To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
-
Matoł
- -
Programując Atmegę programatorem ISP żle ustawiłem fuse bity i mój procesor usnoł.
Możze ktoś wie jak go teraz odzyskać.Uczeń w tym temacie.
-
radzio
- Użytkownik
-
Kontakt:
A które fusebity źle ustawiłeś? Jak wyłączyłeś SPI to potrzebny będzie programator równoległy a jak przestawiłeś źródło taktowania na zewnętrzny generator to zataktuj go z zewnątrz kilkumegahercowym sygnałem i powinien ruszyć. Wtedy przestawisz fusy na właściwe.
-
Koppel
- Użytkownik
W zasadzie jedynym przypadkiem kiedy procesor przestał mi odpowiadać na polecenia programatora było złe ustawienie generatora. W takim przypadku są dwa sposoby ratunku:
1. Wykorzystanie programatora równoległego
2. Uruchomienie programartora szeregowego z podłączonym generatorem zegarowym taki jak ustawiony.
Nie wiem czy Twój problem jest podobny, jeśli tak - drugi sposób powinien być najprostszym rozwiązaniem.
Z tego co wiem, niemożliwe jest wyłączenie możliwości programowania ISP za pomocą programatora szeregowego.
-
Ertew
- Użytkownik
-
Kontakt:
Koppel pisze:Z tego co wiem, niemożliwe jest wyłączenie możliwości programowania ISP za pomocą programatora szeregowego.
No spi nie wyłączysz ale można przełączyć reset na port w jakimś scalaczku i wtedy można go programować tylko równoległym przez podanie na ten port/reset +12V.
-
Koppel
- Użytkownik
M@rek pisze:No spi nie wyłączysz ale można przełączyć reset na port w jakimś scalaczku i wtedy można go programować tylko równoległym przez podanie na ten port/reset +12V.
Racja. O tym nie pomyślałem. Może więc twórca tematu doprecyzuje problem?