Problem z bascom

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Zdebik
-

Problem z bascom

Post autor: Zdebik » 04 kwie 2005, 11:00

Ściagnałem sobie bascomavr i zainstalowalem na kompie. Nie moge jednak nawet sprawdzic poprawnosci bo zaraz wyskakuje mi komunikat: brak pliku. Czy ktos wie jak walczyc z tym dranstwem???

gajerz
-

Post autor: gajerz » 05 kwie 2005, 16:10

jak zrobisz nowy plik to go najpierw gdzieś zapisz. potem możesz robić z nim co chcesz

Zdebik1

problemy za basic AVR

Post autor: Zdebik1 » 11 kwie 2005, 10:22

Dzieki ale nie jest to tak proste.Oczywiscie zapisalem program a nawet sciagnalem gotowy z internetu.W momencie kiedy probuje sprawdzic program wyskakuje mi "brak pliku" po kilku sekundach sprawdzania. Natomiast przy zalaczeniu symulacji wyskakuje brak pliku OBJ lub DBG o ile nie poprzekrecalem literek.I badz tu madry???

wwmajor
-
Kontakt:

może to?

Post autor: wwmajor » 24 kwie 2005, 22:40

To ja ci powiem co jest.
Mi taki sam błąd wyskakiwał po zainstalowaniu nowej wersji Bascoma. Otwierasz swój programik i klikasz OPTIONS>COMPILER>CHIP> i wybierz z listy CHIP swój procek. Następnie kompiluj i wgrywaj. Napisz czy pomogło

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 07 lip 2005, 15:39

Program się nie skompilował. Masz jakiś błąd w parametrach instrukcji CONFIG lub w innych.

I zobacz czy w zakładce OUTPUT masz zaznaczone generowanie plików OBJ (AVR Studio object file) i DBG (Debug file).

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 30 sie 2005, 17:22

Elo Ziomy
Ja miałem ten głupi problem, ale rozwiązałem go. Jakiego masz Windowsa? Musisz od nowa zainstalować BASCOM. Potem wytłumacze dalej, ale musze się więcej od Ciebie dowiedzieć!
Pozdrowienia, myślę że uda mi się znowu rozwiązać ten problem!
:D

ODPOWIEDZ