DIY Programator AVR - kilka pytań

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Thud
-

DIY Programator AVR - kilka pytań

Post autor: Thud » 22 sie 2011, 21:07

Witam!

Otóż planuję zrobić któryś z tych programatorów zamieszonych tutaj (znaczy w linku jest opis jednego z nich i linki do programatorów z innym interfejsem) bo chciałem zająć się programowaniem uC (na razie jak widać AVR'ów). I tu kilka pytań.
Link.

1. Jest sens robienia programatora na "archaicznym" interfejsie ISP albo SI kiedy się nie ma odpowiednich portów w kompie (np. RS-232). Myślę tutaj o przejściówce DB9 or DB25/USB. Podobno takie rozwiązanie nie zawsze się sprawdzi.
2. Z USBasp będzie u mnie też problem, bo nie mam jak zaprogramować uC programatora. Czy jeżeli bym zrobił taki układ to ktoś z forumowiczów dałby radę zaprogramować go? Na zasadzie ja wysyłam Atmegę programatora, ktoś programuje i wysyła, choć można załatwić to tak, że jeżeli ktoś blisko mieszka to mógłbym go podrzucić. Ale to wtedy jak go zrobię.
3. Czy ma może ktoś jakieś informacje o tym jak USBasp działa pod 7 i pod Linuksem? Bo z tego co widziałem to opis pod XP'ka tam na stronce.

Z góry dzięki za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2011, 21:38 przez Thud, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 22 sie 2011, 21:17

Thud pisze:3. Czy ma może ktoś jakieś informacje o tym jak USBasp działa pod 7 i pod Linuksem? Bo z tego co widziałem to opis pod XP'ka tam na stronce.
-> Programy obsługujace USBasp pod Windows 7 <-

Thud
-

Post autor: Thud » 22 sie 2011, 21:40

Dzięki, jak złożę to chyba skorzystam z AVRdude, bo z tego co czytam to też oprogramowanie na pingwina. Czekam dalej na odpowiedzi. ;)

ODPOWIEDZ