Chciałbym zrobić coś takiego(patrz obrazek), ale nie wiem od czego zacząć pisanie kodu. Nigdy nie programowałem mikrokontrolera
Dlatego, znacie może jakiś dobry tutorial albo coś w ten deseń.
Pozdrawiam.
Od migania diodą LED. Serio. Prosta sprawa, a przetestujesz środowisko, programator, mikrokontroler, etc. Potem podłącz kilka diod LED i pomigaj nimi, zrób jakiś prosty efekt. Dopiero wtedy proponuję iść dalej.miery pisze:nie wiem od czego zacząć pisanie kodu
W przypadku AVRów można pisać w C++, przynajmniej na poziomie tworzenia i wykorzystania klas. Robiłem to wielokrotnie, kiedyś testowałem bardziej zaawansowane zagadnienia jak polifonia/dziedziczenie, ale pamięci szło, że hejA programowales cokolwiek? Na mikrokontrolery pisze sie raczej w C a nie w C++.
Kod: Zaznacz cały
float pomiar;
char temp[4];
ADMUX |= (1 << MUX0);
ADMUX |= (1 << MUX2);
ADMUX |= (1 << REFS0);
ADMUX &= ~(1 << REFS1);
ADCSRA |= (1 << ADPS0);
ADCSRA |= (1 << ADPS1);
ADCSRA |= (1 <<ADEN);
while(1)
{
ADCSRA |= (1 << ADSC);
while(bit_is_set(ADCSRA, ADSC))
{};
pomiar = ADCW;
pomiar *= 0.0049; // bity na volty
pomiar *= 100; // volty na kelwiny
pomiar -= 273; // kelwiny na celsjusze
dtostrf(pomiar, 5, 2, temp); To chyba nie słyszałeś o generatorze znaków i możliwości zdefiniowania własnych symboliW miejscu gdzie są czerwone kreski się nie da
Generalnie:miery pisze:AREF i AVCC zwarte i do GND(czy napewno?)
Zwracam honor, nie zauważyłem tegoc4v2 pisze:W drugim załączniku czerwone kreski są narysowane pomiędzy obszarami przeznaczonymi dla znaku a tam się nie da nic wyświetlić.
Kod: Zaznacz cały
| | | | | | | | | |