Składał ktoś ZL2AVR - Zestaw uruchomieniowy dla [...] ??
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
czy mogl bym prosić tych ktorzy juz zlozyli ten zestaw o bardziej dokladną liste poszczegolnych elementów. Niewiem czy dobrze dobralem kilka z nich.
Za strzałką( <-) jest to co wybralem
1. Kondensatory
C1, C2: 27 pF <- ceramiczny /100V
C3...C8: 100 nF <-ceramiczny/100V
C11...C14: 10 uF/16V <- jest 10uf/63V tu raczej niemam watpliwosci
2. Półprzewodniki
M1: mostek 1A/50V <- 1A/600V DIL
T1...T4: BC558 <- Link
U5: MAX232 <- niewiem ktory bedzie odpowiedni link
3. inne
L1: 10 mH <-niewiem na ile amper. Sa dwa dławiki na 3A lub dławik miniaturowy
Z3...Z6: ARK2 <- niewiem jaki raster
Z8...Z10: ARK3 <- niewiem jaki raster
Pod wyświetlacze LED potrzebne są podstawki, bo niewiem czy podczas podlaczania LCD trzeba je wyjąć. Podstawki DIP a DIL to jedno i to samo?
Dzieki z gory z zainteresowanie i odpowiedzi
Za strzałką( <-) jest to co wybralem
1. Kondensatory
C1, C2: 27 pF <- ceramiczny /100V
2. Półprzewodniki
M1: mostek 1A/50V <- 1A/600V DIL
T1...T4: BC558 <- Link
U5: MAX232 <- niewiem ktory bedzie odpowiedni link
3. inne
L1: 10 mH <-niewiem na ile amper. Sa dwa dławiki na 3A lub dławik miniaturowy
Z3...Z6: ARK2 <- niewiem jaki raster
Pod wyświetlacze LED potrzebne są podstawki, bo niewiem czy podczas podlaczania LCD trzeba je wyjąć. Podstawki DIP a DIL to jedno i to samo?
Dzieki z gory z zainteresowanie i odpowiedzi
-
ZbeeGin
Może być o ile gabarytowo będą pasować. Generalnie wystarczyłyby na 25Vinvert pisze:C1, C2: 27 pF <- ceramiczny /100V
Mostek tam jest okrągły zatem Twój DIL może nie pasować.M1: mostek 1A/50V <- 1A/600V DIL
Dokładnie ten sam więc o co chodzi?invert pisze:T1...T4: BC558 <- Link
Albo pierwszy albo trzeci. Do wyboru. Ja wybrałbym ten trzeci.invert pisze:U5: MAX232 <- niewiem ktory bedzie odpowiedni link
Miniaturowy wystarczy.L1: 10 mH <-niewiem na ile amper. Sa dwa dławiki na 3A lub dławik miniaturowy
Raster jest zminiejszony - 3,5mm. Teraz zmierzyłem.Z3...Z6: ARK2 <- niewiem jaki raster
Nie dawaj podstawek pod wyświetlacze LED. Będą za wysoko i LCD nie włożysz w gniazdo.invert pisze:Pod wyświetlacze LED potrzebne są podstawki, bo niewiem czy podczas podlaczania LCD trzeba je wyjąć.
Tak jest to to samo. Skąd taka rozbieżność nazw? DIL14 to zwykła standardowa obudowa 14 nóżkowa.invert pisze:Podstawki DIP a DIL to jedno i to samo?
dzieki wielkie za pomoc, czyli generalnie tylko moze niepasowac mostek.
Kondensator wybralem taki poniewaz chcialem wszystko zamowic w jednym sklepie, gdyz u mnie w miescie sa ogromne problemy z dostaniem cześci, ale rzeczywiscie moze ten kondensator byc za gruby i niewiejdzie, poszukam na max 25V.
Ten max232 SOP16 to nie jest czasami SMD? Wiec chyba do tej plytki ten pierwszy byl by najlepszy?
Jeszcze niespytalem o potencjometry i rezystory
P1, P2: 10 kohm <- Link
a rezystory z tolerancją 5% czy precyzyjne?
Kondensator wybralem taki poniewaz chcialem wszystko zamowic w jednym sklepie, gdyz u mnie w miescie sa ogromne problemy z dostaniem cześci, ale rzeczywiscie moze ten kondensator byc za gruby i niewiejdzie, poszukam na max 25V.
Ten max232 SOP16 to nie jest czasami SMD? Wiec chyba do tej plytki ten pierwszy byl by najlepszy?
Jeszcze niespytalem o potencjometry i rezystory
-
ZbeeGin
No tak. Przeoczyłem.invert pisze:Ten max232 SOP16 to nie jest czasami SMD? Wiec chyba do tej plytki ten pierwszy byl by najlepszy?
Potencjometry raczej leżące nie stojące.invert pisze:Jeszcze niespytalem o potencjometry i rezystory
Nie ma tam potrzeby stosowania rezystorów precyzyjnych.
-
machtronik
- -
ZL2AVR-ZL2PRG
kupiłem zmontowany zestaw ,napisałem przykładowy program(listing 4.1 program sterujący diodami led) z książki 'Programowanie mikrokonrolerów AVR w języku BASCOM. Po zaprogramowaniu jest problem
-wszystkie diody świecą razem i po 10 sekundach gasną dopiero jak odłączę programator zapalą się znowu ,przycisk zmiany kierunku chyba działa bo diody reagują lecz nie widać efektu biegającego światła
przepisałem program"odbiór sygnałów kodowanych w standardzie RC5"i działa ale jak odłącze programator
-wszystkie diody świecą razem i po 10 sekundach gasną dopiero jak odłączę programator zapalą się znowu ,przycisk zmiany kierunku chyba działa bo diody reagują lecz nie widać efektu biegającego światła
przepisałem program"odbiór sygnałów kodowanych w standardzie RC5"i działa ale jak odłącze programator
-
ZbeeGin
-
ZbeeGin
Kolego invert, we wtyczce programującej znajduje się sygnał RESET. Często bywa tak, że to on przeszkadza w normalnym działaniu procesora jak jest podpięta wtyczka programująca.invert pisze:eeee. nie konicznie, ja np jak dzialam na diodach lub wys. LED to ciagne Vcc z programatora .
Zasadą jest by wtyk programujący był odłączony na czas działania całego układu. To nie jest JTAG ani debugWire by go mieć podłączonym w trakcie pracy programu!
Jeśli ciągniesz Vcc z programatora to nie dziw się czasami, że układ nie działa prawidłowo. Jesteś 100% pewien, że na pinie zasilającym zawsze jest wymagane 5V? Płytkę ZL2AVR należy zasilać z zasilacza. I to raczej programator należy zasilać z układu do którego jest podłączony.