WYświetlacz kolorowy 320x240 sterowanie

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 13 wrz 2011, 17:44

No proszę, nie wiedziałem, że Kamami tym handluje. Jak wpisałem w znaną wyszukiwarkę typ wyświetlacza,to zdębiała.
Myślę, że opanowałem już ten wyświetlacz w stopniu, który pozwoli mi na zrealizowanie postawionego zadania. Jeśli będę chciał narysować coś konkretnego, gdzie umieścić dane, by było szybciej do nich się dostać? W eepromie czy pamięci programu, czy jeszcze jakoś inaczej? Zarówno jednego, jak i drugiego zasobu jest ograniczona ilość, więc myślę,żeby rysunek był wektorowy (nie będę wyświetlał bitmap), ale nie wiem, gdzie i jak przechowywać dane rysunków.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 13 wrz 2011, 18:21

M@ciej pisze:W eepromie czy pamięci programu, czy jeszcze jakoś inaczej?
Pytanie podstawowe? Grafika jest stała? Jak tak to we Flaszce. Jak grafika jest zmienna to w EEPROM. Ale możesz złączyć obie metody. Szybka i pojemna bo nawet i 2MB pamięć EEPROM po SPI.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 13 wrz 2011, 19:48

Grafika będzie w miarę stała. Będą stałe elementy i wydłużane paski/słupki obrazujące pewne parametry elektryczne i nie tylko, żadne tam wielkie animacje.

ODPOWIEDZ