avt3500
-
początkujący
- -
avt3500
Witam
Mam mały problem - zakupiłem jakiś czas temu zestaw AVt3500 - działał, zapomniałem ...
W chwili obecnej próbuję podłączyć układ do komputera i ... w między czasie zmieniłem na nowszy model, który nie ma wyjścia drukarki "DP25". Jaką musze użyc przejściówkę, by układ zadziałał ?
Mam mały problem - zakupiłem jakiś czas temu zestaw AVt3500 - działał, zapomniałem ...
W chwili obecnej próbuję podłączyć układ do komputera i ... w między czasie zmieniłem na nowszy model, który nie ma wyjścia drukarki "DP25". Jaką musze użyc przejściówkę, by układ zadziałał ?
-
początkujący
- -
Ja używam taki programator: Programator. AVT ma również w ofercie programatory USB>ISP ale trudno mi polecać jakieś produkty których nie używałem.
Przejściówki USB->LPT jak najbardziej się nadają, tylko taka przejściówka kosztuje ponad sto zł i dość ciężko je znaleźć.
Popularne przejściówki ze złączek D-sub 25 to USB->drukarka. Z drukarkami działają świetnie, ale jak byś się nie starał taka przejściówka nie zastąpi portu LPT i nie obsłuży najprostszego programatora.
Postaraj się dorwać do komputera ze złączem LPT.
Jeśli znajdziesz odpowiedni komputer albo znajomego posiadającego programator, to kup atmegę 8, kwarc 12Mhz, 2 diody zenera 3V6 (resztę części pewnie masz) i zbuduj programator USBasp: Link
Ja zbudowałem (płytka uniwersalna górą
) i szczerze polecam, programator od 3 lat służy. Czas wymienić w nim oprogramowanie na najnowszą wersję (bez zworki 'slow clk') i wreszcie wytrawić płytkę.
Popularne przejściówki ze złączek D-sub 25 to USB->drukarka. Z drukarkami działają świetnie, ale jak byś się nie starał taka przejściówka nie zastąpi portu LPT i nie obsłuży najprostszego programatora.
Postaraj się dorwać do komputera ze złączem LPT.
Jeśli znajdziesz odpowiedni komputer albo znajomego posiadającego programator, to kup atmegę 8, kwarc 12Mhz, 2 diody zenera 3V6 (resztę części pewnie masz) i zbuduj programator USBasp: Link
Ja zbudowałem (płytka uniwersalna górą
A jaki to komputer ? Jak stacjonarny, to nie ma co główkować, kupić za 50zł kartę Multi I/O z LPT i RS232 lub tylko same LPT, i po sprawie.
Do laptopa w sumie też można kupić kartę PCMICA z LPT, ja tak mam, tylko że jak sie wniknie w szczegóły takiej karty to jest to i tak przelotka USB<>LPT, od strony sprzętowej.
Do laptopa w sumie też można kupić kartę PCMICA z LPT, ja tak mam, tylko że jak sie wniknie w szczegóły takiej karty to jest to i tak przelotka USB<>LPT, od strony sprzętowej.
-
początkujący
- -
Port LPT warto mieć, bo daje Ci całkiem dobry i darmowy analizator stanów logicznych:
http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... zator.html
http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... zator.html