[AVR][C] ATmega8 i ENC28J60
[AVR][C] ATmega8 i ENC28J60
Witam.
Czy miał ktoś kiedyś do czynienia z ENC28J60 i ATmega8? Chodzi mi o to czy jest ona wystarczająca do obsługi (dość prostej) kości Ethernetu? Czy może lepiej kupić Mega16, aby nie było na styk?
Nie wiem ile trzeba spodziewać się wykorzystania zasobów.
Pozdrawiam
Czy miał ktoś kiedyś do czynienia z ENC28J60 i ATmega8? Chodzi mi o to czy jest ona wystarczająca do obsługi (dość prostej) kości Ethernetu? Czy może lepiej kupić Mega16, aby nie było na styk?
Nie wiem ile trzeba spodziewać się wykorzystania zasobów.
Pozdrawiam
-
keruseykaryu
Mega8 ma mało ramu. Teoretycznie to zadziała, ale nie warto się bawić w taki tandem bo teraz może starczy na jakieś proste UDP albo mikroskopijne serwerki. Potem jakiś bajer dopiszesz i ci braknie.Czy miał ktoś kiedyś do czynienia z ENC28J60 i ATmega8? Chodzi mi o to czy jest ona wystarczająca do obsługi (dość prostej) kości Ethernetu? Czy może lepiej kupić Mega16, aby nie było na styk?
Jak chcesz mieć mieć małe i podobne do Mega8 to patrz na Mega328P, albo na Xmega32E5. Lepiej ten drugi bo go popędzisz do 32MHz i nie ma problemu dogadaniem napięć. No i jest po dychu w Seguro.
Właśnie tak myślałem, że trzeba zwrócić uwagę na RAM.
Nie chodzi koniecznie małe. 328P w ogóle jakoś nie pamiętałem. Posiada 2kB RAM i 32kB Flash i to w 28 nóżkach DIP, a w dodatku do 20MHz się rozpędza.. Całkiem ciekawy mikrokontroler.
Jest w cenie na Lispol 9,50zł, a Mega32 11,40zł - oba w DIP. Jednakże chyba wybiorę Mega32, ponieważ później ewentualnie można jakiś ciekawy sterowniczek rozwinąć i mamy zapas. Chyba, że jest jeszcze coś co przeoczyłem, że poleciłeś Mega328P?
Jak na razie nie robiłem wycieczek do innych mikrokontrolerów oprócz Mega8, bo po prostu jeszcze nie miałem takiej potrzeby. Rodzinę Xmeg na razie chcę zostawić w spokoju, bo to jednak troszeczkę inna bajka, a ja jeszcze nie opanowałem Mega.
Nie chodzi koniecznie małe. 328P w ogóle jakoś nie pamiętałem. Posiada 2kB RAM i 32kB Flash i to w 28 nóżkach DIP, a w dodatku do 20MHz się rozpędza.. Całkiem ciekawy mikrokontroler.
Jest w cenie na Lispol 9,50zł, a Mega32 11,40zł - oba w DIP. Jednakże chyba wybiorę Mega32, ponieważ później ewentualnie można jakiś ciekawy sterowniczek rozwinąć i mamy zapas. Chyba, że jest jeszcze coś co przeoczyłem, że poleciłeś Mega328P?
Jak na razie nie robiłem wycieczek do innych mikrokontrolerów oprócz Mega8, bo po prostu jeszcze nie miałem takiej potrzeby. Rodzinę Xmeg na razie chcę zostawić w spokoju, bo to jednak troszeczkę inna bajka, a ja jeszcze nie opanowałem Mega.
-
keruseykaryu
20mega przy 5V. ENCka chodzi na 3.3V. Nie zapomnij o translatorach.Artyliusz pisze:Nie chodzi koniecznie małe. 328P w ogóle jakoś nie pamiętałem. Posiada 2kB RAM i 32kB Flash i to w 28 nóżkach DIP, a w dodatku do 20MHz się rozpędza.. Całkiem ciekawy mikrokontroler.
Poleciłem bo ma tyle samo pinów. Mega32 dobra ale ma też tylko 2K.Artyliusz pisze:Jest w cenie na Lispol 9,50zł, a Mega32 11,40zł - oba w DIP. Jednakże chyba wybiorę Mega32, ponieważ później ewentualnie można jakiś ciekawy sterowniczek rozwinąć i mamy zapas. Chyba, że jest jeszcze coś co przeoczyłem, że poleciłeś Mega328P?
Jaka tam inna bajka? Rdzeń taki sam. Że peryferii więcej i bardziej uporządkowane niż w Mega? Postęp trzeba gonić! No i da się poszaleć z 4K.Artyliusz pisze:Jak na razie nie robiłem wycieczek do innych mikrokontrolerów oprócz Mega8, bo po prostu jeszcze nie miałem takiej potrzeby. Rodzinę Xmeg na razie chcę zostawić w spokoju, bo to jednak troszeczkę inna bajka, a ja jeszcze nie opanowałem Mega.
Dobrze, że mi Kolega przypomniał o tych translatorach. Bo na 3,3V to mogę gdzieś na 10Mz jechać.keruseykaryu pisze:Artyliusz napisał/a:
20mega przy 5V. ENCka chodzi na 3.3V. Nie zapomnij o translatorach.
Chyba wyżej to już 4K są, ale ceny to 30zł. Dla mnie nie do zaakceptowania.keruseykaryu pisze:Poleciłem bo ma tyle samo pinów. Mega32 dobra ale ma też tylko 2K.
Ależ oczywiście, że trzeba i zamierzam. Tylko wszystko po kolei. Już zacząłem Mega to i jeszcze trochę pogrzebię, poza tym niedawno kupiłem książkę na nie, a tu już na Xmega wyszła, gdzie pierwszej jeszcze nie przerobiłem.keruseykaryu pisze:Jaka tam inna bajka? Rdzeń taki sam. Że peryferii więcej i bardziej uporządkowane niż w Mega? Postęp trzeba gonić! No i da się poszaleć z 4K.
Druga sprawa to koszta, bo to programator trochę inny i droższy.
Xmega bardzo kusi swoimi możliwościami i naprawdę wydaje się tam wszystko bardziej uporządkowane. Nie mogę się doczekać kiedy zacznę z nimi zabawę.
-
keruseykaryu
A tam koszty. Zwrócą się. Atmelowskiego ISP MK2 jak kupisz to przynamniej wykorzystasz do wszystkiego z AVRa. No i dopóki Atmel Studio będzie wydawane to masz na bieżąco aktualizacje softa.Artyliusz pisze:Druga sprawa to koszta, bo to programator trochę inny i droższy.
Walić starszych braci z Mega, Tiny i co tam jeszcze było. Xmega są niedoceniane bo wszyscy się rzucili na ARMy. Xmega to takie ARM M0 jeszcze w czasach jak M0 było tylko na deskach kreślarskich i w blueprintach.Artyliusz pisze:Xmega bardzo kusi swoimi możliwościami i naprawdę wydaje się tam wszystko bardziej uporządkowane. Nie mogę się doczekać kiedy zacznę z nimi zabawę.
Bardzo mnie kusi kolega... naprawdę. Zacząłem się nad tym poważnie zastanawiać, aby porzucić pobieżnie nauczone AVR i iść z duchem czasu.keruseykaryu pisze:A tam koszty. Zwrócą się. Atmelowskiego ISP MK2 jak kupisz to przynamniej wykorzystasz do wszystkiego z AVRa. No i dopóki Atmel Studio będzie wydawane to masz na bieżąco aktualizacje softa.
Trzeba kupić oryginalny ISP MKII czy można samemu sobie zrobić? Jak na razie działam, o wstyd, z USBasp. Taki gotowy najtańszy to ok. 50zł, ale samemu złożyć to zapewne taniej. On obsługuje gdzieś ze 15 XMeg.
U mnie leży też coś od Freescale, ale jeszcze nie używane.keruseykaryu pisze:Walić starszych braci z Mega, Tiny i co tam jeszcze było. Xmega są niedoceniane bo wszyscy się rzucili na ARMy. Xmega to takie ARM M0 jeszcze w czasach jak M0 było tylko na deskach kreślarskich i w blueprintach.
Aż mi teraz szkoda, że od rogu skubię w AVR-ach.
Jeszcze ze dwa lata temu w szkole musiałem kłóć na pamięć wszystkie rejestry 8051 i nawet na żywe oko nie widziałem tego "antyka".
-
keruseykaryu
Jakbyś chciał iść z "duchem czasu" to musiałbyś skorzystać z ARM Cortex M3 (albo M4)Artyliusz pisze:Bardzo mnie kusi kolega... naprawdę. Zacząłem się nad tym poważnie zastanawiać, aby porzucić pobieżnie nauczone AVR i iść z duchem czasu.
Ja mam oryginał i sobie chwale. W sumie to nie jest drogi jak na brak potem problemów.Artyliusz pisze:Trzeba kupić oryginalny ISP MKII czy można samemu sobie zrobić? Jak na razie działam, o wstyd, z USBasp. Taki gotowy najtańszy to ok. 50zł, ale samemu złożyć to zapewne taniej. On obsługuje gdzieś ze 15 XMeg.
Da się złożyć klona na LUFIe ale Atmel Studio się lubi na tym wykrzaczać. Ostatnio jak podłączyłem taki klon to AS się ciągle pluł o nieaktualne oprogramowanie w nim i tyle se nim poprogramowałem.
15 Xmeg? To i tak sporo bo cała rodzinka to jakieś 45 układów, z czego wiele to tylko coraz pojemniejsze wersje.
Ja mam chyba z 10 takich pozbieranych ze szkoleń, seminariów i innych marketingowych "rautów". Firma mnie wysyła, to czemu nie.U mnie leży też coś od Freescale, ale jeszcze nie używane.
Aż mi teraz szkoda, że od rogu skubię w AVR-ach.
Zamierzam pozostać przy Atmelu i sympatycznej rodzinie AVR. Przypadły mi do gustu, chociaż innych nie próbowałem.keruseykaryu pisze:Jakbyś chciał iść z "duchem czasu" to musiałbyś skorzystać z ARM Cortex M3 (albo M4) Atmel też ma takie zabawki i czasem rozdaje lowendowe devboardy na seminariach.
To XMega nie jest "duchem czasu"? Niby mimo 16 bitowej strukturze trzyma równy poziom z ARM, które są 32 bitowe. Co prawda Atmel ma też 32 bity AVR U3, ale chyba są bardzo drogie i do zastosowań specjalistycznych, bo mają na pokładzie Ethernet, USB, szyfrowanie...
Czytałem o programatorach właśnie na LUFA i niby dobrze chodzą z AS. W dodatku w marcu była aktualizacja softu, która wniosła trochę poprawek i przełączanie między sterownikami - wyczytane, nie sprawdzone osobiście.keruseykaryu pisze:Ja mam oryginał i sobie chwale. W sumie to nie jest drogi jak na brak potem problemów.
Da się złożyć klona na LUFIe ale Atmel Studio się lubi na tym wykrzaczać. Ostatnio jak podłączyłem taki klon to AS się ciągle pluł o nieaktualne oprogramowanie w nim i tyle se nim poprogramowałem.
Niestety nie jeżdżę na żadne seminaria. Często są i za darmo? Można dostać się jako student?keruseykaryu pisze:Ja mam chyba z 10 takich pozbieranych ze szkoleń, seminariów i innych marketingowych "rautów". Firma mnie wysyła, to czemu nie.
Tak w ogóle to obawiam się, że nie wykorzystać dobrze wszystkiego co oferuje mi XMega i po prostu będzie to marnotrawstwo. Przez rok użeram się z przerwami w wolnym czasie z Mega i dotąd nie przerobiłem wszystkich możliwości. O szkolnictwie nie wspominam.
-
keruseykaryu
Atmel nieco przespał. Wypuścili Xmega w tym okresie gdzie zaczęły na popularności zdobywać ARMy. No i wyszedł nieco odgrzewany kotlet. ARM M0 je jeszcze bardziej pogrąży. Niestety.Artyliusz pisze:To XMega nie jest "duchem czasu"? Niby mimo 16 bitowej strukturze trzyma równy poziom z ARM, które są 32 bitowe.
Jest też coś dobrego w tym. ARMy nie są tak przyjazne. Wielu nie może się przebić przez te początki ze startupem, mnogością środowisk, CMSIS i etcetera. Co śmieszne, każde środowisko jest inne choć pod maską wszystko robi się na GCC i Eclipse! No paranoja. Dlatego dla Xmega dalej jest przestrzeń bo wielu zna C z AVR i samo AVR jako takie. I jak się nauczą struktur to są w domu. No i Tomek Francuz zrobił to co powinien zrobić. Napisał drugą książkę już o Xmega.
Do tego te struktury peryferii i atomowość na portach to dobry wstęp do ARMa. Tam jest tak samo to rozwiązane. Chcąc się przesiąść trzeba się jeszcze tylko nauczyć robić startupy i poznać NVIC.
W sezonie wiosenno-letnim jest trochę tego. Jako student się dostaniesz, ale trzeba dość mocno śledzić zapowiedzi u dużych rynkowych graczy w dziedzinie dostaw elementów w Polsce: Arrow, Silica, EBV, Contrans-Ti. Często też ST, Ti, Atmel, Freescale same z siebie prowadzą prezentacje i warsztaty. Tam jako student masz jeszcze większe szanse w myśl zasady: obecni studenci to przyszli klienci.Artyliusz pisze:Niestety nie jeżdżę na żadne seminaria. Często są i za darmo? Można dostać się jako student?
Tak z pobocznych obserwacji na innych forach widzę, że jednak Xmega wkrada się w łaski coraz większej grupie osób, którzy to nawet promują Xmegę. Już powstają niektóre projekty w oparciu o Xmega w DIY. Jednakże na takiej hobbystycznej płaszczyźnie Xmega, a tym bardziej ARM wydaje się czym za bardzo zaawansowanym i nie do użytku jak na hobbystyczne zastosowanie.keruseykaryu pisze: Dlatego dla Xmega dalej jest przestrzeń bo wielu zna C z AVR i samo AVR jako takie. I jak się nauczą struktur to są w domu. No i Tomek Francuz zrobił to co powinien zrobić. Napisał drugą książkę już o Xmega.
Pan Tomasz Francuz dzielnie promuję Xmega i zachęca innych. Akurat też wydał książkę o niej tuż po tym jak kupiłem o Mega.
Jednakże dla początkującego ogarnąć samą Xmega jest trudno i połapać się w tym. Szczególnie jak już człowiek zaczynał się oswajać z pospolitą ATmega8.keruseykaryu pisze:Do tego te struktury peryferii i atomowość na portach to dobry wstęp do ARMa. Tam jest tak samo to rozwiązane. Chcąc się przesiąść trzeba się jeszcze tylko nauczyć robić startupy i poznać NVIC.
Oprócz Atmel, Freescale i ST innych nie znam i nawet nie słyszałem. Ale też jakoś nie śledziłem rynku dostawców. Może właśnie się to zmieni.keruseykaryu pisze: Arrow, Silica, EBV, Contrans-Ti. Często też ST, Ti, Atmel, Freescale same z siebie prowadzą prezentacje i warsztaty. Tam jako student masz jeszcze większe szanse w myśl zasady: obecni studenci to przyszli klienci.
Mam też nadzieję, że będę się udawała już ze statusem studenta na jakieś seminaria i może jakieś sample skapną.
-
keruseykaryu
O proszę. Za miesiąc. Do Pragi rzut beretem jest. Możesz się próbować wbić na Cortexy. 
http://www.st.com/web/en./seminar/stm32 ... ng_germany
Albo siedzisz w domu i oglądasz przez net:
http://mikrokontroler.pl/content/webina ... -cortex-m0
http://www.st.com/web/en./seminar/stm32 ... ng_germany
Albo siedzisz w domu i oglądasz przez net:
http://mikrokontroler.pl/content/webina ... -cortex-m0
-
keruseykaryu