DOS, FAT12, 16 karta pamięci MMC SD

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

DOS, FAT12, 16 karta pamięci MMC SD

Post autor: mariusz256 » 07 sie 2010, 10:56

Witam potrzebuję informacji na temat systemu plików FAT12 i FAT16. Szukałem oczywiście w Google, większość informacji jest po angielsku a ja go dobrze nie znam. FAT32 z opinii użytkowników na forach jest trudniejszy do wykorzystania i analizy dla osób dopiero zaczynających przygodę, polecają na początek FAT12 i FAT16. Interesują mnie dane które pomogą obsługiwać karty pamięci MMC i SD, najlepiej w naszym języku. Szukałem w Google i duża większość informacji kręci się wokół dysków twardych a jak zauważyłem jest to trochę inaczej niż na kartach pamięci. Szukam specyfikacji tego systemu, co oznaczają bajty, porostu szukam informacji aby odczytywać pliki na tym nośniku i zapisywać lub zmieniać dane, duża liczba linków umieszczonych w internecie jest już nie aktywna :cry:. Proszę o dokumenty, linki do stron internetowych, wypowiedzi. Zwracam się do was bo tylko to mi już pozostało.

mariusz256@o2.pl

Serdecznie pozdrawiam

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 07 sie 2010, 11:07

Tzn. TAk zapomni o informacjach w języku polskim, raczej nie znajdziesz ja też kiedyś szukałem. FAT12 to system plików na dyskietce, wiec raczej bezużyteczny dla MMC/SD. Co do FAT 16 to już szybciej. Natomiast dla BASCOM jest AVR DOS który pozwala obsługiwać właśnie FAT16 i karty MMC/SD.

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 07 sie 2010, 11:19

FAT12 i Fat16 podobno prawie to samo, dlatego o nim wspomniałem. O BASCOM i AVR DOS słyszałem, a ja nie ukrywam ze kiedyś będę chciał zapoznać się z FAT32, nie słyszałem żeby bascom obsługiwał ten system.

Dzień jest długi, może ktoś posiada coś takiego w swoich zbiorach i się podzieli.

Serdecznie pozdrawiam.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 07 sie 2010, 16:58

mariusz256 pisze:nie słyszałem żeby bascom obsługiwał ten system.
Łoj. Już dawno. Sobie zobacz na stronie twórcy AVR-DOSa. Ale tego rzeczywistego twórcy.

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 07 sie 2010, 18:40

Widocznie źle szukałem, jeśli ktoś będzie posiadał takie dane to proszę to tu wrzucić, możliwe ze ktoś będzie potrzebował, ja lubię dokładnie znać temat jeśli coś projektuję bo ma to swoje plusy.

Powinien to być temat długi dlatego ze temat jest obszerny a elektronik hobbysta nie ma granic pomysłowości.

keruseykaryu, napisałeś:
na stronie twórcy AVR-DOSa. Ale tego rzeczywistego twórcy
masz jakieś linki????

Pozdrawiam

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 08 sie 2010, 9:09

masz jakieś linki????
Mam. Zwoik licy na szpulce prowadzący do http://members.aon.at/voegel/ Zresztą. Prosta sprawa, wpisujemy w Gugułach AVR-DOS i już mamy.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 10 sie 2010, 17:01

ODPOWIEDZ