Programator AVRISP MKII - problem z rozpoznawaniem w Bascom

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Wojtek
Moderator
Kontakt:

Programator AVRISP MKII - problem z rozpoznawaniem w Bascom

Post autor: Wojtek » 06 sie 2010, 9:07

Mam programator AVRISP MKII (oryginalny Atmela) - pod AVR studio bez problemu jest widziany i mogę wysyłać programy do procka. Pod Bascom-AVR (wersja 12.0.0) juz nie jest widziany mimo ustawinych dobrze opcji, w obu przypadkach korzystam z tego samego zestawu uruchomieniowego z Atmega88. Jeżeli pod bascom skorzystam z bootloadera w tym samym zestawie to jest ok natomiast ISP przez ten programator USB nie dziala. Spotkał sie ktos z podobnym problemem?

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 07 sie 2010, 9:38

Pewnie.
Ale teraz są dostępne nowe sterowniki i wszytko działa bez problemu.
http://sourceforge.net/projects/libusbdotnet/reviews/
Usuń wszytkie wcześniejsze LIBUSB i zainstaluj z tego linku powyżej.
A i koniecznie ustaw punkt przywracania systemu zanim to zrobisz.
U mnie często usuwało wszytkie sterwoniki, klawiature i mysz, raid-0, internet itp
Wszytko przestawało działać.
Tu masz jeszcze link do tego tematu na MCS
http://www.mcselec.com/index2.php?optio ... c&start=15
Pozdrawiam

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 07 sie 2010, 10:14

Dzisiaj rano doszedłem do tego co nie gra, więc tak przy instalacji AVRStudio zainstalował sie sterownik który niestety nie działa z Bascom. Też poczytałem juz i helpa z bascom i pare tematów które wyguglowałem :). Rano zrobiłem taka próbe ze zainstalowałem sterownik do ktorego link znalazlem w helpie bascom no i po jego zainstalowaniu sytuacja sie odwróciła tzn programuje z Bascom-AVR natomiast z AVRStudio juz nie. Sprawdze ten link co podales ale cos mi sie wydaje ze juz to probowalem. Poniewaz korzystam z obu platform to chyba pod bascomem bede korzystał z bootloadera a pod AVRStudio z programatora AVRISP MKII.

[ Dodano: 2010-08-07, 12:04 ]
Niestety te sterowniki z linku nie dzialają tzn. pod bascomem jak probuje uzyć AVRISP MKII to wywala mi "błękitny ekran" :twisted: . A więc wracam do tego co juz przećwiczyłem wczesniej. Jestes pewien że na tych sterownikach bez problemu działa ci AVRISP MKII i pod bascom-avr i pod AVRStudio?
Tak jak pisałem w pierwszym poście ja nie mam problemu z wogole nie dzialajacym sterownikiem do AVRISP MKII tylko z tym ze sterownik dzialajacy pod AVRStudio nie działa pod Bascom i odwrotnie. Musiałbym za każdym razem zmieniać z poziomu "menedzera urzadzen" systemu windows sterowniki albo pod bascom albo pod AVRStudio. Mój system na laptopie to Windows 7 pro (32 bit)
Ostatnio zmieniony 07 sie 2010, 12:36 przez Wojtek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 07 sie 2010, 12:29

Walcze z tym systematycznie co 3 miesiące mam 90 dniowa wersie nortona i za każdym razem przeinstalowywuje system.
Przez pewien czas miałem dwa kable usb na biurku jeśli używałem AVR studio to wpinałem się do jednego portu USB a jeśli bascoma to do drugiego, w tedy używałem libusb i fix64.
Blue screen był na pożądku dziennym.
Ostani raz robiłem to dwa miesiace temu ale wsumie teraz nie mam avr studio i użyłem tych sterowników z pierwszego linku , z ciekawości zaisntaluje avr studio żeby sprawdzić i zaraz dam znać

[ Dodano: 2010-08-07, 13:02 ]
Sprawdziłem I niestety na avr studio nie wykrywami pogramatora nawet z tymi oryginalnymi sterownikami z AVR studio za to pod bascomem wszystko ok.
Jest jeszcze jedna opcja można ustawić w bascomie jako stk500 i użyć sterowników z AVR studio wtedy napewno bedzie działał, Niebedzie tylko tego okna w bascomie i fusów.
To trzeba będzie przestawiać w AVR studio.

[ Dodano: 2010-09-12, 15:19 ]
Wojtek są nowe sterowniki właśnie skończyłem re-instalke systemu jak co 3 miesiące i zainstalowałem od nowa AVR studio i bascoma włącznie z tymi oryginalnymi sterownikami do avr studio, potem bascoma i nowe sterowniki z tej strony
Teraz wszytko działa pięknie i a bascomem i avr studio na Windows 7 32-bit ultimate.

http://sourceforge.net/projects/libusbd ... e/download
Pozdrawiam

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 13 wrz 2010, 7:05

U mnie czyli Windows 7 Pro (32 bit), AVR Studio - najnowsza wersja, WinAVR-20100110, Bascom-AVR 1.12.0.0 (najnowsza wersja) plus te sterowniki ktore podales niestety nic nie dziala ani pod avr studio ani pod bascom (tam maqm BSOD :evil: ). Wróciłem więc do poprzedniego stanu i po prostu w menedzerze urządzen zmieniam sterownik w zależności z czego korzystam.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 13 wrz 2010, 8:40

Dziwne ja tez mam nowego bascoma 1.12 i nowe AVR studio 4.18 build 684, niema tylko tego Win AVR bardzo dziwne może dlatego ze postawiłem system od nowa, może coś w rejestrach zalega ??

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 13 wrz 2010, 8:47

Całkiem możliwe że coś się "kłóci". Chyba jednak nie bedę tego sprawdzał poprzez przeinstalowywanie system bo pracuje mi bardzo stabilnie a postawić to wszystko od nowa aby sprawdzić ten problem to jest nie dla mnie :) - za dużo czasu by mi to zajeło.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 13 wrz 2010, 9:03

Właśnie do instalowałem sp1 i sp2 do avr studio teraz mam build 700 i też działa pięknie przy okazji uaktualniłem firmware w programatorze do V1.13, może firmware masz stary ?

ODPOWIEDZ