo nie byc styku na kablu a uC a teraz udalo mi sie zaprogramowac tylko jakos nie dziala mi ten zegar zrobie na nowo plytke na uniwersalnej i sprawdze bo moglem gdzies blad zrobic ale sie doszukac nie umiem .
ale co bylo ze nie bylo napoczatku to mozliwe ze gdzies kabel byl przerwany pomiedzy uC a PC , ale dzieki za te rady pomogly ;].
Pozdrawiam Bartek
Ps jak zrobie ten uklad zegara to damznac czy dziala ;]
ale co bylo ze nie bylo napoczatku to mozliwe ze gdzies kabel byl przerwany pomiedzy uC a PC , ale dzieki za te rady pomogly ;].
Pozdrawiam Bartek
Ps jak zrobie ten uklad zegara to damznac czy dziala ;]
tak , ale nie programowalem basicom tylko ponyprog ale moglem tez zmienic w basic fusebity na to samo by wyszlo . Jeszcze robie ten zegar ale jak bedzie dzialal to dam znac a jak nie to sie wkrze .
Pozdrawiam Bartek
[ Dodano: 2006-12-09, 13:36 ]
hmm i nic uklad nie dziala pisalo mi ze poprawnie zostal zaprogramowany i nic zrobilem plytke pod zegar taka jak mam w Ksiazce "Programowanie Mikrokontrolerów AVR w jezyku Basccom" na stronie 239 i kupa wyswietla sie tylko na LCD na dolnej czesci takie kwadraty Biale bo mam LCD z niebieskim podswietlaniem i Bialymi Znakami wiec nie wiem pisalo mi ze mam dobrze zaprogramowany uklad a plytke zrobilem dobrze bo tam jest tylko 5 polaczen z LCD , Dwa do przelacznikow godz i min oraz tam ,kwarc, Vcc , no i zasilanie LCD wielkiem filozofi tam nie ma ale cos nie tak jest bo nie dziala tak jak ma dzialac .
Cio to moze byc mikrus zle jednak zaprogramowany czy cos.?
Pozdrawiam Bartek
[ Dodano: 2006-12-09, 14:04 ]
ok problem rozwiazany zjadlem jedna sciezke ale uklad nie dziala poprawnie tzw liczy pokauje godzine minute i sek ale u niego 1 sek trwa normalnych sekund z 3 albo 4 czy tao ma tak dzialac ?
Pozdtawiam Bartek
[ Dodano: 2006-12-09, 16:00 ]
ok juz wiem co nie tak nie zmienilem w programie kwarcu z 1MHz na 8MHz i to bylo wina ok juz po sprawie Dzieki za pomoc
Pozdrawiam Bartek
[ Dodano: 2006-12-09, 13:36 ]
hmm i nic uklad nie dziala pisalo mi ze poprawnie zostal zaprogramowany i nic zrobilem plytke pod zegar taka jak mam w Ksiazce "Programowanie Mikrokontrolerów AVR w jezyku Basccom" na stronie 239 i kupa wyswietla sie tylko na LCD na dolnej czesci takie kwadraty Biale bo mam LCD z niebieskim podswietlaniem i Bialymi Znakami wiec nie wiem pisalo mi ze mam dobrze zaprogramowany uklad a plytke zrobilem dobrze bo tam jest tylko 5 polaczen z LCD , Dwa do przelacznikow godz i min oraz tam ,kwarc, Vcc , no i zasilanie LCD wielkiem filozofi tam nie ma ale cos nie tak jest bo nie dziala tak jak ma dzialac .
Cio to moze byc mikrus zle jednak zaprogramowany czy cos.?
Pozdrawiam Bartek
[ Dodano: 2006-12-09, 14:04 ]
ok problem rozwiazany zjadlem jedna sciezke ale uklad nie dziala poprawnie tzw liczy pokauje godzine minute i sek ale u niego 1 sek trwa normalnych sekund z 3 albo 4 czy tao ma tak dzialac ?
Pozdtawiam Bartek
[ Dodano: 2006-12-09, 16:00 ]
ok juz wiem co nie tak nie zmienilem w programie kwarcu z 1MHz na 8MHz i to bylo wina ok juz po sprawie Dzieki za pomoc